Post entry

Tobin - sannolikt börsens billigaste bolag?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I slutet av december skrev jag om mina estimat för Tobin, ett fastighetsutvecklingsbolag med inriktning på bostäder i Stockholmsregionen som jag såg en attraktiv värdering i. Sedan inlägget publicerades har mycket positivt hänt både kring bolaget, kring uppmärksamhet av bolaget i media och kring bolagsvärdet. Här följer en kort summering på ett bolag som enligt mina estimat värderas till dryga P/E 5-6 för 2017.

Stärkt projektportfölj

Tobin har under senaste månaden intensifieras arbetet med att stärka en redan bred projektportfölj. Enligt bolagets prospekt har projektportfölj tidigare värderats till 11 mdr, den projektportföljen har nu på kort tid ökat genom flera attraktiva fastighetsförvärv. Bolagets vilja att målmedvetet expandera verksamheten tycker jag visas genom förvärven av ytterligare strategiskt och omsorgsfullt utvalda fastigheter som med projektmålsmarginaler på 15% skall kunna förädlas till Stockholms attraktivaste bostäder.

Följande fastigheter har under senaste månaden förvärvats

Förvärv av två fastigheter vid Liljeholmskajen i Stockholm
http://www.tobinproperties.se/investerare/pressmeddelanden/71E13764DDD8EB16

Förvärv av tre fastigheter i Uppsala
http://www.tobinproperties.se/investerare/pressmeddelanden/B4A77BAF1CBA0FAE

Förvärv av fastighet på Lidingö
http://www.tobinproperties.se/investerare/pressmeddelanden/B4D712FA8E04901E

Utköp av externa investerare

Den 23 januari meddelade Tobin att bolaget planerar för att köpa ut extern investerare i två samägda projekt. Därmed blir bolaget ensam ägare till projekten Arkaden och Rio i Sundbyberg, som tillsammans omfattar 247 bostäder. När nu inflytt av bostäderna i dessa projekt närmar sig innebär utköpet att stora projektvinster snart kommer bolaget till nytta. Dessa tillkommande vinster har enligt min bedömning ännu inte inprisats i kursen.

Ökad uppmärksamhet i media

Med en låg värdering är det intressant att allt mer investerare och media börjar titta på bolaget. Den 23:e januari fanns ex Tobin med i EFN börslunch där förvaltare Johan Stein från Alfred Berg rekar Tobin som ”sannolikt börsens billigaste bolag”. Enligt hans estimat värderas bolaget till P/E 5 för 2017. Jag tror att bolaget i sinom tid kommer värderas upp till P/E 10-12 i takt med att fler investerare hittar bolaget

https://www.efn.se/bors-finans/borslunch-23-jan-2017/

P/E 5 tycker jag är en stor undervärdering för ett vinstdrivande stabil bolag med stor projektportfölj som jobbar i Stockholmregionen med en stark bostadsmarknad och kraftig inflyttning. Mycket tyder också på att denna inflyttning kommer fortsätta. Vid Nordic Business Forum Sweden berättade ekonomidoktor Kjell A. Nordström om hans syn på Stockholmsregionens tillväxt vilket är intressant både i ett kort och långt perspektiv. Nordström uppskattar att Stockholm kommer att växa till nästan fem miljoner invånare fram till 2050. "Redan idag växer Stockholm med 7-9 procent per år, och den här tillväxten är hållbar, så den kommer att fortsätta.", säger Nordström.

Med stark tillväxt av Stockholmsregionen och ett bostadsbyggande som inte följer inflyttningsviljan tror jag förutsättningar finns för en långsiktig starka bostadsmarknad, sett till det faktumet tror jag Tobin har en fin resa framför sig!

http://www.va.se/nyheter/2017/01/20/nordstrom-stockholm-vaxer-snabbare-an-kina---skitytor-som-varmland-kommer-tommas-pa-folk/

Jag äger själv aktier i omskrivet bolag och denna text ska inte ses som råd eller som en analys. Presenterade scenarier baseras på mina egna antaganden och estimat. Investeringar i aktien görs på egen risk och eget ansvar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?