Post entry

Tethys Oil: BUAH

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Alltsedan i maj 2012 har jag argumenterat för att Tethys Oil erbjuder den överlägset bästa risk/rewarden i oljesektorn. Aktien är upp 50% sedan dess och har krossat konkurrenterna på börsen, Shamaran exkluderat. De kommande 6-12 månaderna finns möjligheten att Tethys tar ett jättekliv upp mot 100-kronorsnivån. Triggern stavas BUAH.

För cirka ett halvår sedan meddelade Tethys att brunn 4 i block 4 (kallat B4EW4) var ett fynd. Man hade påträffat olja i fem lager, varav den mest intressanta zonen var kalkstenslagret Lower Buah. Buahs karaktär i termer av produktivitet är så pass goda att det började viskas om en potentiell dubblering av bolagets reserver, förutsatt att man kunde göra ytterligare fynd i Buah. Aktien steg till 68 kronor som högst på spekulation om denna förestående reservökning.

För en månad sedan lämnade Tethys en operativ uppdatering som i Dagens Industri blåstes upp som "Oljesmällen i öknen". Tethys hade borrat torrt i Middle Buah. Marknaden visade sig från sin mest korkade sida och svarade med att sälja ner aktien till nivåer som gällde innan fyndet i Lower Buah. Remium tog ur aktien ur sin rekommendationsportfölj och aktien föll under 60. Den kollektiva oförmågan att prissätta informationen från Tethys överraskade till och med mig. Fyndet i Lower Buah var fortfarande ett fynd och det fanns fortfarande ytterligare fyra oljeförande zoner i brunn 4.

Jag närvarade vid dagens presentation hos Pareto Öhman och kan konstatera att de som sålt på DIs och Remiums rekommendationer har gjort bort sig BIG TIME. Med lite tur står Tethys för en dubblering på 12 månaders sikt. Ett tänkbart händelseförlopp som tar aktien permanent över 100 kronor ser ut som följer:

1) Tethys har borrat en så kallad "step-out" brunn till B4EW4, cirka 1 kilometer bort. I dagens kvartalsrapport framgår att man har påträffat olja och att flödestester pågår. Inom gissningsvis 2-4 veckor får vi resultatet av denna appraisalborrning och vid bra flödestal kommer Tethys äntligen få tillgodoräkna sig en reservökning på kanske 2-4 miljoner fat från dessa fynd, värda cirka 10 kronor per aktie. Tethys bör handla upp på ny ATH på cirka 70 kronor.

2) Vid presentationen hos Pareto berättade VD Magnus Nordin att man har identifierat fem strukturer i området runt B4EW4. Förutsatt att flödestestet enligt ovan är positivt så kommer bolaget den närmaste tiden fokusera på att borra även dessa. Alla kommer sannolikt inte vara träff, men säg att ytterligare tre av dessa är träff så kan bolaget addera kanske ytterligare 5-10 miljoner fat, värt 20 kronor per aktie. Borrtiden för dessa prospekt uppgår till cirka 30 dagar men med sedvanliga tester etc kanske vi har svaret på samtliga dessa fem prospekt innan slutet av 2014.

3) Majoriteten av Tethys reserver kan idag härledas till de 15 förkastningsblock som är i produktion i fältet Farha South. På den nya 3D-studie som utförts sydväst om Farha har man funnit ytterligare 12 förkastningsblock av liknande karaktär. Med tanke på att bolagets träffsäkerhet i Farha är så god som 80% historiskt finns alltså en potentiell ökning av reserverna från dessa förkastningblock på minst 50%, kanske 100%, vilket bolaget även skriver i dagens rapport. Detta skulle vara värt 25-50 kronor per aktie. Eftersom produktionen i Farha kommer från en sandsten som heter Barik, vilken är mer problematisk än Buah, är det sannolikt att Tethys kommer avvakta med att borra upp dessa 12 förkastningsblock till dess att Buah är mer utredd. Icke desto mindre bör marknaden redan nu åsätta ett värde på dessa förkastningsblock, på samma sätt som analytiker älskar att sätta värden på alla Africa Oils leads i hela bolagets licens.

4) Den största spaken i Tethys uppvärdering finns kanske i öst. Bolaget har just genomfört en 2D-studie av ett område ute vid kusten. Man har tidiga indikationer på att denna del kan vara en spegelbild av de fynd man har gjort i väst. Om Barik och Buah är lika oljeförande i öst som i väst har Tethys ytterligare 30-50 miljoner fat i potentiella reserver, värda 100-150 kronor per aktie. Inom kort är tolkningen av 2D-seismiken klar och en första borrplats ska bestämmas. En första borrning i öst kan tänkas ske i början av 2014. Tethys planerar att ta in en fjärde rigg för detta ändamål.

Slutsats: Tethys ligger i startblocken på vad som ser ut att bli en fantastisk uppvärdering mot i första hand 100 kronor på 6-12 månaders sikt och på längre sikt 150-200 kronor. De långa perioder av tystnad som präglat Tethys historiskt är förhoppningsvis snart ett minne blott. Med fyra riggar i arbete följer ett nyhetsflöde (självklart inte odelat positivt) som kommer väcka den sömnigaste förvaltare.

Observera att alla volymestimat och värderingar i texten ovan är mina egna gissningar och inte något som VD har guidat.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?