Post entry

Börsläget 24/5

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter en hektisk period så är det dags för en uppdatering över börsläget. I vanlig ordning har jag plockat ut några aktier som jag tycker är intressanta.

Mycket har hänt i den alternativa verkligheten som jag kallar den, börsen. Vi har sett alltifrån Fukushima-effekten till Europa-oron. Vi är inne i turbulenta tider och aktiekurserna åker upp och ner på börsen. Det ges såklart väldigt fina lägen till att öka på befintliga innehav.

Det har även varit utdelningstider och det har gett lite extra medel i kassan. Ganska trevligt om jag får säga det själv, det blir som en liten belöning för det senaste årets (arbete). Även om jag inte ser det som något "måste" arbete så är det kul att den tid man har lagt ner faktiskt har gett något, det blir så mycket mera konkret än bara avkastning. Tele2 var ju en av årets aktier som delade med sig rikligt av kassan, hela 17-18 procent beroende på när man gick in i aktien. Jag gick in i den under Fukushima, kursen gick sakteligen upp och sålde av runt 155. Gjorde vinst och köpte sedan tillbaka på 125. Jag är personligen riktigt nöjd med transaktionen då jag i slutändan fick mera för ursprungsmedlen än vad jag hade fått om jag tagit emot utdelningen istället. Konstigt hur det kan vara egentligen men man får räkna på olika scenarior helt enkelt. Det är inte svårt att tjäna pengar, bara man är lite underfundig.

Som sagt, Tele2 delade ut 27 kronor och kursen sjönk 27-28 kronor och ligger i skrivandets stund på 121,70 kronor. Jag tror att aktien fortfarande är attraktiv men att den inte kommer att prioriteras under året med tanke på att det största incitamentet, nämligen utdelningen, har försvunnit. Det blir intressant att se om marknaden är långsiktig och köper på sig för framtiden men jag tror vi lär ligga runt 120 kronor en tid framöver. Vidare vill jag också upplysa läsare om att bolaget inte har tagit del av några 4G-diskussioner utan har utelämnats, det är såklart negativt. Å andra sidan har bolaget förvärvat ytterligare sex licencer 2G i Ryssland och det är väl allatid något. (Svårt att jämföra marknaderna i Ryssland och Sverige). Jag tror på aktien och ser man tillbaka två år så har resultatet varit slående. (De senaste fem åren så har stora ned-/avskrivningar påverkat resultatet så det är viktigt att man läser rätt när man tolkar historiken).

En annan aktie som har gått upp och ner, men främst upp den senaste tiden är HM. Aktien toppade 260 kronor tidigare i år och tappade sedan på grund av ökade (råvaru-)kostnader till 200 kronor. Men efter lite Stefan Persson-magi så har kursen nu gått upp till runda 232 kronor. Analytikerna har satt högre riktkurser och jag tror HM är på gång igen. Det är egentligen inte mycket att tala om här, det är en välskött bolag och så länge bolaget öppnar nya butiker och håller kostanderna under bevakning så har det en trevlig framtid att gå till mötes.

Häromdagen utsågs M by Mekonomen till årets butik och Mekonomen har verkligen gjort helt rätt satsningar det senaste året. Bra och effektiv marknadsföring både mot män och kvinnor. Utökat antalet butiker, finlandsetablering och nu även inom marint/skoter. Det enda minustecknet som jag kan se är den skyhöga värderingen av företaget. Jag tror inte vi kan se mycket förändring på den fronten, kursen stack direkt när den hade passerat 150 kronor upp över 200 kronor och där har den legat kvar ett bra tag.

Det är inte ofta man säger att man ångrar saker men är det något jag ångrar så är det att jag inte köpte CDON på 28-29 kronor under dippen. Jag har haft planer på att ta in bolaget men det har antingen känts för tidigt eller så har det funnits andra (utdelnings-)företag. Nu har CDON i alla fall seglat upp över 40 kronor och även gjort en rad attraktiva förvärv den senaste tiden, däribland Tretti.se (som i och för sig inte är spikat ännu men mycket talar för affär). Vidare blir saken inte sämre av att rapporter visar att vi människor konsumerar allt mer och mer över intrenet, speciellt hemelektronik. Se där, se där. CDON är ett mycket intressant bolag och i framtiden med rätt tajming och rätt föruttsättningar så blir det nog en corner (haha).

Hur som, jag står fortfarande fast vid min utdelningsstrategi och känner lite att jag har mognat som investerare. Jag är inte lika ivrig längre utan kan resonera någorlunda objektivt och försöker att inte blanda in känslor som i värsta fall kan påverka omdömet. Visst, sedan måste vi göra små misstag med jämna mellanrum för att påminna oss om hur man egentligen bör göra, och hur man inte skall göra.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?