Post entry

En reflektion över veckan som gått.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Veckan som varit har bjudit på en del överraskningar må jag säga. Det är framförallt rapporterna för fjärde kvartalen som varit i fokus. Bankerna har levererat 2010 års fjärde kvartal och en kort sammanfattning är att kreditförlusterna sjunker stadigt och bankerna visar åter vinst. varav Swedbank gjord en rejäl vinst vilket gav anledning till utdelning om 4,80 (pref.) och 2,10 (stam). Likaså SEB kom med sin rapport och överträffade förväntningarna! Lite siffror nedan.

Räntenettot ökade med 36 % till 4526 (3332) Mkr. Även provisionsnettot ökade med 9 % till 3 906 (3 587) Mkr. Dock presenterades en märkbart försämrat nettoresultat från finansiella transaktioner som minskade med 45 % till 512 (939) Mkr. Intäkterna summerat ökade i och för sig med nio procent vilket var prositivt så klart.

På kostnadssidan spökade det dock en del avseende personalkostanderna som ökade med 28 % och uppgick till 3 558 (2 785) Mkr. Även en del av- och nedskrivningar bidrog till en högre kostnadspost i räkenskaperna.

Kreditförlusterna som under fjärde kvartalet 2009 låg på 3 064 Mkr, hade förvandlats till ett postivt resultat till 419 vilket var egentligen den största anledningen till det kraftigt förbättrade nettoresultatet 3 509 (284) Mkr.

Utdelningen ökade till 1,5 (1,0) vilket är en ökning med 50 %. Dock innebär det en direkavkastning om 2,59 % beräknat på 57,85 kronor. Det är inte alltför upphetsande men ändå bättre än räntan på ett "traditionellt" bankkonto.

Vad framtiden bär i sitt sköte får den själv utvisa men vi kan ju med största sannolikhet räkna med en högre styrränta. Jag är besviken, men inte förvånad, över hur bankerna "saltar" bolånen och driver upp räntan. Det är lönsamt såklart men högst tvivelaktigt. Som SEB också har kommunicerat så måste de få ner personalkostnaderna för att i längden bli konkurrenskraftiga mot de andra bankerna. Vidare är siffrorna ifrån det finansiella något skrämmande. Jag vill se nästa kvartalssiffror innan jag kan ge någon bedömning. Bankerna har fått mycket skjuts av de återtagna krediterna och frågan är om banken (bankerna) nu kan leverera på egen hand utan att skriva av krediter. Jag är dock positivt till SEB:s primär och kärnkapital som är okej. Det torde inte vålla några omfattande problem inför Basel III.

Vidare har det också under veckan tankts H&M aktier genom Herr Perssons bolag, Ramsbury. Närmare bestämt aktier till ett värde av 1,5 Mdr. har förvärvats. Hur skall man tolka hans agerande? Han har vidare köpte i tre omgångar.

- Han vill stödköpa.
- Han köper för att behålla.
- Han köper för att få få en direktavkastning på 4,5 procent.

Herr Persson har onekligen köpt omfattande poster (för oss småsparare). Historiskt sett så utökade han under 2008 (har jag för mig) på nivåer ytterst nära botten. Han hade en övermänsklig tajming och frågan är om han inte konsulterade siare. Det är inte ofta han köper i sitt eget bolag men när han har gjort det, historiskt sett, så har han gjort klokt i det. Så att ta rygg på Persson har varit en bra affär. Som jag skrev tidigare så innebär köp på den här nivån 209 kronor en direktavkastning på dryga 4,5 procent, vilket jag tycker är helt okej för ett så pass stort och robust tillväxtbolag!

Till sist vill jag bara belysa Kinnevik. Kursen gick nu under fredagen upp något och stängde på 149,30 kronor vilket är högst noterade kursen sedan tre år tillbaka. Jag tror starkt på Kinnevik. Tele2 är en ordenltig högavkastare och skall göra en total utdelning om 27 kronor i vår. En extra utdelning om 21 kronor är inte illa. Substansrabatten i Kinnevik är fortfarande betydande och jag tror på en uppgång i aktien. Vidare vill jag uppmärksamma att de sedan en tid har kommunicerat att de äger en post i rabatt-företaget Groupon om 12 % vilket är betydligt men än vad jag hade räknat på!

Avslutningsvis, Clas Ohlson som noterar 104 kronor. Personligen tycker jag att den börjar närma sig en bra värdering. Jag vill dock avvakta med köprek innan den noterar tvåsiffrigt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?