Post entry

Tigern har vaknat.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tigern verkar har vaknat från ur sin sömn, är det ett ryt vi sett under veckan eller tigerns första lilla jamande mot vad som komma skall?

Tigran Technologies har vaknat till liv på börsen och det verkar bara bära åt ett håll och det är norr över. Jag har köpt på mig mer under veckan och och höjt mitt gav, men desto mer jag läser på om företaget, desta säkrare blir jag i min investering.

Aktien har klättrat ca 45% under veckan som gick, omsättningen har ökat stadigt sedan i bara någon veckor tillbaka och intresset verkar bara tillta. Orderboken ser närmast tom ut om man jämnför med andra bolag vilket tyder på vi som har aktien verkligen håller i dem. Samtidigt som ledningen inga insiders säljer. Det verkar som vi bara är i början av en uppvärdering.

Jag personligen köpte in mig direkt när jag hörde hur ägar strukturen ser ut, och hur ledningen i princip tagit alla chanser de kunnat att köpa på sig mer aktier det senaste året. Signalvärdet i ledningen agerande är inte att ta miste på.

Starka signaler,

VDn Arve Nilsson har till exempel ökat sitt innehav med nära 8 gg på 2 år.

Under 2012 blev det en förlikning mellan TikoMed AB och Tigran. Det betyder att den osäkerhet över rättigheterna till Tigrans produkter nu är undanröjda, samtidigt vet man inte om Tigran har hållt tillbaka sin expansion innan denna tvist var löst för att undvika större förlikningsbelopp.

Samtidigt som stor studier är på väg in som kan lägga grunden för FDA godkännande av PTG och eventuellt öppna upp en helt ny marknad.

Även om jag köpte in mig i Tigran till stor del på hur Shejken och ledningen agerat så blir företaget inte mindre intressant när man börjar räkna på det. Och med dem siffrorna i huvudet tog jag som sagt beslutet i veckan att öka på mitt innehav, tycker verkligen inte aktien är dyr i nuläget, snarare tvärt om.

Det ligger potentiella miljardvärden i Tigran som just nu ligger på runt 100 miljoner i börsvärde. Den kostsamma utvecklingen av produkterna är nu gjord, där flera hundra miljoner har plöjts in, jag personligen tror inte på en försäljning under utvecklingkostnaderna, jag tror på betydligt mer. Även om det blir en stor osäkerhet i själva kalkylen då den ligger i framtiden så behöver man alltid ha lite siffror att sätta tänderna i...

Bara att företaget har gjort förlust och därmed genom de skattemässiga underskottsavdragen kan göra att en större aktör tycker bolaget blir intressant.

Tigran själva har en prognos om att marknaden kan har växt till ca 5 miljarder euro om ca tio år. Även om Tigran ligger i framkant och har många års forskning bakom sig, nya produkter måste även de testas och det tar tid för nya företag att ta sig in på marknaden. Så lågt räknat med en marknadsandel på 12,5% skulle då Tigran kunna omsätta 625 miljoner Euro eller ca 5, 375 miljarder kronor. Då marginalerna inom dental är höga, runt 20%. Någon som har missat att det kostar pengar att gå till tandläkaren, inte jag iallafall.. ;) Då skulle Tigran alltså kunna göra en vinst på 1 miljard om året, tio gg sitt börsvärde idagsläget...

Värt att säga i sammanhanget är att ex Geistlich som kan vara en möjlig uppköpskandidat har en marknadsandel på 24% inom "benersättning" men jag tycker redan potentialen räcker och blir över med 12,5% så ni får räkna själva om ni vill ha mer pengar.

