Post entry

Uppdaterad syn på Heliospectra (aug 2018)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolag med högaktuell produkt för växande marknad med flertalet tillväxtfaktorer.

Uppdatering på Heliospectra 2018-08-28

Kring årsskiftet lade jag ut en analys på Heliospectra som vid tillfället var en relativt populär aktie att äga. Aktiekursen rusade snabbt men föll sedan lika snabbt för att sedan letat sig tillbaka upp en bra bit. Jag sålde tidigare i våras men köpte för inte särskilt länge sedan tillbaka en bevakningspost då jag tycker att tekniken, produkten, marknaden – kort sagt bolagets utsikter, fortfarande var attraktiva.

Jag sammanfattar först lite take aways om bolaget innan jag går vidare med en uppdatering om vad som har hänt kring bolaget och hur jag ser på framtiden. Om man vill förstå mer djupgående rekommenderar jag att man läser min analys: https://www.redeye.se/arena/posts/analys-av-heliospectra-2017-12-22

Take aways

Bolaget säljer sina smarta belysningssystem till odlare av matgrödor, forskning och cannabis runt om i världen men främst i Nordamerika utan att detta har sagts vara bolagets strategi. Plantor som har odlats med Heliospectras system har visats växa snabbare och med bättre kvalitet. Externa faktorer som driver på bolagets tillväxt är;

1) Legalisering av cannabis (kort, medel och lång sikt)

2) Urban farming (lång sikt)

3) HPS-lamporna byts ut för LED-lampor (kort och medellång sikt)

Nyligen lanserade bolaget HelioCore, ett kontrollsystem som kan manipulera och maximera plantorna genom att styra fotosyntesen och kompensera för lokalt väder. Tack vare detta kan odlarna exempelvis bromsa in eller påskynda skörden så att plantorna kan matcha logistiken bättre. HelioCore ökar försäljningsargumentet för nya kunder och kommer troligtvis påverka bruttomarginalen som i snitt har varit 35 %. HelioCore kan installeras på andra belysningssystem än HelioSpectras. Under betafasen påvisades det att plantor växte 57 % snabbare tack vare systemet, och det med bättre kvalitet. Innan HelioCore sålde man primärt system som inkluderade möjligheten att styra ljusspektrum från en ljusdatabas från en extern enhet.

Bolaget utvecklar även ett system för att känna av plantornas välmående, om de exempelvis behöver vatten, om det är för varmt eller om de är infekterade. Detta samlas från sensorer som sedan skickar data till systemet. Produkten heter biofeedback system och ska ha en redo prototyp till Q1 2019.

Heliospectra Q1 och Q2 2018

Under det första kvartalet inträffade det en hel del intressanta saker, bolaget fick exempelvis en order av en av de femte största cannabisodlarna i Nordamerika. Numera är Helios orders också större volymmässigt och det är tack vare bättre effektivitet och economies of scale som kostnadspåverkan dämpas. Bolaget lyckades minska kostnaderna med 35 % trots ökade intäkter om 140 % YoY.

Vid första kvartalets ingång var kassan 40,6 msek och vid utgång 31,2 msek, det operativa kassaflödet var -8,7 msek och det totala kassaflödet för Q1 var -9,4 msek. För första halvåret var det operativa kassaflödet – 13,3 msek och det totala kassaflödet var -14,5 msek, kassan vid slutet av Q2 var 26,1 msek.

Under Q2 minskade kassan med 5 msek, försäljningen var även lägre än den under Q1 och med en lägre bruttomarginal. Under H1 uppgick försäljningen till 17,8 msek med en genomsnittlig bruttomarginal om 35 %. Jämfört med första halvårsperioden 2017 ökade orderingången med 64 %, intäkterna med 47 % och kostnaderna minskade med 12 %. Under andra kvartalet anställdes två personer för försäljning/marknadsföring samt för Heliospectra Technical Services. Man har också utvecklat en ny lightbar för att möta frågan från stora anläggningar med tuffa miljöer. Bolaget har dessutom en ny generation top lights som kommer att börja säljas i Q4a, dessa ger förbättrat ljus och till lägre produktionskostnader.

2018E

Bolaget kommer få den absoluta merparten av sina intäkter i Q3 detta år och bör uppnå minst 20 msek. Heliospectra har flera stora orders för detta kvartal och Q4 kommer troligtvis inte visa samma intäkter. Många av de orders som trillar in senare på året lär läggas på Q1 2019. Det är svårt att sia om bolagets ledtider för leveranser, då vissa levereras redan samma kvartal som de får ordern, oavsett storleken, och vissa kommer med ett kvartals mellanrum. Det är inte heller jättemycket data att gå på, men ungefär hälften av 2018 års orderingång levereras kvartalet efter order har lagts.

Baserat på tidigare leveranser och orderingången bör bolaget ha intäkter om minst 42 msek för 2018. I snitt har bolaget dock fått orders om 5,25 msek per månad. Om jag utgår från att cirka hälften av alla kommande orders för 2018 levereras ett kvartal efter det kvartal de kommer in, kan jag räkna på intäkter om ytterligare 10,5 msek för helåret. Jag uppskattar därför intäkterna från 2018 till 52,5 msek med cirka 10,5 msek ytterligare i orderboken för leverans i Q1 2019. I min tidigare analys räknade jag med intäkter om 60 msek men drar nu ned detta mot 52,5 msek för 2018.

