Post entry

SynAct Pharma - tre skott på mål!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolaget med blockbuster - kandidaten AP1189 och tre indikationer i klinisk Fas 2. Kandidaten är en s.k. first-in-class och även first-in-line behandling. Börsens mest kompetenta och meriterade ledning grundade SynAct Pharma ApS 2012 genom att förvärva rättigheterna och licensen till AP1189 från Action Pharma och noterade sedermera bolaget Juli 2016 på Spotlight. Substansen är utvecklad och framtagen av Thomas Boessen och Thomas Jonassen, den senare är bolagets nuvarande CSO och tillika största ägare med ca. 12% av bolagets aktier i sin ägo. Nu, drygt fyra år senare, har bolaget levererat otroligt starkt trots rådande Covid-19 och vi står inför en otroligt värdehöjande höst med interimresultat och förmodade Topline-resultat. Ledningens strategi och plan har varit huggen i sten redan från dag ett - att driva studierna genom klinisk Fas 2 och sedan sälja av tillgångarna och dela ut pengarna till aktieägarna efter försäljning. Ledningen äger tillsammans drygt 26% av aktierna, i ständig lock-up sedan IPO, vilket ingjuter en enorm trygghet för aktieägarna och starkt talar för deras ambition att hålla sig till planen och sälja kandidaten efter avslutade studier under 2021.

En del har hänt i bolaget sedan jag skrev min första analys, bolaget har - trots rådande pandemi - gjort väldigt fina framsteg i sina studier och är nu på verkligen på upploppet.

_______________________________________________

Framsteg som gjorts sedan min förra analys:

  • Studiestart av NS-studien, efter godkännandet som kommunicerades 2 juni 2020, under Q2 - Studien startad enl. PM 2020-06-29
  • Rekrytering slutförd i RA-studiens första del.
  • CTA-ansökan för ARDS/Covid-19-studien lämnas in i Q2. - CTA inlämnad enl. PM 2020-08-28
  • TO serie 2 löses in i Juli 2020 med en strike på 6,7:- per aktie och ger vid full teckning ett tillskott om 32,8 Mkr före kostnader. **Tecknades till otroliga 99% enl. PM 2020-07-27***

Kommande triggers:

  • Interimresultat i studien för Ra/Pa presenteras i Q4 - 2020
  • Studiestart i ARDS/Covid-19 studien under Q4 - 2020
  • Ansökan för särläkemedelsstatus inom NS-studien lämnas in H2 2020.
  • Ansökan för särläkemedelsstatus inom ARDS/Covid-19-studien lämnas in H2 2020.
  • Uppdatering kring rekrytering i NS-studien bör komma under Q4 - 2020
  • Topline-data i ARDS/Covid-19 studien presenteras i Q4 - 2020
  • Topline-data i RA-studien presenteras under H1 - 2021
  • Topline-data i NS-studien presenteras under H1 - 2021
  • Möjliga Fas2-studier i ytterligare indikationer, IBD håller jag som mest sannolik. Q1 - 2021

_______________________________________________

Vad är AP1189 och hur fungerar substansen?

AP1189 är syskonkandidaten till AP214 - som denna ledning sålde till Abbvie för 110 M USD 2012 endast 6 månader efter positiva Fas2-resultat - kandidaten köptes ut ur Action Pharma av ledningen och SynAct Pharma ApS grundades 2012.

Kandidaten är en first-in-class vilket betyder att den är den första i sin klass och unik med sin verkningsmekanism för att behandla och läka autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar i kroppen.

Den både läker ut och förhindrar uppkomsten av nya skov (akuta försämringar av en sjukdom). Jämfört med befintliga behandlingsalternativ i dagsläget som endast läker ut, men inte förhindrar uppkomsten av nya skov.

Denna behandlingsmetod kallas även för resolutionsterapi. Resolutionsterapi går ut på att stimulera kroppens eget immunförsvar att läka ut sjukdomar. AP1189 stimulerar kroppens melanocortion receptorer, närmare bestämt Receptor 1 och 3 - som i genom mycket forskning (bl.a en FAS4-studie som Mallinckrodt genomfört) överlägset visat sig vara de två mest relevanta receptorerna att stimulera och bidrar till en mycket hög utläkning i kombination med mycket låga biverkningar. AP1189 gör också detta utan att aktivera cAMP, genom detta undviker man s.k. pigmentering (fräknar och andra pigmentfläckar på huden)

Samtliga befintliga behandlingsalternativ på marknaden verkar genom att hämma (immunosupressiva behandlingar som sänker immunförsvaret) olika funktioner i kroppen och som tyvärr medför allvarliga biverkningar och därmed begränsar användningen av läkemedlet hos patienter. Här har AP1189 stort försprång mot "konkurrenterna" som tvärtom stimulerar kroppens eget immunförsvar istället och därmed medför mycket låga biverkningar.

