Post entry

Börsens mest felprissatta aktie?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I slutändan borde det inte vara något annat än ett bolags förmåga att generera kassaflöden som avgör aktiens värderingen och då framstår UTG som kraftigt undervärderat vid dagens börskurs.

UTG säljer upplevelseresor eller specialresor med en tydlig profilering. Koncernen består av ett antal fristående resebolag. Genom att erbjuda tydligt nischade produkter blir man relativt konjunktur och prisokänsliga. Sommarstugan är inget alternativ till Svalbard, eller golfresan om det är ens intresse, till skillnad från en vanlig solsemester. Och historiskt har man t.ex. kunnat höja priset på resor vid valutakursförändringar utan negativa konsekvenser.

Vid nuvarande börskurs (34 kr) värderas bolaget till P/E 8 på 2016 års resultat. För det får man ett välskött, skuldfritt, nischat bolag, med god historik som växer både organiskt och via förvärv och har haft börsens högsta utdelning de senaste två åren. Men det finns mer.

Kortfakta om siffrorna. Resultat per aktie H1 var 0,88 kr, rullande 12-mån 3,75 kr, (H2 2015 2,87 kr) bokningsläget H2 är högre än 2015 med ca 73/430 = 17% vilket ger en vinstprognos efter skatt för 2016 på 4,25 kr. P/E (kurs 34) = 8 (2015 års H2 resultat uppräknat med bokningsvolymen, ingen marginalhöjande effekt inräknad och man har tagit extraordinära kostnader för integration av nya verksamheter på 0,35 kr per aktie under H1, vilket icke justerats för). Som den observante sett har man en kraftig säsongsvariation där merparten av intäkterna kommer under H2.

Utdelningen var ca 10,7% 2014 och ca 13% 2015, vilket skulle kunna vara en hint om att bolaget är undervärderat av börsen. Notera att procentsatserna är beräknade på utdelningen dividerad med börskursen någon vecka innan utdelningen, om vi tar medelkursen året innan blir utdelningen 17 - 18% både 2014 och 2015. 2014 höjde man utdelningen med 75%, 2015 med 77%. Förra årets utdelning var på 13,1 miljoner motsvarande drygt 8,8% av nuvarande börsvärde (kurs 34). Prognosen är att årets utdelning kommer att bli väsentligt högre än fjolårets om inga extraordinära alternativ dyker upp och att det är under 8 månader till utdelningen höjer årsavkastningen ytligare.

P/E 8 och utdelning väl över 10% men vi har ändå inte justerat för nettokassan och man har en betydande nettokassa. Speciellt för UTG är att kassan påverkas av förskott till leverantörer och förskott från kunder. Det har av vissa framställts som att kassan därför skulle vara mindre värd. Men kassan i UTG är en reell tillgång och i en löpande verksamhet minskar den inte, frånsett viss variation på marginalen som finns mer eller mindre i alla bolag. UTG kan nyttja kassan fritt efter eget tycke, vilket ger utrymme för betydande företagsköp. Följ gärna upp hur nettokassan och utdelningen utvecklats de senaste åren, det kan mana till viss eftertanke.

Nettokassan var 62,5 miljoner vid halvårsskiftet, börsvärdet vid en kurs på 34 kr är 148,5 miljoner, vilket ger EV/EBIT på 3,6 (VPA 4,25 ger EBIT 5,45 per aktie med 22% skatt, 4,368 miljoner aktier).

För EV/EBIT 3,6 skulle jag köpa en korvkiosk.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?