Post entry

Hejdå fastigheter, nu är det dags för biotech!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Långsiktighet och bolag med hög avkastning har länge varit profilen på min portfölj. Därför har fastighetsbolaget Kungsleden länge varit en given favorit med en uttalad generös utdelningspolicy. På senare tid har även branschkollega Castellum fått vara med på ett hörn som komplement.

Under det senaste året har fastighetsbolagen påverkats väldigt mycket av Riksbankens oväntade räntesänkningar och där har jag haft väldigt flyt med att gå in vid rätt tillfällen. I slutet av 2008 gjorde Kungsleden även gemensam sak med Tredje AP-fonden och fick in friskt kapital.

I turbulenta tider kan man göra de bästa affärerna, problemet för transaktionsintensiva Kungsleden var dock att kreditmarknaden som bekant fryst inne. Nu fanns plötsligt pengarna och jag trodde nog att 2009 skulle bli en spännande resa. Men icke. Året började med ett ledningen ordentligt ströp utdelningen och kursen tvärdök, många gillade aktien precis som jag för sina höga utdelningar och när de uteblev så var gräset snabbt grönare någon annanstans.

Inte blev det bättre av att Styrelseordförande Bengt Kjell tvingades avgå pga att han hade andra uppdrag i konkurrerande verksamhet och i samma veva kom en dom i Regeringsrätten kring skatter i samband med transaktioner i fastighetsbranschen. Först kände sig Kungsleden inte alls träffade, sedan skulle man utreda påverkan av domen, för att till slut i juli skicka ut ett pressmeddelande där man meddelande att man skriver ner vinstprognosen med 325 MKR.

2009 har alltså inte blivit någon rolig resa för Kungsleden. Ingen köpfest med röda prislappar från konkurrenter i kapitalnöd, inga nya intäktsbringa fastigheter till sin portfölj och istället bara försäljningar utan vinst och ibland till och med förlust.

Castellum då? Nja, bolaget hävdar med en dåres envishet att man trots sin profilering mot kommersiella fastigheter i storstäderna inte känner av konjunkturen nämnvärt men jag tycker nog det börjar osa bränt. VD:n Håkan Hellström börjar nu krypa lite till korset men när han sedan blir i extas vid presentationen av halvårsresultatet över att han lyckas låna en miljard till så går gonggongen för mig i alla fall. Riksbanken har nog sänkt räntan för sista gången, nu får fastighetsbranschen inga fler positiva triggers från det hållet.

Jag hade som sagt tur när jag gick in lite tungt i fastighetssektorn precis innan ränterallyt i december. Nu tackar jag för mig och säljer rubbet. Jag kliver över till Biotechsektorn istället och mina favoriter Active Biotech och danska TopoTarget. Active Biotech har jag ägt en längre tid och man står vid regnbågens fot med sin Laquinimod som lär genera miljardbelopp i royalty om allt slår väl ut och dessutom har man det spännande TASQ-proektet (Fas II) i pipelinen som man håller helt i själva. TopoTarget är läskigt undervärderat, främst kanske för att det rått osäkerhet kring hur finansieringen ska lösas. Nu är den löst med en fulltecknad emission utan att kursen för den skull har tagit fart. Även TopoTarget går en spännande framtid tillmötes, dels har man en spännande projektportfölj, dels har man redan en produkt ute på marknaden vars intäkter man snart hoppas kunna täcka forskningskostnaderna med och slutligen så florerar det en massa uppköpsrykten kring det lågt värderade (ett börsvärde runt 300 MDKK) bolaget.

Visst finns det andra intressanta bolag i denna bransch, Bioinvent och Biovitrum är två andra favoriter men där står jag just nu utanför efter hemtagningar och lär så göra ett tag. Karo Bio, Diamyd Medical och EpiCept i all ära, men för en långsiktig fegspelare så känns just nu Active Biotech och TopoTarget som lagom riskfyllda papper med stor potential.

Så, ut ur den bistra kalla fasighetsmarknaden och in i den vilda biotechsektorn!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?