Pipeline:

_______________________________________________

Skott 1: Fas2-studien i Reumatoid artrit (Ra) och Psoriasis artrit (Pa)

RA är tillsammans med onkologi en av dem två "stora" indikationerna med enorma försäljningsvärden. Marknadsvärdet för Ra & Pa tillsammans överstiger 30 Miljarder USD och förväntas uppgå till 44 Miljarder USD år 2024 då kandidaten kan tänkas nå marknaden.

Bolagets kandidat befinner sig i startgroparna för del 2 i sin Fas2-studie i Ra (Reumatoid Artrit) där man breddat indikationen från att tidigare bara ha inriktat sig mot Pa (Psoriasis Artrit). Dessa två sjukdomar beter sig väldigt lika i kroppen och man använder samma läkemedel för att behandla respektive indikation. Positivt utfall i Ra kommer därför kunna tillgodoräkna ett positivt utfall i Pa och prislappen för projektet sätts därefter.

Substansen är en first-in-line behandling i Ra & Pa genom att den ges i kombination med MTX (Methotrexate) så kommer den ges i förtur mot tex. Humira (omsatte 15 Miljarder USD 2019) och Enbrel (omsatte 5 Miljarder USD 2019)

Studieupplägg;

Del 1: Dosbestämmande/effektivitets-studie, 50mg på 18 patienter och 100mg på 18 patienter. AVKLARAD

Interimresultat kommuniceras i Q4 2020. Vi inväntar nu resultatet från denna del. CSO Thomas Jonassen har bekräftat för aktieägare att bolaget kommer att ställa frågor till den kommitté som har den avblindade studiedatan, avseende säkerhet och effektivitet, från denna del och därefter kommuniceras dessa resultat till marknaden vilka jag estimerar presenteras i slutet av Oktober 2020

Del 2: Effektivitets-studie där man doserar 54 patienter med en eller båda doserna från Del 1. Topline-data från denna del förväntas kommuniceras i H1 2021

Bolaget presenterade 2020-05-05* mycket lovande preliminära - om än blindade - resultat från studiens 50-mg dosering. De blindade resultaten på 12 behandlade patienter visade på en exakt korrelation mellan Aktiv/Placebo som är 2:1, där 8 patienter fick en förbättrad sjukdomsbild med 50% eller mer och 4 patienter fick en försämrad sjukdomsbild med 10% eller mer.

Bolaget kommunicerade 2020-09-03* att man slutfört rekryteringen i 100mg-doseringen och att man efter analys av denna blindade data fortsatt ser vad man såg i 50-mg doseringen. Substansen uppvisar fortsatt mycket god säkerhet och "****har identifierat ytterligare patienter som inte bara kvalificerade sig för den primära avläsningen definierad som en minskning av kliniskt aktivitetsindex (CDAI) under 22, men hade även låg sjukdomsaktivitet, dvs. CDAI under 10 vid slutet av behandlingsperioden."

Patentsituationen i Ra & Pa:

Bolaget kommunicerade 2020-05-25*** att man har lämnat in en patentansökan för ett s.k. **kombinationspatent av AP1189 + MTX. Från det att patentet godkänns förlängs bolagets patent med ytterligare 20 (!) år. Detta får anses som unikt i branschen, att kandidaten har otroliga 20 års patentskydd. Patentsituationen har en mycket positiv inverkan på prislappen som kommer att vara signifikant högre pga. den långa exklusiviteten för behandlingen.

Förväntad prislapp för Ra & Pa projektet, sett till alla förutsättningar, bedömer jag till 400 - 500 Miljoner USD i en upfront-betalning 2021 vid positiva Topline-resultat

_______________________________________________

Skott 2: Fas2-studien inom Nefrotiskt Syndrom (NS), även kallat proteinuri.

2020-06-03 kommunicerade bolaget att dess CTA-ansökan för NS godkändes och studien förväntas starta i Juni 2020.

NS är en mycket sällsynt sjukdom med ett stort obemött medicinskt behov där cellerna i njurens kärlnystan är skadade. Det leder till att protein läcker ut i urinen. 40% av dagens sjuka svarar inte på någon behandling överhuvudtaget, det är här SynAct ska in och revolutionera marknaden.

Studieupplägg:

24 patienter kommer doseras med 100mg eller placebo i ett Aktiv/Placebo, 2:1 upplägg. Alltså kommer 16 patienter få aktiv dos och 8 patienter få placebo.

Topline-data från denna studie kommer att presenteras under 2021.

