Post entry

En oljig söndagsblogg

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har sedan en tid tillbaka använt Tethys Oil som ”vinstsäkringsaktie”, alltså en målinvestering av vinstmedel från aktier jag blivit överexponerad mot. Oljebolaget motsvarar även de kriterier jag gillar – en mycket stor dold potential som kan vara på väg att synliggöras och börja värdesättas av börsen.

Jag har satt en riktkurs på Tethys Oil till 150 SEK vilket kan jämföras med dagens kurs på 64 SEK. Skulle Tethys licenser i Litauen med potentiell utvinningsbar oljeskiffer värderas i nivå med liknande kommersiella licenser i USA skulle enbart skifferpotentialen i Litauen vara värd mer än 300 SEK per aktie. Nu börjar partnern och oljejätten Chevron snart arbetet med att exploatera de potentiella skifferfyndigheterna och med lite positiva nyheter kring detta och sedvanligt spekulationsrally som små prospekteringsbolag i allmänhet brukar drabbas av, går det inte att utesluta att Chevrons äventyr drar iväg Tethys aktiekurs med åtminstone en femtiolapp.

I Oman äger Tethys Oil tillsammans med partners licensområden som till ytan är nästan lika stora som Danmark. Ett par procent av detta område har prospekterats och resulterat i en produktion av 12 257 fat per dag(genomsnittet ifjol), varav 30 procent tillfaller Tethys. I fredags dök det upp uppgifter att operatören siktar på att nå 22 000 fat per dag mot slutet av innevarande år, alltså nästan en fördubbling jämfört med ifjol. Det är alltså full fart i sultanatet och inte blir det sämre av att fortsatt fältutbyggnad bedöms kunna finansieras med kassaflödet samt att det finns tungoljereserver på flera miljarder fat som kan bli aktuella för utvinning i framtiden. Här snackar vi alltså uppsida för aktien.

Nyligen visades en ny brunn i utbyggnaden av ett nytt fält på block 4 producera 3 000 fat per dag och historiskt har träffsäkerheten vid borrningar för Tethys i Oman legat på ca 80 procent. Tethys Oil framstår alltså som ett hyggligt ”safe-play” och det krävs inte heller så mycket ytterligare framgångar för att motivera en kurs på 100 SEK för enbart det omanska oljeäventyret vilket tillsammans med lite skiffernoja i Litauen plötsligt kan innebära att aktien passerar 150 SEK. Jag älskar sådana här aktier – där något stort är på väg att hända...

Det finns även hyggliga kurstriggers i närtid:

Inom några dagar kommer Tethys att presentera produktionsrapporten för februari. I januari sjönk produktionen med ett par tusen fat till 12 921 fat per dag, negativt påverkad pga installation av pumpar i två borrhål. Med dessa i drift lär produktionen ha återfått farten varför ett nytt produktionsrekord sannolikt är att vänta, överstigande 15 000 fat per dag, vilket framstår som åtminstone en liten kurstrigger.

Den 19 mars väntas dessutom regeringen i Litauen godkänna fracking vilket kommer att vara startskottet för Chevrons och således även Tethys spännande exploateringsresa bland landets potentiella skifferfyndigheter, som initialt bekostas av Chevron. Det spås finnas enorma skifferfyndigheter i landet och fördelen är att de potentiella tillgångarna ligger relativt nära ytan. Med USAs näst största oljebolag som draglok finns det naturligtvis hopp om att ett spekulationsrally snart kan ta fart.

Inom några veckor lär vi även få ytterligare rapporter från prospekteringsborrningen i block 4 och besked angående hur mycket olja som uppskattas finnas i brunnen och under våren förväntas det därutöver bli aktuellt med listbyte till Mid Cap vilket i allmänhet brukar medföra ökat intresse för aktien.

Detta var lite lättsam söndagsläsning som jag roat mig med att skriva ihop pga att jag missade ett skidlopp i klassisk stil som jag anlände till med skate-utsmyckning. Förhoppningsvis har Tethys Oil rätt skidor under fötterna de kommande veckorna och är du sugen på en fördjupning i caset hänvisar jag till LaBulls bloggserie om oljebolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?