Jag gjorde som sagt mitt köp endast baserat på hur shejken och ledningen har agerat. Men efter ha sett marknadpotentialen så hade jag köpt denna aktien på betydligt högre nivåer än vad den befinner sig idag, utan att räkna på det blir man lätt avskräckt över tjurrusningen under 2013. Då är det alltid bra att få lite fundamenta att luta sig tillbaka på, antingen för att leta ingångar i aktier eller inte sälja för tidigt. Tigran har nästan gått i mål och ledningens köp tyder på att den mållinjen är nära. Samtidigt som inga insider försäljningar sker, även om kursen gått upp den senaste tiden tyder på att vi har en lång väg att klättra innan vi kommer upp i rätt värdering. Till ex. Taurus som i veckan bjöd på en sursmak i min mening...mer om det senare.

Vi har företag som ex WntResearch med ett marknadsvärde betydligt högre än Tigran Technologies. Wnt har rusat på börsen under 2013 medans de ligger i startfasen för sin läkemedelskandidat. Troligen kommer inte deras produkt ut på marknaden förrens 5-10 år, med NE och utspädning som följd, Tigran har minst lika stor potential, och vi kan prata månader innan ett kommersiellt genombrott kan ske och risken för stora utspädningar är mycket låg om inte säga obefintligt(förutom TO5) så är den risken överhängande i WntResearch, samtidigt som Tigran är betydligt billigare.

Taurus som släpper en nyhet om offert skickad till indien, kursen rusar och vad gör den största insidern...säljer av ALLA sina b-aktier, 3 miljoner kronor på ett bräde. Trodde jag inte kunde sugas upp på av marknaden utan en större korrektion, men änsålänge står jag med långnäsa. Men efter ha väntat i en vecka på att han skulle registrera ett nytt innehav, gick från att vara övertygad om att han gjort en överföring till en KF för att slippa skatta på sina otroliga procent som Taurus stod inför, till att sälja mitt innehav då detta inte blev kommunicerat till marknaden. Givetvis finns möjligheten att han gjort det men inte rapporterat . Men om jag hade varit insider så hade jag förstått signalvärdet i just en sådan rapportering, jag hade tjänat pengar på att informera marknaden om en sådan överföring. Men nu har inte detta skett så därför har Taurus fått lämna plats i portföljen till just det, mer Tigran. Jag tror inte Taurus har något positivt att rapportera under iallafall sommaren pga av denna försäljning och tog därför mitt pick och pack och tackade för mig denna gång, ungefär ett courtage fattigare.

Tigran har färdiga produkter som säljs på marknaden, multicenterstudierna kommer troligen ge ökat intresse för deras produkter. Om om man ser till Arve Nilssons insider köp så kommer det inte vara negativa data som släpps... Inga insiderförsäljningar ha skett även med denna kursökningen vi sett under 2013 vilket tyder på att vi endast har sett början av uppgången. Kom ihåg PMet, min och flera andras teori "vi tycker inte ni ens är i närheten av vad vi är värda"

Medans Taurus insiders agerande tyder på det motsatta...

Värt att påpeka är att ovan är mina egna teorier, tankar och uträkningar. Jag råder alla att försöka skapa sig en egen uppfattning. Även om potentialen är enorm i Tigran så kan man aldrig förutsäga framtiden och jag investerar aldrig mer pengar än vad jag har råd att förlora. Jag har även en stor risk aptit men det passar inte alla. Jag kommer oxå sitta kvar i Tigran efter avnotering, då det troligen kommer vara mycket som sker i närtid efter avnoteringen som kan ge betydande ökningar på innehavet( uppköp), men även göra det svårare för mig att sälja mina aktier efter avnoteringen. Så om ni behöver era pengar i september kanske inte Tigran är optimalt.

Ryktet på stan säger även att Africa Oil träffade olja i Etuko... men vi får nog reda på rätt mycket om AOI nästa vecka har jag mina aningar om! Med stora kursrörelser som följd, frågan är vilket håll! OM ryktet stämmer så bör det bära norröver även här.

Njut av sommaren, då vissa av oss(jag) inte har förmånen att vara hemma i Sverige stora delar av den!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?