Post entry

Trading Scenarios Track Record Q1

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

OMXS30-index började 2012 lika starkt som 2011 avslutades. Under de tidiga delarna av februari noterades index genom nivåerna där nedgången under sensommaren 2011 började. Detta skedde utan några nämnvärda tveksamheter och index visade styrka. Mars har varit lite mer oroligt och vi har kunnat se vissa signaler på att momentum svalnat av, som exempelvis negativa divergenser i graferna. Under mars handlades index dock fortsatt ovan stödnivåerna kring dryga 1050 punkter men toppnivåerna från februari forcerades enbart marginellt. Uppgången från bottnarna under hösten till topparna under Q1 summerar till cirka 30 procent, en signifikant och historiskt stor uppgång. Volymen har varierat men har i snitt legat kring 10 mdr kronor.

Vi har gradvis ökat exponeringen i portföljen men kortfattat kan vi självkritiskt konstatera att vi tog för lång tid på oss att byta fot från en skeptisk inställning. Å andra sidan har portföljen gått stabilt upp under hela Q1 och standardavvikelsen jämfört med index har varit klart lägre. Under mars har vi även tagit igen på index. En betydande faktor till att vi inte nått samma avkastning som index är att vi haft problem att hålla oss kvar i positionerna. Majoriteten av de positioner vi inlett har med tiden visat sig vara korrekta men volatiliteten har varit hög och således har vi stoppats ut ur dem. Detta innebär dock att vi har en bra urvalsförmåga.

OMXS30-index har sen mitten av januari handlats ovan 200-dagars glidande medelvärde. Under nästan hela Q1 har index även handlats vid övre bollingerbandet men under mars har volatiliteten ökat. Portföljen har slutat Q1 på 3 procent plus (före transaktionsavgifter på 1,6 procent). OMXS30-index noterades även det upp, med 8,9 procent, vilket leder till att vi underpresterat index med 5,9 procent före transaktionskostnader. Å andra sidan har index haft en klart högre volatilitet än vår portfölj.

Efter Q1 kan vi konstatera att OMX-index brutit ned under stödnivåerna kring 1050 punkter. Vi har snabbt dragit ned exponeringen i portföljen och vi ligger i skrivande stund 1,3 procent före index under April. Såvida inte index vänder upp med kraft och hög volym inom kort och således åter stänger över 1050 punkter finns det klar risk för vidare nedgångar. Att index nu vänt ned är inte konstigt efter de senaste månadernas mycket starka utveckling. På kort sikt bör index kunna finna stöd vid 1000-1020 punkter och därefter möter stöd upp kring 940-980 punkter. Så länge index etablerar en högre långsiktig botten jämfört med december är det enligt teorin att ses som att det är en högre botten i den stigande trenden, och således sannolikt även ett bra köpläge. Skulle däremot index vända ned under dessa nivåer finns klar risk att senaste halvårets uppgång enbart varit ett ”bear-market-rally” och att vi kommer att få se större nedgångar framöver.

Hur utvecklingen blir framöver hänger sannolikt till stor del på hur ledande index världen över utvecklas. Till skillnad från de stora amerikanska börserna har inte OMX noterats upp över nivåerna från 2011 vilket måste ses som ett svaghetstecken. Skulle de amerikanska börserna åter noteras ned mot nivåerna vi såg under hösten finns det inte mycket som talar för att Sverige skulle göra annat. Skulle istället de amerikanska börserna hålla emot, eller rent av fortsätta upp, kan svenska börsen följa detta spår alternativt hamna i en segdragen bred konsolidering under en längre tid. Vår strategi framöver kommer således bli att försöka läsa den stora trenden och välja aktier utifrån det.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?