Post entry

Uppdaterad analys: Fluicell – årets hetaste IPO?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Teknikbolaget Fluicell tog steget in på börsen den 18 april till teckningskursen 15 kr. Fluicells 3D-bioprinter Biopixlar Retina är helt unik och Bolaget värderas i skrivande stund till omkring 135 MSEK, vilket kan jämföras med peer-bolaget Cellink som är värderat till över 1 000 MSEK. Kassan är påfylld och räcker under närmare 24 månader, och 50 % av aktierna på marknaden är under Lock-up i 12 månader. Baserat på de två första handelsdagarna, och som rubriken på denna analys antyder, är det min bedömning att chanserna kvarstår för att Fluicell kan bli årets hetaste IPO.

Nu när Fluicell noterats har vi fått lite mer information kring riskviljan och intresset i marknaden. Jag vill därför ta tillfället i akt att dela med mig lite mer av mina tankar kring investeringscaset och hur jag tänker framöver. Följande text är inte att anse som rekommendation av något slag, utan alla bör göra sin egna analys.

Läs gärna min tidigare analys på Fluicell i samband med noteringsemissionen: https://www.redeye.se/arena/posts/fluicell-aarets-hetaste-ipo

Potentiell aktiekurs 25–26 kr på kort sikt

Under de två första handelsdagarna omsattes 1,6 miljoner aktier. Det innebär att nästan 50 % av aktierna som inte är under Lock-up redan har omsatts. Då man kan anta att de nya investerarna som kommit in under de första handelsdagarna söker en bra riskavkastning (40–50 %) kan det tänkas att målet är att nå en aktiekurs omkring 25–26 kr på kort sikt. Det är såklart ingen prognos, och svårt att säga när vi exakt skulle kunna nå dessa nivåer.

Ett annat intressant faktum är att Cellink noterades till teckningskursen 26 kr den 3 november och den 17 november (två veckor efter notering) stängde kursen på 114,25 kr, vilket motsvarar en uppgång på 340 %. Såklart ska nyhetsflödet tas i beaktande, men det visar ändå potentialen i hur snabbt det kan gå från noteringsdagen. Hur som helst tycker jag att Cellinks framgång är en stark indikator och stödjer caset på kort sikt.

Potentiell aktiekurs 60–70 kr på medellång sikt

Jag tror att Fluicell har mycket mer att ge framöver. Följande är ett citat från min tidigare analys: _”Vid en värdering om endast 50 % av Cellink motsvarar det 500 MSEK i börsvärde”_. Ett sådant scenario skulle motsvara en aktiekurs strax över 65 kr för Fluicell, vilket jag tror är möjligt på medellång sikt. Om bolaget når sina prognoser om 40 MSEK i omsättning med 70–75 % rörelsemarginal (EBIT) år 2020, motsvarar 65 kr per aktie ungefär en EV/EBIT-multipel om 15x, vilket är lågt för denna typen av bolag. Det är såklart svårt att värdera denna typen av teknikbolag och detta är givetvis varken en fullständig värdering eller en faktisk prognos.

Hur som helst, med tanke på att Fluicell har 1) en unik teknologi och 2) att det finns ett sådant bra referensbolag som Cellink (som visat vägen rent värderingsmässigt), tror jag att Fluicell har mycket mer att ge från dagens nivåer på medellång sikt.

Vad jag tror kommer driva värderingen

·     Fluicell kan adressera en marknad vars storlek 2021 kan uppgå till närmare 100 miljarder kronor. Redan vid en mindre andel av denna kan Bolaget således generera betydande intäkter. Se härledning i min tidigare analys (Länk ovan).

·     Av 128 identifierade aktörer (privata och publika bolag, universitet och forskningsinstitut) på olika geografiska marknader (verksamma inom 3D-bioprinting), är Fluicells Biopixlar Retina en unik teknologi som skiljer sig från dagens kända system. Studien är genomför av Monocl Strategy Services.

·     Fluicell har redan en säljande produktportfölj och samt en fungerande prototyp av nästa generations 3D-bioprinter som skall lanseras på marknaden 2019.

·     Återkommande kunder såsom Novartis, Genentech, King’s College och FDA.

·     Sedan 2015 fram tills idag har Fluicells offertantal vuxit från 5 offerter till ett 100-tal offerter (ökning med +1 900 %).

·     År 2020 ska omsättningen uppgå till närmare 40 MSEK, med en EBIT-marginal omkring 70–75 %. Vid en värdering likt ovan nämnt på medellång sikt, skulle det motsvara en EV/EBIT-multipel omkring 15x.

·     Med kapitalet klarar sig Fluicell i nästan 2 år. Det kan jämföras med andra bolag som vanligtvis endast tar in kapital för 1 år.

Jag anser att det är människor som skapar och realiserar värde, vilket i ett bolag är ledningen och styrelsen. Verkställande Direktör Dr. Victoire Viannay har varit verksam i bolaget sedan 2015, och tillträdde som VD 2017. Styrelse, och även ledningsgruppen, består av välrenommerade personer med utbildningar från Harvard, Stanford etc. Med tanke på deras bakgrunder kan det antas att de har goda kontakter inom industrin. Det är en viktig faktor för att ”få in foten” hos större kunder och distributörer, i dagsläget har de som sagt bl.a Novartis, Genentech och FDA som kunder. Fem av sju personer i ledning och styrelse äger aktier i bolaget.

Med tanke på vilka värdedrivare som finns, marknadens höga efterfrågan på denna typen av teknikbolag, Cellink som ”ledstjärna” och nuvarande ledning och styrelse i bolaget, tror jag att Fluicell kan tillhöra vinnarlistan av aktier 2018.

Disclaimer

Jag äger aktier i Fluicell AB och det är ett betydande innehav av min aktieportfölj. Inget i denna analys är att anse som en rekommendation av något slag utan detta är mina egna åsikter.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?