Post entry

TF Bank – Snabb 50-procentig uppsida

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

TF Bank borde värderas med en konstant uppköpspremie på 50 procent över riktkurserna. Mera välskött bank får man leta efter. Med en räntabilitet på drygt 25 procent på eget kapital och en solid balansräkning, så studerar givetvis större banker och riskkapitalister TF Bank, för att de vill lägga ett bud på den.

Men ledningen är koncentrerad till TF Bank Holding och Tiberon samt till en corner av finansgeniet, Erik Selin. De släpper helt enkelt inte ett bolag med den potentialen redan nu.

Pareto och ABG Sundal Collier har tidigare aktualiserat att aktien är ett uppköpscase och sätter riktkurser på 110-115 kronor på aktien, på bankens egna meriter (dvs utan uppköpspremie).

TF Bank förtjänar en värdering i paritet med aktiens riktkurser: 110-115 kronor plus en väl tilltagen uppköpspremie – direkt! Så 150 kronor är en rimlig riktkurs nu.

Normalt sätts en uppköpspremie till 30 procent över rådande riktkurs. Jag tycker att den borde sättas till minst 30 procent över de nu blygsamma riktkurserna.

Aktien har nämligen inte hängt med i haussen efter börsens genomklappning förra året. Det beror delvis på att TF Bank:s ledning är ganska lågmäld. Man vill inte snacka upp aktien, utan ser hellre att den får en långsiktigt rimlig värdering.

Bolagets satsningar på e-handel och kreditkortslösningar har vuxit och kommer att växa mer än anat, vilket kommer att visa sig, redan i samband med årsrapporten den 28 januari. Det gäller för i stort sett alla företagets marknader: Sverige, Norge, Finland, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Polen och Österrike.

TF Bank har bättre riskspridning i sin utlåningsportfölj, än de flesta jämförbara så kallade nischbanker. De flesta mindre banker har koncentrerat sin verksamhet på privatpersoner, men TF Bank lånar ut mycket pengar till företag för kreditlösningar och e-handel.

Ett köp nu är en satsning på en aktie med både hög potential och säkerhet, enligt min mening. Det är sällan man får sådana chanser.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?