Post entry

Biotekniksektorn sjuder som glöggen..

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Börjar röra sig i sektorn nu med en rad spekulationer kring avtal för flera av de hetaste bolagens längst framskridna projekt.

Jag tror att det är viktigt att hålla en god mix i sin portfölj men en tyngdpunkt i biotekniksektorn känns inte svårt att försvara nu eftersom många av bolagen står inför kursdrivande info SAMTIDIGT som flera av dem inte avser att rapportera några studier i närtid som normalt sett utgör det största riskmomentet. Det hela handlar alltså om försäljningsavtal samt samarbetsavtal gällande specifika projekt. Mina egna val fokuserar då på tre bolag av flera olika orsaker. Nedan listas bolagen med endast de mest intressanta närstående kursdrivande händelserna även om det finns en rad av andra händelser som kan vara av intresse.

# Karo Bio; kan komma att teckna ett av de största avtalen för sin kandidat Eprotirome när som helst under Q1. Bolaget har redan bekräftat att ett stort antal bolag visat intresse och att några av dem när som helst kommer påbörja en due diligens inför djupare avtalsförhandlingar. Avtalet kan komma att hamna i storleksordningen 1 BUSD + royaltys med upfront om minst 50 MUSD.

# Medivir, uttrycker nu klart och tydligt att ett avtal för Lipsovir, som precis slutfört den registreringsgrundande fasen och precis fått clearat sin NDA, kan vara att vänta inom kort. Bolaget satsar på två olika partners eftersom Europa kommer att bli en OTC marknad för läkemedlet, men i USA kommer krävas föreskrivande. Medivir är en läppherpessalva som i studierna påvisat en unik preventiv effekt och kan komma att ta mkt stora marknadsandelar även initialt med rätt partner. Det finns vissa signaler om att ett avtal för europamarknaden kan komma att offentliggöras innan årsskiftet...

# Orexo, fortsätter att leverera där bolagets substans Abstral/Rapinyl nu börjar lanseras på den europeiska marknaden. Bolaget har själva uttryckt att de ligger i slutförhandlingar beträffande flera av deras projekt där det intressantaste avtalet troligen kommer röra magsårsmedicinen OX 17, avtal väntas för detta Q1 09, men kanske finns det en möjlighet att vi redan innan årets slut får höra från bolaget rörande; Avtal för OX-CLI, samt OX 2477(båda astma/kol), där man också ligger i förhandlingar kring avtal.

Dessa tre val, med en kortsiktig tyngd på Medivir, bygger även på de stabila finansiella ställningen som dessa bolag visar, vilket kan komma att bli extra viktigt i det rådande klimatet. Det finns dock en rad andra bolag som känns högintressanta ur ett avtalsperspektiv med mkt hög potential, men då till högre risk p g a andra orsaker som t ex den finansiella situationen.

Några exempel på de bolagen är;

#Epicept, som ligger i förhandlingar för sitt Europagodkända läkemedel Ceplene

#Topotarget, som är ett mkt seriöst danskt bioteknikbolag med en bred pipe. Bolaget hade två cancerpreparat med på Windhovers top 10 lista över de projekt i världen som är intressantast ur ett avtalsperspektiv. Man kan hoppas på ett avtal i närtid för någon av de flera indikationerna för Belinostat vilket bolaget själva flaggat för innan årsskiftet. Bolagets kassa är dock inte stark vilket gjort att marknaden värderat ner aktien kraftigt den senaste tiden trots ett extremt intressant flöde av nyheter.

#Bioinvent, som kan komma att teckna ett avtal för den Japanska marknaden rörande projektet BI 204, troligen efter årsskiftet, och som är högintressant target för avtal även rörande fler av bolagets projekt

#Tripep, som presenterat mkt goda resultat i sitt Hep C projekt men som har en ansträngd finansiell situation, där ett avtal kan dra ut något. Bolaget är extremt lågt värderat i förhållande till projektportföljen.

#Alphahelix som inte är ett bioteknikbolag, utan har precis lanserat sitt instrument för snabba och säkra DNA analyser. Quantyper är enl bolaget det snabbaste instrumentet på marknaden som omsätter över 6 BUSD per år, och har fått stort intresse från globala aktörer. Risken ligger här i det smala produktsortimentet där allt hänger på en produkt, men det ser mkt intressant ut.

God Jul !

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?