AP1189 har i prekliniska modeller visat sig vara mycket överlägsen den mest etablerade substansen ACTH (Säljs under namnet Achthar Gel)

Marknaden för Achtar i NS värderas endast i USA till 300 M USD, det är dock viktigt att ha i åtanke att behandlingen med Achtar är mycket begränsad pga enorma biverkningar av substansen. AP1189 kommer i NS tillgodose dem 40% som i dagsläget inte svarar på några behandlingsalternativ och även säljas i Europa och Asien. Mot bakgrund av detta kommer marknaden för AP1189 i NS vara långt mycket större än ovan nämnda summa.

Särläkemedelsstatus:

I denna indikation kommer bolaget att ansöka om särläkemedelsstatus vilket ger marknadsexklusivitet och möjliggör fast-track till marknaden. Fast Track-status från FDA/EMA ger bland annat möjlighet att ha möten oftare och en tätare skriftlig kommunikation med FDA/EMA, fortlöpande feedback på varje enskild del av sin ansökan, samt möjligheten att få ansökan granskad inom en kortare tidsram. Läkemedel som får Fast Track-status är avsedda att möta icke tillgodosedda medicinska behov vid svåra sjukdomstillstånd, och processen är utformad för att möjliggöra en snabbare läkemedelsutveckling så att läkemedlen i slutänden når ut fortare till patienterna.

Särläkemedelsstatus möjliggör även att AP1189 redan efter positiva Fas2-studier och bolaget kan ingå en regional deal i ett land/region som sedan kan bekosta Fas3-studier för den som köper projektet. Särläkemedelstatus har också en stor positiv inverkan på projektets prislapp pga. ovan nämnda faktorer.

Förväntad prislapp för NS projektet, sett till alla förutsättningar, bedömer jag till 150 - 200 Miljoner USD i en upfront-betalning 2021 vid positiva Topline-resultat.

_______________________________________________

Skott 3: Fas2-studien inom ARDS / Covid-19 och RESOVIR

ARDS, som även kan kallas mycket svår lunginflammation, är den i särklass största dödliga orsaken bland Covid-19-insjuknade patienter.

Bolaget kommunicerade 2020-08-28 att man initerat "RESOVIR". Detta är ett samarbete med prof. Mauro Teixeira, MD, PhD, Universidade Federal de Minas, Belo Horizonte, Brasilien och prof. Mauro Perretti, PhD William Heavy Research Institute, Barts och London School of Medicine, Queen Mary University, London

Samarbetet innebär att SynAct lyckats knyta till sig världens främste forskare inom området och den perfekta duon för uppdraget. Samarbetet kommer även att utvidgas för att undersöka potentialen för att främja inflammatorisk resolution vid andra virussjukdomar med första fokus på Dengue och influensavirus. 

Denguefeber har idag ingen behandlingsmetod eller vaccin och det är därför en mycket viktig indikation att bredda samarbetet till. Denguefeber drabbar ungefär upp till 400 Miljoner människor varje år varav 500.000 utvecklar en allvarlig infektion i kroppen.

Influensan är också en återkommande sjukdom som de flesta av oss någon gång har haft, dödligheten i "vanlig influensa" är väldigt hög men ingenting som man höjt på ögonbrynen eller talat om innan Covid-19 kom som en mycket aggressivare variant av virussjukdomar och tog världen med storm.

Prof Perretti är en pionjär inom förståelsen av den kliniska potentialen förknippad med främjande av inflammatorisk resolution genom farmakologisk inriktning på specifika vägar inom melanocortinsystemet. Prof Perretti har även spelat en viktig roll i att förstå den terapeutiska potentialen för AP1189-föreningen som tillämpas i pågående fas II studie i reumatoid artrit och Nefrotiskt syndrom.

Prof Teixeira är en pionjär när det gäller att undersöka potentialen att främja inflammatorisk upplösning i viral infektion med huvudfokus på Dengue och influensa där viral inducerad hyperinflammation, som vid COVID-19- infektion, spelar en viktig roll för utveckling av livshotande organskador. 

Studien kommer ha ett enormt underlag i och med den rådande situationen med Covid-19 i Brasilien med över 8000 kritiskt sjuka. Mycket strategiskt av ledningen att välja detta land att utföra studien i. Tack vare det goda patientunderlaget uppskattar jag att man fyller en studie på 60 - 90 patienter inom loppet av en vecka. Sjukdomens art gör att behandlingstiden lär vara väldigt kort, ca. 2 veckor är min uppskattning, och avblindad data från denna studie kan därför presenteras väldigt snart.

Jag gissar på att studien startar innan slutet av September, sista patient ut innan slutet av Oktober och Topline-data kan presenteras i slutet av November.

Patentsituationen i ARDS:

Bolaget meddelade 2020-04-03* att man ansökt om patent för AP1189 som behandlingsmetod för ARDS.

