Post entry

Telefonkonferens med Swedbank

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det står ju på nätet om Swedbanks stora exponering mot Lehman Brothers. Den är ju inte mindre än 9 miljarder svenska kronor.

Jag ringde Swedbank i morse för att få upplysningar som bloggare och kom med på telefonkonferensen som Swedbank hade nu klockan 09.30

Konferensen var på engelska och deltagarna som ställde frågor var dels anlytiker från Stockholm men också representanter för Goldman Sachs m.fl.

Det jag var mest intresserad av och som framkom på en fråga från en analytiker var:

Den här exponeringen som Swedbank nu presenterar i dag fanns den med som riskexponering och säker fordran vid halvårsbokslutet nu i juli.

Svar från Swedbank: Nej!

Varför?

Den bedömdes som säker då! Lehmans var ju inte i konkurs då.

Min bloggkommentar:

Nu kom första "surdegen" som de svenska bankerna sitter på. Så sent som i juli så sa bankens direktör Jan Lidén att Swedbank gjort jättevinst och att allt var bra. Det fanns inga moln på himlen.

Som resultat fick ju Swedbank och svenska börsen ett uppsving i juli. Jag och andra trodde tillfälligt att nu kanske det börjar ljusna.

Nu visar det sig att Swedbank sitter på många surdegar som väntar på att komma fram?

Fråga i dag från en alytiker på telefonkonferensen:

Har Swedbank exponering mot det amerikanska försäkringsbolaget AIG som nu bedöms vara nästa finansbolag som har problem?

Swedbank: Vi berättar inte om några andra exponeringar än de vi har mot Lehman Brothers.

Min bloggkommentar:

Mer att vänta alltså!

Nu skall i rättvisans namn sägas som också kom fram vid telefonkonferensen:

Swedbank är exponerad för 9 miljarder svenska kronor. Men de har ju inte förlorat denna summa.

1) det underbolag hos Lehmans som Swedbank lånat ut pengar till är inte konkursbegärt. Det är bara moderbolaget.

2) Swedbank har varit med i en kedja investare som Lehman organiserat och där Swedbanks utlåning i dag värderas till 9 miljarder. har kommersiella fastigheter på olika håll i USA.

3) Det beräknas i dag att fastigheterna har ett värde av 72 procent av utlåningsumman. Det är en ordentlig nedvärdingsförlust i dag men det är inte det slutliga beloppet. Först när fastigheternas värde uppgår till endast 30 procent, kommer Swedbank att skriva av. Och då förstår jag att det blir endast 70 procent av exponeringen.

Min bloggkommentar:

Det var på årets sista dag (2007) som Sveriges Riksbank gav de svenska bankerna lov att uppta sin exponeringar till 100 procent av det värde som gällde vid ingången av engagemangen.

Bankerna behöver inte ändra tillgångssida efter marknadspriset.

Nu kanske alla förstår vilken otrolig "sprängkraft" som fel redovisning av tillgångar (med Riksbankens goda minne) som finns inom bankerna.

Hur många bomber kommer att komma den närmaste tiden!

Här är utdrag från Swedbanks pressmeddelande i morse och som också finns på bankens hemsida. Redeyes blogg-läsare kan bilda sig en egen uppfattning:

Swedbank har också en säkerställd exponering om 1 350 MUSD. Säkerheten består av en pool av 70 låntagare avseende fastighetskrediter med underliggande pant inom maximalt 72 procents belåningsgrad. Säkerheterna består av olika typer av fastigheter med god geografisk spridning i USA. Varje fastighet har initialt värderats av oberoende värderare. Baserat på löpande förändringar av fastighetspriserna görs regelbundet korrigeringar av säkerhetsvärdet. Swedbanks bedömning är att något reserveringsbehov inte föreligger och någon forcerad avyttring av dessa innehav inte kommer att ske. För att säkerhetens värde ska understiga lånebeloppet förutsätts ett prisfall på underliggande fastigheters värde med ca 30 procent från idag.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?