Post entry

Sprint Bioscience - Tre miljardavtal i sikte med Big Pharma

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Medans många biotechbolag har som ambitioner, primära mål eller diskuterar med Big Pharma går Sprint Bioscience ett steg längre. Just nu pågår licensavtalsförhandlingar mellan Sprint Bioscience och ett större ej namngivet läkemedelsbolag. Båda bolagen är överens om helheten och ett signerat avtal närmar sig. Dessutom finns det ytterligare värdedrivande triggers inom en överskådlig framtid.

Sprint Bioscience identifierar, startar och driver projekt för läkemedelsutveckling och utlicensierar dessa i preklinisk fas till den globala läkemedelsindustrin. Med affärsmodellen slipper man de stora utvecklingskostnaderna i det kliniska faserna samtidigt som man har potential till miljardintäkter från Up-front och delmålsbetalningar, men även royalties. Bolaget har tre läkemedelskandidater varav två inom cancer (PIP4K2 & VPS34) och ett inom diabetes/NASH (STK25). Bilden nedan illustrerar bolagets affärsmodell.

Sprint Bioscience inleder slutförhandlingar i STK25-projektet

Sprint Bioscience närmar sig en utlicenciering av sitt läkemedelsprojekt STK25 mot NASH som är en allvarlig leversjukdom där det i nuläget saknas behandlingar annat än transplantation. NASH är ett område som de stora läkemedelsbolagen ser som en ny stor marknad och ett avtal med ett större läkemedelsbolag kan presenteras mycket snart. Sprint Bioscience ingick förra veckan en ömsesidig överenskommelse om en avsiktsförklaring (term sheet) för sitt STK25-projekt med ett läkemedelsbolag verksamt inom diabetes och metabola sjukdomar.

Från PM den 15 november kunde man läsa följande:

”Processen med den initiala förhandlingen av avsiktsförklaringen inleddes under sommaren, för att nu, efter denna överenskommelse fördjupas i licensavtalsförhandlingar. Resultatet kommer att kommuniceras när licensavtalet är slutligt definierat och signerat av båda parter.”

När kan då detta tänkas ske och hur stort är avtalet? Det är omöjligt att säga men enligt VD Anders Åberg kommer detta ske snart enligt presentationen från Redeyes Life Science day i onsdags.

https://www.redeye.se/live/ls-day-2018#live-ls-18-sal-1

Vi nu bör se en uppvärdering inför stundande avtal med Big Pharma. Avtalet kan innebär intäkter på otroliga 200-300 MUSD plus royalties, samt en Up-front betalning runt 3 MUSD. Bolaget jämför avtalets storlek i klass med tidigare avtal för PIP4K2 med Petra Pharma.

Bilen visar en tydlig ökning av dödlighet relaterat till kronisk leversjukdom. Delvis till följd av övervikt som är ett problem framför allt i USA. Här är tänk att Sprint Bioscience läkemedelsprojekt STK25 ska göra stor skillnad. 

Ytterligare avtal i miljardklassen 

Förutom att ett licensavtal närmar sig kring ovan nämnda läkemedelsprojekt STK25 har bolaget två andra minst sagt intressanta läkemedelsprojekt som också kan inbringa stora intäkter. Bolaget har tidigare ingått ett avtal med sitt läkemedelsprojekt PIP4K2 inom cancer (tumörmetabolism) med läkemedelsbolaget Petra Pharma. Här skulle Sprint Bioscience erhålla en delmålsbetalning på uppskattningsvis 4-7 MUSD redan nu Q1 2019. Dock förskjuts dessa betalningar 1 år fram i tiden då Petra Pharma i början av oktober beslutade om att ändra sitt utvecklingsfokus till en molekyl från bolagens backup-program. Förändringen i programmet ger potential till att stärka kvaliteten och möjligheten att få ett läkemedel på marknaden enligt Petra Pharma. Så förändringen har alltså skett till något bättre men ligger nu som en trigger längre bort i tiden.

Petra Pharma avtalet är oförändrat och Sprint Bioscience har enligt detta inte några investeringsåtaganden. Avtalet omfattar upp till cirka 240 miljoner dollar i delmålspebetalningar och royalties på den globala omsättningen av produkter som genereras inom samarbetet.

Bolagets ögonsten och värdefullaste projekt är VPS34-Programmet inom immunonkologi som väntas ha en betydande roll i framtidens cancerbehandlingar. Enligt bolaget är VPS34-programmet så gott som klart för Fas1 studier. Om man ska tro kommunikationen från bolaget ligger ett avtal här heller inte långt borta. Då pratar vi om betydligt högre up-front och delmålsbetalningar än det från ovan nämnda PIP4K2 och STK25 avtalen.  

I delårsrapporten kunden man utläsa följande: 

”Vi ser också ett ökat intresse för både Vps34 och STK25. Det är min bedömning att vi har goda möjligheter att sluta avtal i båda projekten" Därefter presenterades det att licensavtalsförhandlingar är påbörjade kring STK25.

Det kan mycket väl vara så att bolaget även påbörjat initiala avtalsförhandlingar med sitt värdefulla projekt VPS34. Är så fallet finns det möjlighet att licensavtalsförhandlingar snart kan komma att presenteras genom PM, precis som det gjordes för STK25 förra veckan. 

Kommande triggers  

Sprint Bioscience har en minst sagt intressant period framför sig. Bolaget kan inom en 6 månaders period inbringa intäkter på uppskattningsvis hela 50-178 MSEK. Det ska ställas i paritet med dagens börsvärde på ca 180 MSEK!

  • ·     Up-front betalning för STK25-projektet på ca 25-30 MSEK. 
  • ·     Teckningsoptionsinlösen i Januari/februari 2019 25-48 MSEK beroende på teckningskurs. 
  • ·     Möjligt signat avtal för VPS34 med up-front på uppskattningsvis 50-100 MSEK. 
  • Längre bort delmålsbetalningen från Petra Pharma på 35-65 MSEK mellan q4 2019 & q2 2020 (PIP4K2)

Aktien och teknisk översikt 

Idag handlas aktien runt 18kr där omsättningen tilltagit rejält senaste veckan inför stundade avtal. Redeyes värdering ser ut enligt följande. Man ska ha i åtanke att Redeye inte vägt in senaste PM om licensavtalsförhandlingar kring STK25-prjoektet.

  • ·     Bear 13kr
  • ·     Base 29kr
  • Bull 75kr 

Aktien försöker bryta igenom motståndet på ca 18.80 SEK. Tas motståndet ut finns det goda chanser till fortsatta uppgångar.

Disclaimer:

Är själv aktieägare, all handel med aktier medför en risk och beslut sker på eget ansvar. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

http://www.sprintbioscience.com/

https://www.redeye.se/company/sprint-bioscience

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/11/15/sprint-bioscience-sprint-bioscience-inleder-slutforhandlingar-i-stk25-projektet.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/10/24/sprint-bioscience-delarsrapport-1-januari-30-september.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/10/03/sprint-bioscience-petra-pharma-valjer-ny-lakemedelskandidat-i-pip4k2-projektet-fran-sprint-bioscience-backup-program.html

https://www.investtech.com/main/market.php?CountryID=100&lp=main&s=gb

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?