Särläkemedelsstatus:

I denna indikation kommer bolaget, likt i NS-indikationen, att ansöka om särläkemedelsstatus vilket ger marknadsexklusivitet och möjliggör fast-track till marknaden.

Marknaden för ARDS uppskattas år 2023 uppgå till ca. 1 Miljard USD, denna uppskattning är gjord före utbrottet av Covid-19. Storleken på marknaden har och kommer att fortsätta öka markant efter pandemi-utbrottet av Covid-19, denna uppskattning är därför i det lägre intervallet och nya estimat kommer att kungöras då man kan få grepp om omfattningen av effekterna av Covid-19.

Denguefeber har ingen befintlig behandlingsmetod och om AP1189 visar effekt i denna indikation så kommer den därför bli ensam aktör marknaden, värdet på marknaden är svår att bedöma. Men värdet i "paketet" AP1189 för denna behandling räknar jag lågt vara 50 Miljoner USD.

Förväntad prislapp för RESOVIR projektet, sett till alla förutsättningar, bedömer jag till 250 - 300 Miljoner USD i en upfront-betalning 2021 vid positiva Topline-resultat. Det lär dock tillkomma en betydande premie på prislappen p.g.a. utvecklingen av Covid-19 under 2020.

_______________________________________________

Prekliniska studier

Bolaget har genomfört ytterligare prekliniska studier än de som tagits in i klinisk fas, där vi har påvisad effekt inom IBD och Lupus.

Sett ur AP1189s verkningsmekanism så kan det vara en väldigt attraktiv behandlingsmetod inom aktiv IBD där neutrofil (Neutrofila granulocyter, eller bara neutrofiler, utgör 60 % av alla vita blodkroppar och är en viktig komponent i det icke-specifika immunförsvaret) aktivitet har en signifikant påverkan på tarminflammationen. Där vi tydligt kan mäta potentialen av AP1189 i människa genom att titta på avföringen hos patienter och närmare bestämt calprotectin som ofta avänds som en biomarkör i kliniska studier.

Befintliga behandlingsalternativ hjälper inte alla patienter mot dem skov som uppkommer vid IBD. Där kan AP1189 spela en avgörande roll och har potentialen att bli ett väl etablerat behandlingsalternativ. Om vi dessutom kan påvisa att uppkomsten av skov inom IBD kan kontrolleras med AP1189 så har vi en potentiell "blockbuster" även inom denna indikation.

_______________________________________________

Hur ser en försäljning ut?

Jag har angivit potentiella värden indikation för indikation, men min tro är att hela bolaget istället säljs i en "paket-deal" mot slutet av 2021, prislappen lär- med bra data i alla tre indikationer - hamna i intervallet 600-700 Miljoner USD.

Ledningen har ett gediget nätverk inom BP/SP sektorn och dialoger förs kontinuerligt med intressenter i skrivande stund. Ra-studien ensamt motiverar en prislapp på 400-500 Miljoner USD. Biologer som finns på marknaden idag har väldigt försvagade patentsituationer och AP1189s banbrytande verkningsmekanism i kombination med den enorma marknaden som Ra/Pa har motiverar värdet enkelt.

Med en total prislapp på 600-700 Miljoner USD så får en tagare av projektet en bra rabatt på kandidaten och dess pipeline som helhet.

Samma ledning har sålt just två melanocortinreceptoragonister tidigare; Action Pharma och TXP Pharma. Jag ser därför chansen till en stor och snabb affär som mycket hög efter avsutade Fas2-studier.

  • Action Pharma A/S, vars ledande kandidat AP 214 såldes till AbbVie Inc. för 110 MUSD. (Melanocortinreceptoragonist)
  • TXP Pharma GmbH där Questcor Pharmaceuticals, Inc. förvärvade rättigheterna till TXP Pharma GmbHs tillgångar för 100 MUSD i milstolpsersättningar. (Melanocortinreceptoragonist)

_______________________________________________

Riktkurs:

Jag sätter en riktkurs60:- i dagsläget med de framsteg som gjorts hittills och vid positiva interimresultat höjer jag min riktkurs till 80:-

_______________________________________________

*** PM som avhandlas i analysen:**

https://mb.cision.com/Main/14427/3104000/1241821.pdf

https://mb.cision.com/Main/14427/3118819/1252860.pdf

https://mb.cision.com/Main/14427/3160035/1284066.pdf

https://mb.cision.com/Main/14427/3183194/1298869.pdf

https://mb.cision.com/Main/14427/3188031/1301799.pdf

https://mb.cision.com/Main/14427/3143719/1271196.pdf

https://mb.cision.com/Main/14427/3154320/1279390.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?