Post entry

SynAct Pharma - väldigt nära mållinjen!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolaget med blockbuster - kandidaten AP1189 och tre indikationer i pipelinen. Kandidaten är en s.k. first-in-class och även first-in-line. Börsens mest kompetenta och meriterade ledning grundade SynAct Pharma ApS 2012 genom att förvärva rättigheterna och licensen till substansen från Action Pharma och noterade sedermera bolaget Juli 2016 på Spotlight (f.d. Aktietorget) Nu, drygt fyra år senare, befinner sig bolaget på upploppet och vi står inför tre fullspäckade kvartal och Topline-resultat i tre indikationer under 2021. Ledningens strategi och plan har varit glasklar redan från dag ett - att driva studierna genom klinisk Fas 2 och sedan sälja av tillgångarna och dela ut pengarna till aktieägarna under 2021. Ledningen äger själva drygt 26% av aktierna, i ständig lock-up sedan IPO, vilket är ett mycket tydligt incitament som talar för deras ambition att hålla sig till planen och sälja kandidaten under nästa år.

Väldigt nära mållinjen:

Bolaget har efter fyra års utveckling och framsteg nu kommit fram till slutspurten och kommande kvartal bjuder på en rad spännande triggers.

  • Studiestart av NS-studien, efter godkännandet som kommunicerades 2 juni 2020, under Q2
  • CTA-ansökan för ARDS/Covid-19-studien lämnas in i Q2.
  • TO serie 2 löses in i Juli 2020 med en strike på 6,7:- per aktie och ger vid full teckning ett tillskott om 32,8 Mkr före kostnader.
  • Interimresultat i studien för Ra/Pa presenteras i Q3
  • Studiestart av ARDS/Covid-19-studien lämnas i Q3.
  • Ansökan för särläkemedelsstatus inom NS-studien lämnas in H2 2020.
  • Ansökan för särläkemedelsstatus inom ARDS/Covid-19-studien lämnas in H2 2020.

Vad är AP1189?

AP1189 är syskonkandidaten till AP214 - som denna ledning sålde till Abbvie för 110 M USD 2012 endast 6 månader efter positiva Fas2-resultat - kandidaten köptes ut av ledningen och SynAct Pharma ApS grundades 2012.

Kanditaten är en s.k. first-in-class vilket betyder att den är den första i sin klass. Den både läker ut och förhindrar uppkomsten av skov (akuta försämringar av en sjukdom). Jämfört med befintliga behandlingsalternativ i dagsläget som endast läker ut, men inte förhindrar uppkomsten av nya skov. Denna behandlingsmetod kallas också resolutionsterapi.

Substansen är en s.k. melanocortinreceptoragonist, vilket betyder att den stimulerar kroppens eget immunförsvar att läka ut sjukdomar. AP1189 stimulerar Receptor 1 och 3 - som i genom mycket forskning överlägset visat sig vara de två mest relevanta receptorerna att stimulera och bidrar till en mycket hög utläkning kombinerat med mycket låga biverkningar - att läka ut inflammationer och autoimmuna sjukdomar i kroppen.

Samtliga befintliga behandlingsalternativ har en verkningsmekanism som i olika former istället hämmar olika funktioner i kroppen och därmed medför allvarliga biverkningar.

Pipeline:

Fas2-studien inom Reumatoid artrit (Ra) och Psoriasis artrit (Pa)

Ra är tillsammans med onkologi en av dem två "stora" indikationerna med enorma värden. Marknadsvärdet för Ra & Pa tillsammans överstiger 30 Miljarder USD och förväntas uppgå till 44 Miljarder USD år 2024 då kandidaten kan tänkas nå marknaden.

Bolagets kandidat befinner sig just nu i en Fas2-studie i Ra (Reumatoid Artrit) där man breddat indikationen från att tidigare bara ha inriktat sig mot Pa (Psoriasis Artrit). Dessa två sjukdomar beter sig väldigt lika i kroppen och man använder samma läkemedel för att behandla respektive indikation.

Substansen kommer bli en s.k. first-in-line behandling i Ra & Pa genom att den ges i kombination med MTX (Methotrexate) så kommer den ges i förtur mot tex. Humira (omsatte 15 Miljarder USD 2019) och Enbrel (omsatte 5 Miljarder USD 2019)

Studieupplägg;

Del 1: Dosbestämmande/effektivitets-studie, 50mg på 18 patienter och 100mg på 18 patienter. Interimresultat från denna del förväntas kommuniceras i Q3 2020.

