Post entry

Update i biotekniksektorn

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Denna uppdatering med lägesbeskrivningar för några av de i mitt tycke för tillfället intressantaste bolagen i sektorn handlar om; Karo Bio, Spectrum Pharmaceuticals (ny), Topotarget, Epicept, Bioinvent, Alphahelix, Creative Antibiotics (ny).

KARO BIO går nu in i en mycket intressant period både i kortsiktiga termer och i lite längre perspektiv. Kommande vecka har bolagets delårsrapportering, man har på fredag dessutom bolagsstämma där Bo Håkansson är föreslagen som ny ordförande och i samband med denna kommer även Karo Bios nya VD Fredrik Lindgren att tillträda. Jag räknar med i a f en liten portion färska signaler kring statusen för den dialog som förs mellan bolaget och FDA rörande fas III programmet för Eprotirome. Den statusen kommer framöver vara av största vikt för utformningen av ett förestående avtal med industriell aktör.

Jag ser med stor optimism kring hur kommande turer kommer gå och mot bakgrund av Eprotiromes redovisade data, signaler om kommande riktlinjer för läkemedel inom området, skärpta krav på behandlingsmål för extremt stora riskgrupper, det stöd som Eprotirome har av flera Key Opinion Leaders inom området samt brist på alternativa innovativa substanser i utveckling med stark unik effektprofil, så tror jag på positiva signaler från FDA rörande fas III upplägget och därmed starka förutsättningar för att ett avtal i tidigare estimerade nivåer ska kunna nås (det blev en riktigt lång mening).

SPECTRUM Pharmaceuticals Inc.(Nasdaq), har nu börjat reagera positivt mot tidigare starkt överdriven negativ attityd kopplad till bl a senaste delårsrapporten. Belinostat som är licensierad från Topotarget utgör ett mkt intressant tillskott i Spectrums redan starka portfölj och kanske är det nu dags att marknaden även ser potentialen i Belinostat genom uppmärksamhet vid viktiga konferenser. Spectrum är ett starkt undervärderat läkemedels/biotechbolag enl min mening med en mycket stor potential, där marknadens fokus kommande år kommer ligga på försäljningstillväxt för cancerdrogen Zevalin, men även på en rad andra mkt intressanta värdedrivare som redovisas i ett par tidigare bloggar;

http://www.redeye.se/aktiebloggen/7358/spectrum-pharmaceuticals-rapportdipp-ger-koplage

TOPOTARGET befinner sig f n vid sitt viktiga stödområde kring 5 DKK, efter att ha rekylerat från sin andra topp efter det ingångna avtalet med Spectrum kring Belinostat. Mot bakgrund av en mkt stark utveckling det senaste halvåret är det naturligt med typen av rekyler vi sett, men det fundamentala caset visar att värderingen fortfarande är kraftigt i underkant vilket i kombination med en rad förestående potentiella värdedrivare snart bör kunna ge aktien skjuts mot nästa topp. Bolaget har en mycket stark finansiell ställning, en stark klinisk portfölj som trots att belinostat utgör stor del av värderingen, i sig är diversifierad genom ett stort antal olika kliniska studier. Jag förväntar mig dessutom ett starkt kommande nyhetsflöde för bolaget under kommande period och år. Min senaste uppdatering för bolaget gäller i hög grad fortfarande;

http://www.redeye.se/aktiebloggen/6981/topotarget-rekyl-ger-mojligheter

EPICEPT, tycks nu stabiliserat sig inom sitt konsolideringsintervall 14-15 kronor. Kanske är det snart dags för en reaktion efter en mkt fattig utveckling den senaste tiden. Pressen på aktien är kopplad till att man ännu inte säkrat sin finansiering och där man löser situationen med andra former av bryggfinansieringar. Viktigt för framöver blir uppdateringar från Meda kring lanseringar av Ceplene i Europa, information kring ett avtal för NP-1, inlämnande av NDA för Ceplene etc. Jag tror på ett intressant kommande nyhetsflöde för Epicept där nedsidan torde vara begränsad till dagens kurs även om en viss rabatt känns mer än motiverad mot bakgrund av ett tidigare ganska svagt avtal för Ceplene samt en CEO som ibland tycks lova lite för mycket i sin yviga kommunikation med marknaden.

