Post entry

Bra företag - Dåliga aktier???

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bloggare yxhugg har skrivit en intressant blogg som heter ”Bra företag – Dåliga aktier”. Han skriver att en fälla på aktiemarknaden är att fina företag inte alltid är en lämplig aktie att äga. Han fortsätter med att fråga hur man skiljer på bra företag och dåliga aktier. Tumregeln är, skriver han, att man ska titta på om företaget tjänar pengar. Det gäller dock att se igenom den glättiga fasaden som många företagsledningar vill framställa och även avslöja de ”luriga” vinstbegreppen som finns, fortsätter han.

Yxhuggs rubrik är mycket intressant! Men jag måste erkänna att jag inte riktigt fick med mig vad han ville säga. Menar han att det finns bra företag vars aktier är dåliga? För om vinstbegreppet är rättvisande och företaget gör vinst, då blir väl aktien en bra aktie?!? Däremot kan jag tänka mig tvärtom, att dåliga företag ibland kan ha en bra (spekulativ) aktie som går bra en period iallafall. Men efter ett tag borde ju aktiens värde gå ner. För om man använder sig av FA borde ju aktiekursen så småningom bli rättvisande efter att ha varit över- eller undervärderad!? Däremot kanske det inte blir samma resultat om man använder TA?

En del har skrivit på olika bloggar och forum att t.ex. Tele2 aktien är undervärderad (yxhugg nämnde också den här aktien). En del tycker att den borde ha varit värd det dubbla. Men utdelningen är hög och aktievärdet går troligen upp långsamt men säkert. (Idag är den upp 2,8 % hittills.) Ett annat exempel från min portfölj är Axfood som ger en bra utdelning, den aktien har gått upp långsamt, men den tickar fortfarande på. Den kommer jag behålla ett bra tag till. Kanske aktier som är ”dåliga” inte stiger lika fort som index under vissa perioder men å andra sidan inte sjunker så lågt som index under lågkonjunkturer?

Det hade varit intressant om yxhugg (eller någon annan) ville utveckla frågorna som rubriken ger upphov till! Vad är det jag har missat?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?