Post entry

Timing med guld- och dödskors del 1

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag tänkte i en serie delar undersöka hur bra glidande medelvärden fungerar för att gå in och ur i investeringar i aktiemarknaden. En av de mest omtalade timingverktygen för att gå in i aktiemarknaden är när ett så kallat guldkors inträffar. Detta är när ett 50 dagars glidande medelvärde (MA – Moving average) korsar över ett 200 dagars medelvärde.

Detta sker oftast efter en dipp eller en djup nedgång i marknaden och indikerar på en trendvändning. Motsvarande säljsignal, ett så kallat dödskors, är när det korta medelvärdet 50 dagar korsar ned under det längre 200 dagars medelvärdet. Att använda detta som timing för att gå in och ur marknaden är på inget sätt perfekt, men i många lägen kan man minska risken genom att gå ur marknaden när den faller. Eftersom glidande medelvärden är eftersläpande och rör sig långsamt efter priset så kommer signalerna att hela tiden komma efter att marknaden börjat stiga, guldkors, och dödskors inträffar efter marknaden börjat falla. Men detta är många lägen tillräckligt för att ge skydd på en skakig marknad.

OMX med 50 och 200 dagars medelvärde(Grön linje indikerar köp och röd linje indikerar sälj)

Fungerar det?

Bloggen Samuelssons Rapport har gjort ett test med 50/200MA modellen på OMX här. För att få en lite bättre känsla för modellen tänkte jag visa hur den fungerat på det breda amerikanska S&P 500 index. Jag använder SPX eftersom jag har tillgång till data tillbaka till 1928.

Testet visar att det varit bättre över tiden att använda 50/200MA för att gå in och ur marknaden. Med 50/200MA modellen är man bara investerad 64% av tiden men får ändå bättre årlig avkastning och mindre nedgångar än om man vore kontinuerligt investerad i marknaden. I nästa del kommer jag att fortsätta undersöka 50/200 modellen på andra marknader.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?