Del 2: Effektivitets-studie där man doserar 54 patienter med en eller båda doserna från Del 1. Topline-data från denna del förväntas kommuniceras i Q1 2021

2020-05-05 presenterade bolaget mycket lovande preliminära - om än blindade - resultat från studien. De blindade resultaten på 12 behandlade patienter visade på en exakt korrelation mellan Aktiv/Placebo som är 2:1, där 8 patienter fick en förbättrad sjukdomsbild med 50% eller mer och 4 patienter fick en försämrad sjukdomsbild med 10% eller mer. Sannolikheten till så bra preliminär data som skulle kunna tillskrivas till placebo är mycket låg och jag räknar med att vi kommer få in positiv/mycket positiv avblindad data i Q3 när interimresultaten ska presenteras.

Patentsituationen i Ra & Pa:

Bolaget kommunicerade 2020-05-25 att man har lämnat in en patentansökan för ett s.k. kombinationspatent av AP1189 + MTX. Från det att patentet godkänns förlängs bolagets patent med ytterligare 20 (!) år. Detta var ett mycket strategiskt drag av ledningen som kommer att trissa upp prislappen på substansen betydligt!

Förväntad prislapp för Ra & Pa projektet, sett till alla förutsättningar, bedömer jag till 200-250 Miljoner USD i en upfront-betalning 2021 vid positiva Topline-resultat****.

Fas2-studien inom Nefrotiskt Syndrom (NS), även kallat proteinuri.

2020-06-03 kommunicerade bolaget att dess CTA-ansökan för NS godkändes och studien förväntas starta i Juni 2020.

NS är en mycket sällsynt sjukdom med ett stort obemött medicinskt behov där cellerna i njurens kärlnystan är skadade. Det leder till att protein läcker ut i urinen. 40% av dagens sjuka svarar inte på någon behandling överhuvudtaget, det är här SynAct ska in och revolutionera marknaden.

Studieupplägg:

24 patienter kommer doseras med 100mg eller placebo i ett Aktiv/Placebo, 2:1 upplägg. Alltså kommer 16 patienter få aktiv dos och 8 patienter få placebo.

Topline-data från denna studie kommer att presenteras under 2021.

AP1189 har i prekliniska modeller visat sig vara mycket överlägsen den mest etablerade substansen ACTH (Säljs under namnet Achthar Gel)

Marknaden för Achtar i NS värderas endast i USA till 300 M USD, det är dock viktigt att ha i åtanke att behandlingen med Achtar är mycket begränsad pga enorma biverkningar av substansen. AP1189 kommer i NS tillgodose dem 40% som i dagsläget inte svarar på några behandlingsalternativ och även säljas i Europa och Asien. Mot bakgrund av detta kommer marknaden för AP1189 i NS vara långt mycket större än ovan nämnda summa.

Särläkemedelsstatus:

I denna indikation kommer bolaget att ansöka om särläkemedelsstatus vilket ger marknadsexklusivitet och möjliggör fast-track till marknaden. Fast Track-status från FDA/EMA ger bland annat möjlighet att ha möten oftare och en tätare skriftlig kommunikation med FDA/EMA, fortlöpande feedback på varje enskild del av sin ansökan, samt möjligheten att få ansökan granskad inom en kortare tidsram. Läkemedel som får Fast Track-status är avsedda att möta icke tillgodosedda medicinska behov vid svåra sjukdomstillstånd, och processen är utformad för att möjliggöra en snabbare läkemedelsutveckling så att läkemedlen i slutänden når ut fortare till patienterna.

Särläkemedelsstatus möjliggör även att AP1189 redan efter positiva Fas2-studier och bolaget kan ingå en regional deal i ett land/region som sedan kan bekosta Fas3-studier för den som köper projektet. Särläkemedelsstatus har också en stor positiv inverkan på projektets prislapp pga. ovan nämnda faktorer.

Förväntad prislapp för NS projektet, sett till alla förutsättningar, bedömer jag till 120-170 Miljoner USD i en upfront-betalning 2021 vid positiva Topline-resultat.

Fas2-studien inom Acute Respiratory Disesase Syndrome (ARDS) / Covid-19

ARDS, som även kan kallas mycket svår lunginflammation, är den i särklass största dödliga orsaken bland Covid-19-insjuknade patienter.

