Post entry

Taurus Energy - spekulationer kring tystnaden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det har nu gått över 4 månader sedan Taurus Energy meddelade marknaden att Industriella tester skulle påbörjas avseende Xyloferm hos den amerikanska etanolproducenten Quad samt Syngenta gällande deras patenterade Cellerate process. Vad har hänt sedan dess och varför är tystnaden total?

Kort bakgrund: Den 29 mars skickade Taurus Energy ut följande detaljerade pressmeddelande angående start av industriella tester med Quad och Syngenta: http://taurusenergy.eu/quad-county-corn-processors-utvarderar-xyloferm-industriell-skala/. Jag rekommenderar er att läsa detta pressmeddelande noga då det även innehåller intressant information om Quad, agrogiganten Syngenta samt Taurus samarbetspartner Lallemand. Målsättningen med testerna är alltså att Taurus jäststam Xyloferm ska optimera Quad och Syngentas Cellerate process via sin C5 jäsning. Eller för att citera Quads VD: "Det är spännande att nu kunna lägga till en C5 - jäst som den sista biten i pusslet för att maximera produktiviteten i vår patenterade Cellerate™ - process” , säger Delayne Johnson, VD, Quad County Corn Processors."

Vad har då hänt från den 29 mars fram tills det att Lallemand besökte Taurus och Göteborg 5-6 juni?

Det mest troliga är att större delen av testerna skedde under april och maj månad. Jag har försökt kolla runt på nätet och liknande tester/körningar har en tidsperiod på 5-6 veckor så rimligtvis bör testerna vara avklarade i slutet av maj. Detta stämmer även tidsmässigt väl med Lallemands besök hos Taurus i Göteborg som skedde 5-6 juni, se följande uppdatering: http://taurusenergy.eu/lallemand-biofuels-distilled-spirits-pa-besok-goteborg/. Detta besök är högintressant, varför gör Lallemand detta mitt under de kanske största testerna någonsin? Speciellt med tanke på att man ändå skulle ses i mitten på juni i samband med en konferens i USA? Och varför följer även självaste ordförande för Lallemand, Angus Ballard med? Knappast för att fira den svenska nationaldagen... och knappast hade man väl lagt tid och pengar på detta besök om Xyloferm testerna hade fallerat? Frågorna är många och svaren är få, men detta besök sätter även igång mina tidigare teorier kring uppköp. Jag ser även en kommande riktad emission till Lallemand som ett möjligt scenario i det fall uppköp låter vänta på sig, och i båda dessa fallen är det rimligt att Lallemand gör en "mini due dilligence" på plats inför en sådan investering.

Och vad har därefter skett från Lallemands besök 5-6 juni fram till idag 7 augusti?

Ytterligare två månader har gått och tystnaden har nu blivit total från bolaget. Sannolikt på order från Lallemand som begärt locket på tills vidare. Se tex Taurus rapport i mitten av juni, inte ett ord nämns där kring just ovan nämnda besök. Det är mycket ovisst vad som är på g men jag ser tre troliga scenarier:

  1. Xyloferm testerna har gått enligt eller över förväntan och förhandlingar kring kommersiellt avtal med Quad och Syngenta pågår. Lallemand sköter förhandlingarna för Taurus räkning och samtidigt körs kompletterande testkörningar för att optimera och anpassa. Om så är fallet så är jag inte förvånad att det hela drar ut på tiden, det är stora bolag som har med varandra att göra och det är stort avtal och stora summor som står på spel. Ingen part tillåts kommunicera under dessa förhandlingar och det skulle kunna förklara tystnaden.
  2. Xyloferm testerna har gått enligt eller över förväntan och Lallemand vill köpa loss Xyloferm rättigheterna alternativt investera i Taurus via riktad emission. Detta skulle i så fall förklara Lallemands besök i juni. Lallemand har tidigare köpt Mascoma och har finansiella muskler för att göra samma sak igen. Vid avtal med Quad/Syngenta tror jag knappast man vill dela intäkter 50/50 med Taurus så som dealen ser ut idag. Även om det "bara" skulle bli en riktad emission som ett första steg anser jag det oerhört positivt då det både ger finansiell styrka men även visar på Lallemands intentioner.
  3. Xyloferm testerna har fallerat och jästen håller inte måttet. Vore självklart en mardröm men hade så varit fallet borde det kommunicerats till marknaden vid det här laget. Jag har försökt leta efter varningstecken men utan att lyckas. Varken Quad eller Syngenta har heller inte annonserat någon annan C5 jästleverantör vilket gör att jag tolkar det som att Xyloferm fortfarande är aktuell. Disclaimer, Vi kan inte utesluta ett negativt scenario och inget är klart förrän avtal är signat men det tror jag alla är införstådda med vid det här laget.

Det är en frustrerande och nervös väntan för oss trogna aktieägare. Vi har varit med förut och vet hur nära det varit men att man tyvärr fallit på mållinjen, låt oss nu hoppas att Taurus kan gå hela vägen denna gång. Förutsättningarna har aldrig varit bättre då Lallemand supporterat med både personal och utrustning på plats. Det kan låta drastiskt men jag vidhåller att det är lite nu eller aldrig för Taurus! Ett avtal med Cellerate skulle vara helt fantastiskt med tanke på Syngentas expansionsplaner för Cellerate (pratas om produktion upp till 2 miljarder gallon på sikt via enogen majsen). Det är upp till bevis nu och för varje dag som går närmar vi oss avgörandet...

P.S Kika gärna in på Lallemands nya produktvideo, Xyloferm tas upp en bit in i filmen: http://www.lallemandbds.com/biofuels-video/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?