Post entry

Uppdatering och upprevidering av Copperstone Resources

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För några veckor sedan skrev jag en analys om Copperstone med deras framtidsutsikter och värdering. Sedan dess har ny positiv information kommit till min kännedom tack vare en anonym källa med insikt. Detta ökar drastiskt värderingen utav bolaget och höjer potentialen oerhört. Detta i kombination med att fredag är sista dagen för länsstyrelsen att yttra sig i ärendet EVA K nr.1 gör att jag känner att jag behöver dela med mig och ge er en uppdatering om läget i ett av börsens mest spännande bolag!

Detta blir ett kortare inlägg och skall ses som ett tillägg till min förra analys: https://www.redeye.se/arena/posts/analys-userreport-glodhett-prospekteringsbolag

Uppdatering av ärendet

Copperstone är alldeles i slutet av väntans tider. Om länsstyrelsen kommer med ett positivt yttrande i veckan är den sista pusselbiten på plats på vägen till bearbetningskoncession för EVA-fyndigheten. Detta kommer att möjliggöra att enorma värden frigörs när hela Copperstoneprojektet väl dras igång som består av Granliden, Svartliden och Eva. Dessa tillsammans utgör troligtvis norra Europas största bas- och ädelmetallsuppslag. Deadline är satt till 16/6 för länsstyrelsen men vem vet, kanske kommer deras svar inte i absolut sista minuten?

Jag har länge letat efter saker som talar emot ett positivt yttrande från länsstyrelsen och hade stundvis mina tvivel. Ett gammalt yttrande från länsstyrelsen fick mig att föra ut diskussionen i olika forum. Den gemensamma slutsatsen var dels att yttrandet varit felaktigt formulerat för en ansökan om bearbetningskoncession; negativa konsekvenser på näringslivet regionalt fanns inte på kartan, samt att bolaget redan besvarat frågan i tillräcklig mån genom att de fördjupade sitt samarbete med den lokala samebyn Mausjaur. Sammanfattningsvis ser jag mycket fram emot ärendets utveckling under veckan och tror definitivt att länsstyrelsen kommer meddela positiva nyheter.

Upprevidering av värderingen

I mitt tidigare inlägg nämnde jag en värdering på 5,12kr/aktie vid P/E 10. Denna värdering inkluderade aldrig Copperstones delägande i Nordic Iron Ore, NIO, även om jag tog upp dess potential. Det som nu får mig att vilja inkludera innehavet av NIO i en värdering av Copperstone är det enormt stora potentiella ägandet. I skrivande stund äger Copperstone ungefär 10% utav NIO som är ett prospekterings- och gruvbolag med fokus på järnmalmsfyndigheter. Den information jag nu kommit åt säger dock att Copperstone även äger ett konvertibellån på ett nominellt belopp värt 10 mkr. I nuläget är värdet på lånet ungefär 14 mkr och det räknas upp årligen med 14% ränta. Räknat på den senaste nyemissionen i NIO skulle en konvertering av lånet till aktier ge Copperstone ett ägande på nästan 40 % utav Nordic Iron Ore!

Detta sätter NIO i en helt annan position för att inkluderas vid en värdering av Copperstone. NIO's produktion vid Blötberget och Håksberg beräknas vara ungefär 4,4m ton/år. Järnmalmen har en järnhalt på knappt 40% vilket är normalt och det skulle innebära årliga intäkter på 2,1mdkr. Liknande gruvor har normalt rörelsemarginaler på 12,5% men NIO är unikt då produktionskostnader spås ligga på endast 40$ per ton järnmalm vilket ger en marginal på enorma 25 % vid dagens redan oerhört låga järnmalmspriser. Vid ett P/E -tal på 10 skulle alltså NIO värderas till knappt 5,3mdkr. Detta gör Copperstones andel värd hela 2,1mdrkr.

NIO är en bortglömd diamant som redan har alla tillstånd på plats. Brytningen i Blötberget beräknas starta under 2018 och strax efter i Håksberg. Att jag inte lagt märke till detta gör mig både förbryllad och fantastiskt överraskad. Att komma över denna information när det dessutom står ett beslut från länsstyrelsen samt svar från borrhål 3 precis runt knuten gör att hela denna vecka känns som laddad för fest.

Jag skruvar därför upp värderingen på Copperstone från 5,12kr vid P/E 10 till hela 14,4kr/aktie.

Vad som gör NIO ännu mer intressant är att Crister Lindkvist och Per Storm båda tidigare suttit i ledningen med Crister som VD och Per i styrelsen. Dessa lämnade sedan NIO för Copperstone och hade där ombytta roller. Nu har de båda lämnat Copperstone igen och det är nog inget sammanträffande... De båda ser vi troligtvis i NIO inom kort igen när Copperstone kräver konvertering av lånet vilket kommer säkerställa att Copperstone får sin 40% andel.

Källor: http://www.copperstone.se/

https://www.redeye.se/arena/posts/analys-userreport-glodhett-prospekteringsbolag

http://www.copperstone.se/sv/press/Pressmeddelande_16.section/pages/meddelandesidad0a1e4a112.html

https://www.dropbox.com/sh/nyq8xuqpb46pfux/AAD5tN3HbClg5G8Gy5VIGUZHa?dl=0

http://nordicironore.se/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?