Post entry

Jackpot i Norge

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För drygt en månad sedan lyckades det norska bioteknikbolaget Algeta få till ett lysande avtal med läkemedelsbolaget Bayer på totalt 800 miljoner dollar och en kontantersättning på 61 miljoner dollar. Avtalet ger även Algeta royalty på framtida försäljning och skickade upp aktien. Från årsskiftet har aktien i princip tiodubblats. Alpharadin är ett projekt inom cancer i sen klinisk utvecklingsfas som visat på lovande data i fas II. Aktien har utvecklats starkt efter avtalet och bolagets börsvärde uppgår i dagsläget till omkring 2,4 miljarder svenska kronor.

I dag är det åter dags för den norska bioteknikvärlden att visa upp sig och åter handlar det om ett projekt inom cancer. Clavis Pharma jobbar med omforumlering av redan godkända substanser och tillkännagav i dag ett avtal med Clovis Oncology. Avtalet gäller projektet CP-4126 som är en omformulering av substansen Gemcitabine i fas II. Värdet på avtalet uppgår till 380 miljoner dollar, varav 15 miljoner dollar betalas kontant. Clavis är dessutom berättigad till royalty från försäljning. Sinnestämmningen i Norge är det inget fel på och aktien klättrade med knappt 60 procent i dag, till ett börsvärde på 1,6 miljarder svenska kronor. Även Clavis aktiekurs har haft ett starkt 2009 och sexdubblats sedan årsskiftet. Det är intressant att studera avtalet för Algeta där kursuppgången i samband med offentliggörandet av avtalet hållt i sig med en fortsatt stigande trend för aktien.

I norden har ögonen de senaste decenniet riktas mot framförallt Sverige och Danmark, som har en betydande mängd med bolag både noterade och onoterade inom sektorn. Senaste månaden har det varit de norska bolag som visat framfötterna. Dagens avtal är intressant och ökar intresset i att finna nästa vinnare från ett kommande avtal. För att stanna inom cancerområdet tillhör givetvis är Topotarget ett av de mest troliga med goda förutsättningar att få till ett avtal för bland annat Belinostat där lovande data presenterats. Bolaget har ytterligare åtminstone tre till substanser i Zemab, APO010 och Top216 som kan överraska.

Inom andra behandlingsområden är bolag som Bioinvent och Karo Bio givetvis intressanta och i långt komna avtalsförhandlingar för BI-204 respektive eprotirome, två extremt lovande projekt där stora avtal hägrar inom en snar framtid anser jag. Börsvärdet för Bioinvent uppgår i dagsläget till 1,6 miljard kronor och för Karo Bio 800 miljoner kronor. Även om jämförelsen haltar så är det intressant att fundera på aktiekursen vid ett avtal för Karo Bio på minst i nivå med det Algeta presenterade. Alpharadin är närmre marknaden men får anses adressera en mindre marknadspotential.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?