Post entry

StarVault: Uppvärdering inför Steam lansering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

StarVault är ett litet spelutvecklar bolag. Deras enda spel Mortal Online finns att pröva. Men inför lanseringen på Steam är spelet under allra sista utvecklingfasen. Just nu sker den sista finslipningen av spel upplevelsen. Så att Mortal Online klarar etableringen på världens största spel marknad framgångsrikt.

StarVault har utvecklat Mortal Online under flera år. För ungefär ett år sedan kom ett PM som innehöll info att Mortal Online ska lanseras på Steam. Sjuttio tusen spelare hade röstat fram spelet för att säljas igenom Steam, i konkurens mot 15000 andra spel.

I samband med det steg kursen en bra bit över 100%.

Sedan dess sjönk aktien tillbaka och både omsättningen och vidare uppgångar har fallit i träda.

Den senaste veckorna har återigen aktien börjat röra på sig.

Det har troligen att göra med att spelet snart lanseras på Steam.

Spelet Mortal Online skulle ha lanserats i våras men sköts då fram till hösten.

Om man vill fördjupa sig i spelet och olika försäljningsprognoser bör man läsa Axiers Analys över StarVault som gjordes i Juni detta år. Vilket gör den högst aktuell.

I StarVaults GAMER forum så skriver spelutvecklarna ofta. Det senaste inlägget finns på denna sida. Skrivet av VD Henrik Nyström

http://www.mortalonline.com/forums/threads/update-2014-07-31.103516/

Det står ganska tydligt att Star Vault accelrerar nu tempot inför Steam lanseringen. Man har anställt flera nya spelutvecklare och satsar hårt att lösa de sista bugg problemen.

Även småfix som "Territory Control" ska börja vara klart.

Tidigare har spelet fått blandad kritik. Av "ej fan" skaran alldelles för buggigt. Men av den MMORG player skaran positiv kritik. Det var trots allt över 70 000 spelare som röstade fram Mortal Online för en Steam Lansering.

Med den upptrappade finjusteringen inför lansering och arbetet fler anställda på Star Vault har lagt ned på Mortal Online. Har spelet fått bättre kritik på senaste tiden.

En sk. MMORG Hardcore Gamer som kallas "finegamingconnoisseur" som lagt upp mängder med spel filmer konstaterar. Att i takt med att spelet utvecklats av olika spel utvecklare. Har det blivit en mycket bra spelupplevelse. Att spelet kan lyckas framöver finns det goda chanser. Och att han själv skulle kunna spela det flera år framöver.

Axier räknar med att Star Vault ska lansera Mortal Online i Q3 eller Q4. Snart befinner vi oss i mitten av Q3 och enligt senaste foruminlägget från VD. Verkar det som man gör "finputsning" av spelet. Inför en snar lansering på Steam

Axier skriver själva att företagets beslut att skjuta på investeringen 4-6 månader är för att finjustera spelet. Men samtidigt har de en del att bevisa.

Därför anser jag det är sannolikt att spelet släpps relativt snart. Om StarVault väljer att skjuta ytterligare på spel lanseringen kommer det dra ned aktiekursen ner i aktieträsket.

Vid en närtida kommande lansering på Steam når StarVault ut till ca 6 miljoner unika spelare dagligen. Att spelet är så finjusterat som möjligt inför lanseringen är ett måste. Det krävs samtidigt inga större volymer för att StarVault ska tjäna en hel del pengar på lanseringen. Vid ca 20 000 sålda ex på Steam tjänar bolaget ca 15 miljoner och gör vinst på ca 5-7 miljoner kronor. Jämför detta med börsvärdet på 30 miljoner så finns det givetvis en uppsida.

När Mortal Online framröstades att lanseras på Steam gjordes det av över 70 tusen spelare i konkurrens mot 15 000 andra spel. Därav om lanseringen sker snart innebär det en enorm möjlighet för Starvault och aktieägarna att tjäna pengar.

Siffran 20 000 sålda exemplar och betalande spelare är ganska låg och bör tämligen bli högre efter lanseringen på Steam.

På Axiers analys som är 1,5 månad gammal finns väldigt mycket information om StarVault och de ekonomiska förutsättningarna som ges i en Steam lansering. I flera olika CASE försäljnings scenarion och är ett måste om man vill fördjupa sig i Caset.

Jag ser det som självklart att kursen rör på sig markant inför lanseringen. Om det är som Axier skriver och det som marknaden tror kommer aktien uppvärderas. Ett börsvärde på 30 miljoner kan förändras till det högre relativt snabbt.

Risken för nyemission finns i alla bolag, inklusive StarVault men Axier konstaterar att bolaget är ekonomiskt starkt och kunde därför skjuta på Steam lanseringen 4 månader. Bolaget gjorde vinst Q1 2014.

Att skjuta på lanseringen ännu längre är därför osannolikt vilket är ytterligare ett tecken på att det bör ske snart.

Nu när Mortal Online finputsas och görs redo att lanseras på Steam triggas kursen naturligtvis. PMet att Mortal Online skulle lanseras på Steam förra året rusade kursen kraftigt. Om Mortal Online lyckas på Steam och får en stor spelar bas mellan 50 tusen till 100 000 betalande spelare. Då väntar en dramatisk uppvärdering. Star Vault kan bli ett nytt Starbreeze. Det krävs naturligtvis inte samma volymer som PD2 såldes i. Men kurstuvecklingen kan bli åt samma hållet om man följer vissa av Axiers prognoser.

Mortal Online är ett nördspel men har vissa kvaliteer som gör att försäljningen kan bli en framgång eller till och med en Gamer succe inom sin nisch. Spelet har vissa unika drag som kan göra etableringen lyckad. Därför var det nog smart av StarVault att skjuta på lanseringen.

Risken är tämligen lagom i StarVault aktien anser jag. Den stora triggern är lanseringen på Steam och sedan en försäljnings statistik som nästa trigger.

Givet finns en kraftigt uppsida. En lagom stor långsiktig post är nog bra vinstgivande för framtiden.

/Bjaen

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?