Post entry

Unlimited possibilities

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

UTGs Q3 rapport för ett par veckor sedan kom in som väntat. Prognosen är att man kommer att tjäna ca 4,25 kr per aktie 2016. Bokade resor 2017 ligger lägre än 2016, men exklusive en enskild order på 26 miljoner under 16Q2 ligger man 13 miljoner högre 2017 än 2016. Det kan man ha olika synpunkter på, jag tolkar det som att den underliggande tillväxten alltjämt är intakt. 13 miljoner motsvarar en tillväxt på 17 %, men då är bara runt 15 % av förväntade bokningar under Q2-3 gjorda och exempelvis 2014 kom en större order under Q3. Nettokassan är på hisnande 86 miljoner (bolagets börsvärde är 155 miljoner vid en kurs på 35,50kr).

Om man väljer att dela ut procentuellt lika mycket av vinsten i år som 2015 kommer ordinarie utdelningen hamna på 3,50 kr per aktie. Men det finns utrymme för högre utdelning om man inte ser konkurrerande intressanta affärsmöjligheter, förra året hade man även en extra utdelning. Det reella rörelsekapitalet är negativt i UTG. Det innebär att det är kunderna som finansierar likviditeten i den löpande verksamheten, m.a.o. behöver man inte reservera kassatillgångar för rörelsen. UTG tar till del in förskott från kunder och dessa förskott finansierar både motsvarande förskott till leverantörer och den övriga löpande verksamheten. Det finns alltså i princip ingen likviditetsrisk i UTG och alla vinstmedel skulle kunna delas ut. Det innebär oxo att expansion inte belastar likviditeten och att kunderna finansierar eventuella företagsköp i rimlig omfattning. Här finns en stor framtida potential. Trots att andra företag skulle ge sin högerarm för att kunna fakturera som UTG tycks marknaden se problem med det. Nettokassan varierar en del p.g.a. förskottsflödena utöver normala flöden. Frånsett denna variation kan kassan användas till t.ex. utdelningar eller företagsköp.

Det är svårt att förstå att börsen inte reagerar på ett bolag som kan ligga och dela ut runt 10% år efter år. Även om man inte är insatt i UTGs verksamhet eller ekonomi kan alla inse att ett börsbolag som ger så hög utdelning är undervärderat. Sen kan förstås även undervärderade bolag drabbas av motgångar, men här finns inte några exceptionella risker, särskilt inte med tanke på hur nischade man är. Samtidigt som man legat och delat ut runt 10% de tre senaste åren har kursen stigit 250% och förstås utdelningen i kronor räknat i motsvarande takt. En dubblering av kursen vore rimlig.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?