Post entry

Undervärderat Combigene

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ett antal händelser och ett oklart läge, har lett till en historiskt låg börsvärdering av verksamheten, trots att förutsättningarna ser ljusa ut.

Combigene får den 15/6 sin ansökan till Horizon 2020 beviljad med ett anslag på ca 33 miljoner kronor, samtidigt stiger kursen till ca 3 kr ett lyft som ökar bolagsvärdet med ca 17 miljoner kronor. Är det rimligt att värdera varje bidragskrona till 50 öre? 

Den 5/3 meddelar man att deras nyemission blev tecknad till 22,5%. Man tillförs 2,3 miljoner före emissionskostnader i.st.f begärda 10,2 miljoner, en missräkning på 7,9 miljoner kronor. Börsvärdet sjunker på ca en vecka med runt 10 miljoner kronor, veckan innan hade börsvärdet sjunkit ytligare ca 6 miljoner kronor. Är det rimligt att värdera varje utebliven nyemissions krona till 2 kr? 

Kursen idag är densamma som innan nyemissionen och anslaget från EU, runt 3 kr. 

Men man har fått 35 miljoner mer i kassan, och har i och med EU anslaget fått en kvalitetsstämpel på verksamheten. (Man har dock inte fått pengarna på sitt konto ännu). 

35 miljoner extra i kassan med ett börsvärde på 52 miljoner. Den verksamhet som innan nyemissionen värderades till 52 miljoner värderas nu till 17 miljoner, ett tapp på 35 miljoner eller drygt 67%. 

Man kan med andra ord hävda att bolaget tappat 67% i börsvärde trots att verksamheten befinner sig i ett bättre läge än innan. Och att verksamheten måste uppvärderas med drygt 200% för att den skall återfå den värdering den hade innan nyemissionen, vilket borde justeras upp ytligare med det förbättrade läget. 

Vi kan även notera att Aktiespararna i en uppdragsanalys värderade verksamheten exklusive nyemissionen den 15/2 till 63 miljoner kronor (3,70 kr efter emission per aktie) som nu värderas till 17 miljoner kronor på börsen. Så man kan även hävda att verksamheten skall uppvärderas med drygt 270% för att få ett rimligt värde enligt Aktiespararna. 

Notera att ovan avser värdet på verksamheten inte aktiekursen. 

Det finns två lösa trådar i detta resonemang, var värderingen rimlig innan nyemissionsplanerna och täcks bortfallet i nyemissionen av EU pengarna. 

Var värderingen rimlig innan nyemission? Enligt Aktiespararna var den redan då för låg och av vad jag kunnat se utifrån historiska data har verksamheten justerad för kassan aldrig varit i närheten av dagens låga värdering. Jag har dock inte mer än ytligt sett på den historiska utvecklingen. 

Täcks bortfallet i nyemissionen av EU pengarna? EU-pengarna avser att användas till CombiGenes fortsatta utveckling och kommersialisering av bolagets genterapiprojekt med fokus på svårbehandlad epilepsi. Detta inkluderar framtagning av tillverkningsprocess och rörelsekapital under kommande år som nyemission var avsedd för, vilket bl.a. verifieras av bolaget i publikation som refereras till under referenser.

Så nyemissionen tycks med andra ord vara överspelad, det finns dock en hake. I villkoren för EU bidraget finns att Combigene själva skall skaffa finansiering motsvarande ca 30% av bidraget. 30% av 33 miljoner nästan 10 miljoner. Plötsligt förefaller det framgå vad nyemissionen egentligen avsåg, d.v.s vara en delfinansiering till EU bidraget, eller vad tror ni? I prospektet till nyemissionen nämns bara att Combigene erhållit “Seal of Execellence” från Horizon 2020 inget om fas 2 ansökan. Ganska anmärkningsvärt att ledningen förefaller ha varit så säkra på att få ansökan om bidrag beviljad och att man inte omnämnde ansökan till Horizon 2020 fas 2 i memorandumet till nyemissionen. Att allt bara är ett sammanträffande, känns inte rimligt. Motiven till nyemissionen förefaller även besynnerliga i ljuset av EU bidraget, men faller på plats om man underförstår EU bidraget. 

Combigene måste m.a.o. nu själva ta in 10 miljoner eller knappt 8 miljoner om vi kan räkna av nyemissionen. Det är rimligen detta nyemissionsspöke, tillsammans med att få räknat på bolaget, som ligger som en våt filt över börskursen. 

Jag vet förstås inte hur man tänker skaffa kapitalet, men en kvalificerad investerare ser förstås den låga värderingen och borde vara mycket intresserad av att ta del av en riktad emission. En riktad emission skulle enligt gängse upplägg kunna ske till en volymviktad kurs med runt 8-10 % rabatt. Investerare skulle alltså kunna komma in och köpa 3 miljoner aktier till en kurs på runt 2,70 kr, eller för 8,1 miljoner får man ca 14,75% av “gamla Combigene” med ytligare 43 miljoner kronor i kassan. Bara extra kassan är värd 6,35 miljoner kronor, och hela verksamheten (100%) exklusive extra kassan värderas då till drygt 11 miljoner. Man är riskavert om man inte nappar på detta. Efter kapitalanskaffningen bör aktien prissättas utifrån tidigare värdering. Det ger en aktiekurs i intervallet 4,70 - 5,30 kr, upp med runt 85% från 2,70 kr ganska omgående. Den undre gränsen kommer från kursen innan den initiala nyemissionen, som bör höjas av det förbättrade läget och övre gränsen från Aktiespararnas analys som inte inkluderade EU bidraget.

Slutsatsen är att, oavsett hur man väljer att ta in kapital, så borde man i dagsläget inte ha några större problem att göra det. Och när man fått finansieringsproblemet löst borde vi få en kraftig kursuppgång om prissättningen på börsen är rationell och effektiv, vilket vissa experter anser att den alltid är. Må de leva lyckliga i alla sina dar…

Referenser :

https://www.aktiespararna.se/sites/default/files/combigene_2018-02-15.pdf

https://issuu.com/pub10/docs/combigene_genevagen_nr2_2018

Disclaimer : Allt i artikeln är mina åsikter och skall inte användas som underlag för din investering. I artikeln förekommande fakta är från källor som bedömts trovärdiga och beräkningar har skett efter bästa förmåga, men felaktigheter kan förekomma och läsaren uppmanas kontrollera uppgifter om de anses av betydelse. Jag äger aktier i Combigene vilket kan medvetet eller omedvetet ha påverkat framställningen och urval i artikeln. Gör alltid din egen analys, inför en investering!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?