Post entry

Sprint Bioscience – en framtida raket!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SPRINT har idag ett börsvärde på under 80 miljoner SEK. Kommer SPRINT under året att få till stånd avtal för både Vps34 och MTH1 så kan SPRINT mycket väl vara en ”10 bagger”.

Sprint Bioscience (SPRINT) grundades 2009 med en vision att snabbare och mer effektivt kunna utveckla läkemedel än de stora bolagen. I november 2014 introducerades SPRINT på First North för 15kr aktien. Det finns totalt 6 544 636st aktier i bolaget men i dagsläget är 4 176 944st av dessa låsta i lock-up avtal i ett år från börsintroduktionen och kan därmed inte handlas med innan november 2015. Detta gör att det idag finns 2 367 692st aktier på marknaden. Sedan introduktionen har aktien haft låg omsättning trots att nyemissionen övertecknades. I nuläget rör sig aktien mellan 11-12,50kr under låg omsättning vilket ger ett börsvärde på ca 80 miljoner SEK. I början rådde stor förvirring runt patentsituationen i SPRINT men alla deras molekyler är unika och möjliga att ta patent på, således råder det därför ingen större skillnad jämfört med bolag som har inskickade patentansökningar. I SPRINT hittar vi spetskompetens när det gäller läkemedelsutveckling och de har alla förutsättningar för att lyckas nå sitt mål med ett avtal per år.

Projekt

SPRINT har i dagsläget två projekt de för diskussioner med läkemedelsbolag om, de andra projekten är inte där än så jag har fokuserat på Vps34 och MTH1. SPRINT har gått ut och sagt att minst en av dessa kommer att leda till avtal under 2015.

Vps34

SPRINT beskriver projektet på följande sätt

Vps34-inhibitorer blockerar autofagi som är en process, viktig för tumörens förmåga att överleva och spridas i kroppen. Genom autofagi bryts felaktiga eller onödiga komponenter ned för att kunna återanvändas som byggstenar. Autofagi gör att cancerceller kan överleva näringsbrist och har en central roll i utvecklingen av resistens mot cellgifter och andra terapier. Ett flertal svårbehandlade cancerformer har visat sig vara beroende av autofagi, däribland cancer i bukspottkörteln vilken har en mycket dålig prognos vad gäller överlevnad.

Målet med Sprint Bioscience projekt är att hämma autofagi, dels för att hindra resistens-utveckling och dels för att öka effekten av existerande behandlingar. Vps34 är ett nyckel-protein för att sätta igång autofagi. Sprint Bioscience har tagit fram ett antal molekyler som specifikt hämmar Vps34.

Vps34 är ett intressant projekt som riktar in sig mot cancertyper som idag saknar effektiv behandling just p.g.a. cancerns extrema förmåga att överleva och ta tillvara på näring från döda celler. Vps34 blockerar denna förmåga och gör cancern på så sätt känsligare för behandling. Om SPRINT lyckas få till ett avtal och tar sig in i klinik med någon av sina molekyler kan det gå snabbt genom de senare faserna i klinik just på grund av att det saknas effektiv behandling i de fall där Vps34 är aktuellt. Detta kan resultera i breakthrough therapy designation status och att tiden innan läkemedlet når marknaden förkortas avsevärt. Vps34 är det projekt där SPRINT kommit längst och de har även lyckats knyta till sig Dr Ravi Amaravadi som är en av de främsta forskarna inom området . I början av december visade SPRINT upp fina resultat från studier i en djurmodell med trippelnegativbröstcancer. Dessa försök hade efterfrågats från läkemedelsbolag SPRINT samtalar med och samtalen har nu tagits vidare.

MTH1

SPRINT beskriver projektet på följande sätt.

Metabolismen i cancerceller skiljer sig från metabolismen i vanliga celler. I cancercellerna alstras stora mängder fria radikaler som skadar cellens DNA och kan orsaka programmerad självdöd (apoptos). För att förhindra skador på DNA producerar cancercellerna proteinet MTH1 vilket motverkar effekten av fria radikaler och förhindrar apoptos. Vanliga celler är inte beroende av MTH1-proteinet då de inte producerar fria radikaler i samma utsträckning.

Många av de cancerläkemedel som utvecklats de senaste decennierna är inriktade på att slå mot genetiska defekter i cancercellerna. Denna typ av läkemedel kan utgöra effektiva läkemedel, problemet är dock cancercellernas tendens att utveckla resistens. MTH1 förekommer generellt i cancerceller oberoende av vilka genetiska förändringar cellen har och utan detta protein kan inte tumörcellerna överleva.

Sprint Bioscience har tagit fram molekyler som blockerar MTH1 vilket därmed inte kan skydda cancercellen från apoptos. MTH1-blockerande substanser har potential att utvecklas till en effektiv behandling för flera svårbehandlade cancerformer. Eftersom MTH1 inte behövs i friska celler minskas risken att MTH1-blockerande substanser medför biverkningar.

MTH1 väckte stor uppmärksamhet under 2014 och SPRINT har lyckats få fram effektiva småmolekyler. Själva projektet har inte kommit lika långt som Vps34 men här kan SPRINT dra nytta av forsking som andra gjort och som stärker caset. SPRINT har egna molekyler som visar effekt och som väckt intresse från läkemedelsbolag, därför tror de själva att avtal är möjligt under 2015.

Avtalsvärde

När det gäller värdet på eventuella avtal som SPRINT ämnar få till stånd för sina projekt så säger Anders Åberg VD för SPRINT själv att ett framtida avtal kan ge ca 40 miljoner i upfront, 40 miljoner i forskningsbidrag och hundratals miljoner i milestones. På detta kommer det givetvis royalties i det fall att läkemedlet når marknaden.

Börsvärdet i dag och i morgon

SPRINT har idag ett börsvärde på under 80 miljoner SEK. Sett till att SPRINT säger att de kommer att teckna minst ett avtal under 2015 så är det inte allt för svårt att se att börsvärdet kommer att stiga kraftigt när marknaden börjar nosa att ett avtal ligger för dörren. Lägg därmed till att de flesta aktierna är låsta och att bara 2 367 692st aktier finns på marknaden så förstår nog de flesta att raketen kommer att lyfta högt mot himlen. Skulle SPRINT lyckas att under 2015 få till stånd avtal för både Vps34 och MTH1 så kan SPRINT komma att bli en ”10 bagger”.

Risken som finns är att SPRINT inte lyckas få till avtal under året och att aktien kommer att tappa värde. Sett till att knappt några förväntningar är inbakade till dagens låga kurs så är risk/belöning väldigt attraktivt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?