Detta innebär att H2 2018 inbringar cirka 34,5 msek jämfört med cirka 18 msek H1. Intäkterna mellan halvårsperioden ökar således med cirka 100 % varför jag gör en grov skattning om att kassan bränner med ungefär lika hög takt som intäkterna ökar. Heliospectra har uppnått vissa effektivitetsförbättringar samtidigt som de har anställt två nya personer med start i augusti. Jag antar dock att det inte kommer ske några nämnvärda intäkter från HelioCore eller HTS.

I min egensnickrade take på bolagets kassaflöden för den kvarvarande delen av året, då med antagandet om att intäkterna dubblas i det andra kvartalet jämfört med det första, ser jag ingen annan utväg än för bolaget att göra en nyemission. Nyemissionen kan jag tänka mig handla om kanske 25 till 30 miljoner kronor för att kunna inleda 2019 med 11 till 16 miljoner kronor i kassan, vilket borde vara i det lägsta laget för överlevnad.

2019E

Jag vill se att bolaget dubblar sin försäljning och når intäkter om cirka 114 miljoner kronor inklusive de intäkter som genereras från HelioCore, HTS och biofeedback-systemet. Jag tror dock inte att biofeedback-systemet kommer ha några särskilda intäkter förrän tidigast börja av H2. Jag tror att bruttomarginalerna kommer att förbättras märkbart till omkring 44 % och att resultat efter skatt hamnar precis över nollgränsen vid årets slut.

Under 2019 kommer bolaget förhoppningsvis skifta till att fokusera på försäljning av deras nya top lights och bars samtidigt som HelioCore och HTS ökar bruttomarginalerna om kanske 10 procentenheter. I samband med detta tror jag också att många av Heliospectras kunder kommer lägga fler och större orders medan bolaget får vidare kvalitetsmärkning.

Huruvida 11 till 16 miljoner kronor i kassan för att göra allt detta är rimligt, ser jag som ganska osäkert. Att bolaget gör ännu en emission under 2019 är inte helt omöjligt och kanske väljer bolaget att istället göra en större emission i den stundande. Bolaget har dock starka huvudägare där bland annat miljardären Weland har skjutit in kapital tidigare, därmed tror jag alltså att en riktad emission också är av högst sannolikhet.

Samtidigt tror jag att bolaget kommer kunna göra nollresultat under senare delen av andra halvårsperioden 2019 och börja gå med ökad vinst 2020. Några finansiella mål har bolaget dock inte kommunicerat för kommande år utan är då helt baserade på mina egna uppskattningar.

2020E

För 2020 tror jag att biofeedback-systemet kommer öka försäljningen nämnvärt, inte bara genom återkommande intäkter utan att systemet även, tillsammans med de andra kompletterande erbjudandena, fungerar som USP för mer kunder. Av den anledningen antar jag även här att försäljningen dubblas jämfört med 2019 och uppgår till cirka 240 miljoner kronor där 15 % utgörs av återkommande intäkter. Biofeedback-systemet, HelioCore och HTS tror jag ytterligare ökar bruttomarginalerna till 52 % för 2020. Jag kan tänka mig att rörelsekostnaderna ökar till omkring 60 msek (upp 20 % jämfört med 2019E) för att anställa mer personal till exempelvis HTS men även för vidareutveckling och underhåll för HelioCore och biofeedback. Resultatet efter skatt 2020 kan tänkas bli omkring 49 msek.

Med ett PE omkring 20 till 25 och justerat för utspädning av aktier i samband med en nyemission, kan börsvärdet 2020 bli omkring 1 till 1,2 miljarder.

Värdering idag

Bolagets värdering i nuläget är, som sagt ovan, omkring 290 msek, försäljningen för H1 hamnade på runt 18 msek, resultat för perioden på -16,5 msek och bolaget kommer med största sannolikhet behöva kapitaltillskott inom en snar framtid. För 2018E antar jag en försäljning om cirka 52 msek med en förlust på ungefär lika mycket. Med det sagt ser jag relativt positivt på 2019 H2 resultatmässigt. H1 2019 kommer bli mycket spännande att följa med tanke på mer data från HelioCore, biofeedbacksystemet och HTS.

För att bolaget 2019 ska kunna nå nollresultat vill jag alltså se följande;

  • Fortsatt hög tillväxt av försäljning (100 % tillväxt), nya och gamla kunder, fler och större orders
  • Återkommande intäkter av HelioCore och HTS samt lägre tillverkningskostnader och därmed stärkta bruttomarginaler (43 % bruttomarginal)

Om 290 miljoner kronor i börsvärde idag är rätt värdering på bolaget? Jag tror att marknaden troligtvis riktar blicken fem meter framför näsan och med en stundande nyemission vill jag påstå att det kanske finns en betydande fallhöjd i aktiekursen. Frågan man kanske bör ställa sig är om kommande eventuella sättningar i aktiekursen kan ge bra entrys, om det ändock är en tid kvar till 2019 och 2020.

Om man är långsiktig i sin investering, har en liten position och motsäger sig en nyemissions sannolikhet, kanske dagens aktiepris inte spelar särskilt stor roll. Jag var ganska tung i detta bolag kring årsskiftet sett till min portfölj, men för nuvarande äger jag aktier för runt 2 % av mitt totala kapital. Mina största frågetecken kring bolaget handlar mest om ledningens ägande, den är nämligen knapp och VD har en minimal post trots snart 9 månader.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?