Post entry

Uppföljning möjliga bioteknikraketer

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I slutet på januari letade undertecknad efter några riktiga raketer inom bioteknik då intresset för sektorn tycktes bubbla, inte minst bland de mindre bolagen. Däremot kom coronasmällen och historiens snabbaste börsras. En uppföljning nu 3 månader senare visar dock att bioteknikkorgen hållit emot riktigt starkt trots detta, ja till och med så innehöll korgen ett par riktiga kursrusare. Kan mer vara på gång, i synnerhet om börsen nu stabiliseras i allmänhet?

https://www.redeye.se/arena/posts/moejliga-bioteknikraketer

Bloggen handlade om Expres2ion Biotech (kurs 4,44 kr), Nextcell 7,62 kr), Xintela (4,38 kr), Pexa (2,30 kr), 2cureX (13,85 kr), Corline Biomedical (14,20 kr). Att dessa aktier hållit emot bra är kanske till och med underdrift. Uppgångarna är rent av fantastiska drivet av flertalet goda nyheter, några väntade, några lite oväntade. Expres2ion är +107 %, Corline +48 %, Pexa 34 %. Nextcell handlas på plus, medan Xintela och 2cureX har backat men är bättre än börsen. Och som helhet får korgen sägas ha haft ett mycket lyckosamt 3-månadersutfall, coronaoron till trots.

Risken i korgen är alltjämt mycket hög, och enskilda bakslag kan vara stora och kostsamma. Men känslan efter råstyrkan i aktierna och motståndskraften under börskraschen är att aktierna har mycket mer att ge framöver, drivet av samma drivkrafter som för 3 månader sen. Dvs högre intresse för biotekniksektorn, nu både stora och små bolag är känslan, och specifika triggers och låga värderingar i de aktuella bolagen.

Expres2ion Biotech har ridit på covid-19 genom ett väldigt seriöst försök i samarbete med ett stort konsortium att utveckla ett vaccin. Bolaget nämns nu i ett antal sammanhang och även om bolagets övriga delar är kvar i samma utsträckning så drivs aktien just nu av vaccinnyheter. Egentligen inte särskilt oväntat då de hela tiden varit i framkant inom vaccinutveckling, även vid tidigare kända vaccinsammanhang som zika och ebola. Aktien är spännande och ja kittlande..värderingen är nu den dubbla och kanske ännu mer lottsedel än tidigare. I det korta perspektivet ligger allt fokus på covid-19-vaccinet vilket ger galen potential, men också konkurrens och en klurighet att hänga med i svängarna.

Nextcell har faktiskt också levererat en covid-19-nyhet och det handlade om utvärdering att använda Protrans till en stamcellsbehandling av covid-19. Detta är något som testas i USA och i Asien och rönt rätt stort intresse. Nextcell gav rätt knapphändiga uppgifter i sitt PM och i nuläget är det nog mest bara en riktigt spekulativ trigger som ej ska prisas in för mycket. Men om det skulle ändras är det såklart en jättetrigger, dels för att det skulle visa på ett konkret intresse för Nextcells stamcellsbehandling mot covid-19 från seriösa aktörer, och dels hur aktieutvecklingen varit i liknande stamcellscase i USA.

Covid-19 eller ej så kvarstår en mycket spännande stamcellsstudie inom diabetes som presenteras i slutet på sommaren. Interimsresultat har som tidigare nämnts redan presenterats och var tydligt lovande. Både avseende säkerhet och effekt. Värderingen för ett Fas2-bolag på 150 mkr är inte hög, och det ligger i korten att aktien mycket väl kan komma att spekuleras upp på allmän riskaptit inom bioteknik och ju närmare sommaren vi kommer. SvD Börsplus skissade på kurser motsvarande över 20 kr vid lyckat utfall i diabetes-studien.

Xintela har haft en period av radiotystnad känns det som. Men ett par fina nyheter har faktiskt kommit och aktien har ändå klarat sig någorlunda i börsfallet. Känslan är att det finns så otroligt mycket spännande inom Xintela men flera saker har inte riktigt gått i mål (utan konkreta bakslag, bara tidsfaktor) och marknaden har länge känt doften av att ny finansiering behövs. Detsamma gäller nu och en finansieringslösning bör presenteras inom kort, och det avgör utfallet i det korta perspektivet. Men då värderingen är väldigt låg är känslan så vore det väl attans om inte aktien kan komma in i värmen igen efter att finansieringslösningen är presenterad. Bolaget har ett mycket högt teknikvärde och med lite stolpe in med bra finansiering och ett steg framåt med projekt/samarbetspartners så finns mycket att hämta. Börsvärde 138 mkr på kursen 3,40 kr, tyska huvudägaren Bauerfeind investerade så sent som i höstas 10 mkr till kursen 6 kr.

Pexa kvarstår som en rolig bubblare. Många aktörer/bolag driver projekt och forskningsförsök baserat på Pexas teknologi och det går nästan inte att hålla isär de olika projekten som görs. Kul! Det är många skott på mål således och oddsen har inte blivit sämre att något eller flera av dessa ska leda till något riktigt roligt för Pexas aktieägare. Börsvärdet är alltjämt lågt och det är inte särskilt spekulativt att tro att aktien kan fortsätta att handlas upp. Finanserna är goda, samarbetspartners väldigt intressanta, börsvärdet väldigt lågt.

2cureX har varit en trygg pjäs i coronatiderna! Bolaget har släppt flera fina nyheter, och bekräftat att bolaget går mot marknadslansering som planerat efter sommaren, utan någon stor störning av covid-19. Aktien har trots det fallit, även om det är måttligt, och det känns rätt orättvist men beror enligt spekulation på olika forum på att en fd styrelssemedlem och tidig ägare säljer ut sitt innehav. Säljaren bör vara klar inom kort sett till det ursprungliga antalet aktier och omsättningen i aktien har varit klart bra vilket indikerar att intresset för aktien/bolaget är gott, och aktien kan mycket väl lätta vilken dag som helst. Allt fler samarbetspartners knyts till 2cureX, i de nordiska länderna och i Tyskland. Finanserna är mycket goda och bolaget har en riktigt bra kostnadskontroll, och lyckas dessutom attrahera ytterligare forskningsbidrag på rätt stora belopp som en välkommen bonus. Börsvärdet på 150 mkr känns lågt utifrån hur nära marknad bolaget är, med något som de själva siktar på att etablera som en standard i branschen.

Corline. Aktien har äntligen klättrat ordentligt och det är motiverat då bra nyheter kommit som också bekräftat att covid-19 inte stått i vägen nämnvärt för bolaget. Intresset för aktien tilltar också då sanningens minut närmar sig. Inom 14 dagar presenteras resultatet av bolagets Fas1-studie Renaparin och det kommer förstås avgöra aktiens utveckling närmaste veckorna. Redeye har tagit upp bolaget för bevakning med basecase 30 kr, och bullcase 70 kr. Dagens kurs dryga 21 kr. En mycket hög uppsida således. Och det är bara att hålla tummarna för att Fas1:an blir lyckosam.

Spännande tider således! :) alla bolagen är små bolag inom Life Science/bioteknik och köp sker på egen risk. Detta är ingen rekommendation utan bara en uppföljning till tidigare blogg. Undertecknat har minskat innehavet i Expres2ion då det hunnit bli som ett nytt bolag nästan, och högre värdering, dock för många kanske mer spännande nu egentligen. Men är kvar med innehav i de övriga bolagen och ser med spänning framemot fortsättningen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?