Post entry

Telefonica - senaste köpet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Telefonica är det senaste inköpet till portföljen. Bolaget är spanskt och ett av världens största telekomoperatörer. De har verksamheten uppdelad på tre huvudmarknader Spanien, Europa och Latinamerika. Huvuddelen av verksamheten är dock utanför Spanien och bolaget har under 2011 växt starkt i Sydamerika.

Vad som lockade mig till att köpa var den potentiellt höga direktavkastningen, ett hyffsat konjunkturokänsligt bolag, stark tillväxt i Sydamerika även om Europa (Spanien) går sådär, nedtryckt pris i nivå med 2008/2009 botten.

Bolaget handlas bla i Spanien och Usa. Köpte på knappa 18$ (runt 13,20-30€) och hoppas på att under närmaste året kunna få runt 12% avkastning (innan skatter) av bara utdelningarna.

För 2011 har de sagt att de ska betala ut 1,60€ i utdelning, varav 0,77€ betalades ut nu i November. För 2012, utbetalning i november 2012 och maj 2013, har bolaget sagt 1,75€ och därefter ett mål om minst 1,75€ per år efter 2012. Dettta lockar förstås och bolaget har senast i sin Q3-rapport gått ut och sagt att detta skall hållas.

"The Company reiterates its guidance for 2011 and confirms its shareholder remuneration policy."

Under 2011 har deras omsättning hittills vuxit 5,4%, där Latinamerika ökat ca 18% men dock har Europa, lett av Spanien, minskat med ca 4%. Stora kostnader togs också i Spanien detta kvartal för minskningar av arbetsstyrkan. Tycker att det ser bra ut att de växer så starkt för att vara ett sådant stort bolag.

Något som kan vara lite oroande är den skuldsättning på ca 2,55*OIBDA som företaget har. Tror jag läste mig till att de har som mål att ligga på ca 2,5 för 2011. De har också tidigare sagt att de inte är redo att ta lån för att hålla sin utdelning på utlovad nivå. Senaste beskedet är dock, från Q3 att utdelningsprognosen ligger fast.

+Potentiell direktavkastning. Nedtryckt spansk aktie som har huvudverksamhet utanför landet. Växer starkt i sydamerika.

-Sänkt utdelning pga återbetalning av lån. Stor verksamhet i Spanien och delar av Europa.

http://www.telefonica.com/

http://seekingalpha.com/symbol/tef?source=search_general&s=tef

http://www.4-traders.com/TELEFONICA-SA-68962/?type_recherche=rapide&mots=tef

Tre av de sidor som jag tittat en del på innan köpet.

Well. Ta gärna en titt på bolaget jag blev i alla fall tillräckligt intresserad för att gå in med en liten post. Kommentarer mottages tacksamt då räkna på bolag inte är min starka sida. Kollat ett gäng bloggar/analyser för att få en uppfattning.

=)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?