BIOINVENT har en enormt stark period bakom sig som känns mer än väl motiverad. Man har nu på morgonen rapporterat för det första kvartalet och rapporten kom in finansiellt i linje med förväntningar vilket oftast är fallet i de renodlade bioteknikbolagen. Viktiga händelser under kvartalet har varit en riktad emission som stärkt finanserna och som ger bolaget uthållighet vid pågående licensavtal för ex BI-204. Bolaget står dessutom inför ett par händelser som ytterligare kommer stärka finanserna, det är ett par av bolagets partnerprojekt som vid nya studieuppstarter kan komma att aktivera milstolpsbetalningar i storleksordningen ett par hundra MSEK. Man räknar också med studiedata från den öppna studien i projektet TB-402 i närtid. Jag anser alla dessa tre kommande händelser till viss del redan vara inprisade i aktien eftersom VD flaggat för dessa nu en tid men tror ändå på fortsatt styrka i takt med att dessa aktiveras. Har viktat ned innehavet men behåller.

ALPHAHELIX uppger att den nu genomförda emissionen övertecknades och att man alltså inte kommer behöva utnyttja tidigare aviserade garantiåtaganden. Jag tror Alphahelix nu går en mkt intressant tid till mötes där fokus kommer ligga kring att bygga vidare på sitt distributionsnät undantaget Nordamerika, där det troligaste scenariot känns som en samarbetspartner, men även en rad andra intressanta händelser kan vara att vänta den närmaste tiden. Vad gäller Asien samt vissa övriga marknader så har man på mindre än 2 mån lagt upp tre nya distributörer för sitt nya instrument AmpXpress. Dessa representerar Kina, Singapore samt Taiwan. Sedan tidigare har man distributörer för Norden, Korea, Mexico, Pakistan, Turkiet, Malaysia. Vad gäller Nordamerika så har man nu registrerat sitt namn och vi får invänta information kring ev samarbeten med det större Amerikanska biotechbolag som nu utvärderar AmpXPress. Viadareutvecklingen av AmpXpress att även innefatta realtidsversion kommer nu fortskrida och detta arbete sker tillsammans med Prevas vilket ska ses som en stark kvalitetssäkring. Den nya versionen kommer stärka marknadspotentialen ytterligare hos det enklare instrumentet som redan har en rad mkt starka konkurrensfördelar. I stort sätt gäller i övrigt min senaste uppdatering kring bolaget; http://www.redeye.se/aktiebloggen/7089/alphahelix-update

CREATIVE Antibiotics, utgör tillsammans med Alphahelix ett av mina mindre innehav och är ett nytillskott. Den mindre positionen är baserad på den högre risk det innebär för bolag noterade på de mindre listorna med sämre omsättning i handeln samt i detta fallet en portfölj bestående av projekt enbart i preklinisk fas. Jag har tagit en initial position baserad på den mycket genomarbetade analysen av Peter Östling samt Björn Fahlén och vill gärna uppmuntra till att läsa den. Bolagets utveckling av innovativa antibiotikaläkemedel adresserar en extremt stor marknad och man är i flera avseenden unik i sitt angreppssätt vilket potentiellt kan komma att innebära att man löser nuvarande stora problem med resistensutveckling. Det känns inte särskilt svårt att rekommendera en teckning i den pågående emissionen mot bakgrund av analysen, men man ska vara medveten om att det handlar om tidig forskning även om det finns en rad parametrar som reducerar risken generellt samt som kan driva på den framtida regulatoriska processen för vissa av projekten. Analysen; http://www.redeye.se/analys/creative-antibiotics/33576

Övriga innehav i portföljen har avyttrats.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?