Marknaden för ARDS värderades år 2018 till ca. 600 Miljoner USD. Storleken på marknaden har och kommer att öka markant efter pandemi-utbrottet av Covid-19.

AP1189 behandlar inflammationen genom så kallad resolutionsterapi, som tros ha en gynnsam effekt hos patienter med ARDS/Covid-19. Detta är en ny metod som stimulerar immunsystemet mer selektivt, vilket möjliggör bättre underhåll av immunsystemets funktion så att patienten har större möjligheter att hantera infektionen genom sitt eget immunsystem. Metoden aktiverar makrofagerna - "rengöringscellerna" i immunsystemet - som "rensar" inflammerade vävnader och organ för att möjliggöra snabbare läkning av infektionen.

Eftersom upplösningsterapi inte hämmar patientens immunsystem, görs användning också möjlig vid allvarliga infektioner som COVID-19. AP1189 har testats i djurmodeller med SIDS med goda effekter och reducerar selektivt både inflammation via hämning av neutrofila celler och produktion av viktiga proinflammatoriska mediatorer såsom Il-6, TNF-a och IL-1β. AP1189 visar också en kraftig stimulering av makrofager som rensar den inflammerade vävnaden.

Patentsituationen i ARDS:

Bolaget meddelade 2020-04-03 att man ansökt om patent för AP1189 som behandlingsmetod för ARDS.

Särläkemedelsstatus:

I denna indikation kommer bolaget, likt i NS-indikationen, att ansöka om särläkemedelsstatus vilket ger marknadsexklusivitet och möjliggör fast-track till marknaden. Detta höjer prislappen för projektet vid en eventuell framtida deal avsevärt då det ger marknadsexklusivitet.

Förväntad prislapp för ARDS projektet, sett till alla förutsättningar, bedömer jag till 100-150 Miljoner USD i en upfront-betalning 2021 vid positiva Topline-resultat. Det kan dock tillkomma en betydande premie på prislappen p.g.a. utvecklingen av Covid-19 under 2020.

Ledningens och deras trackrecord:

Ledningen har sålt flera projekt och har förmodligen börsens bästa trackrecord sett till genomförda affärer och storleken på dessa. Något som talar enormt mycket för möjligheten att få till en affär och väldigt fort efter positiv Topline-data med AP1189 är bl.a. att den största ägaren i SynAct Pharma, Thomas Jonassen (CSO och medgrundare av AP1189), är en av världens fem främsta forskare på området melanocortionreceptoragonister. I vetenskapsrådet för SynAct Pharma finner vi professor Mauro Perretti, med över 300 publicerade vetenskapliga artiklar, som är en pionjär när det gäller att förstå rollen av resolutionsterapi för upplösning av i inflammatoriska processer i kroppen.

Viktigt är också att ha i åtanke att samma ledning sålt just två melanocortinreceptoragonister tidigare; Action Pharma och TXP Pharma.

  • Action Pharma A/S, vars ledande kandidat AP 214 såldes till AbbVie Inc. för 110 MUSD. (Melanocortinreceptoragonist)
  • TXP Pharma GmbH där Questcor Pharmaceuticals, Inc. förvärvade rättigheterna till TXP Pharma GmbHs tillgångar för 100 MUSD i milstolpsersättningar. (Melanocortinreceptoragonist)
  • Santaris Pharma A/S som såldes till Roche för 450 MUSD
  • Biolipox som såldes till Orexo för 110MUSD
  • Konsulterat flertal avtal och licensieringar åt Boehringer Ingelheim värda över 200 MUSD

Riktkurser:

Jag sätter en riktkurs30:- i dagsläget - innan TO2-inlösen som sker i Juli - motsvarande ett BV på 600 M SEK

När kassan fylls på i Juli minskar risken avsevärt och rörelsekapital finns då hela vägen fram till en framtida exit. Samtidigt närmar vi oss en studiestart i ARDS/Covid-19 studien och Interimresultat i Ra/Pa-studien.

Vid positiva interimresultat - och fullt utnyttjande av teckningsoptionerna - höjer jag min riktkurs till 35:- motsvarande ett BV på 850 Mkr (med utspädning inräknat). Kursen baserar jag på det faktum att positiva interimresultat tydligt validerar substansens kliniska effekt i människa och höjer sannolikheten för positivt utfall i både NS och ARDS/Covid-projekten.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?