Post entry

VA Automotive - The rise of Q4

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

VA Automotive har skiftat till en positivt trend, och här går jag igenom varför det antagligen bara är en början.

För er som är nya inom VA och har fått intresse av att den senare ökningen så har jag skrivit ett inlägg ang. Q1 och ett ang. Q2:

Q1: http://www.redeye.se/aktiebloggen/va-automotive-i-hassleholm/va-automotive-undervarderad-kassako

Q2: http://www.redeye.se/aktiebloggen/va-automotive-i-hassleholm/va-automotive-q2-rapport-visar-tydlig-undervardering

De är lite röriga, men i Q1-inlägget prickade jag vinsten för Q2, och i Q2 prickade jag i stort sett både resultat och omsättning för Q3. Så, som skribent inom aktien, legitimerar jag mig genom det.

Så, Q3 kom, och nu är det dags att avhandla vad som hänt till och med, och även sedan, dess. Alla källor finns som vanligt i botten, förutom när jag hänvisar till vad jag skrivit tidigare, då de finns i tidigare inlägg.

Q3 allmänt

Q3 hade redan en avskrivningsvarning på sig innan den kom, så ingen höjde särskilt mycket på ögonbrynen när den visade förlust. Jag hade spått runt 85 miljoner i omsättning och +/- 1 miljon i resultat.

Det slutade med 88 miljoner i omsättning och -1 250 MSEK i rörelseresultat.

Trenden med ett svagare Q3 upprepar sig för tredje året i rad, och det beror så klart på minskad beställning och arbetskraft under industrisemestern. Vidare analys är inte behövlig.

Det positiva var att alla värden rörde sig inom marginalerna för prognoserna, och att omsättningen låg på den positiva sidan.

Från Q3 2015 ökade man omsättningen med 25%, vilket ligger i linje med vad som var förväntat med tanke på beläggning. Resultatet bekräftade beräkningsmetoden jag använder för att uppskatta kvartalsresultat, vilket är väldigt positivt inför Q4.

Q4 - The rise of VA (reviderad prognos)

Allting har alltid handlat om Q4, då det har varit det starkaste kvartalet både 2014 och 2015. Med vind i ryggen från 2016, så ser Q4 ut att bli rapporten som faktiskt får övriga att höja på ögonbrynen.

I förra inlägget var jag blygsam med Q4 eftersom jag inte hade någon Q3 som bekräftade mina extrapoleringar, men med Q3 i hamn så bör vi kunna göra en någorlunda rimlig prognos.

Intäktsmässigt ökade Q2 med 25% från föregående år, och Q3 med 33% från föregående år.

Då de två stora ordrar jag nämnt tidigade (200 resp. 300 miljoner över 3 år för Components) nu är i full produktion i Q4, och Components beläggning är väldigt resultatberoende, behöver vi inte längre vara blygsamma.

För omsättningen väljer jag att öka Q4 2015 med 30%, då Q2 var oerhört bra, men Q3 hade en varning på sig (25% vs 33%. En delta-siffra är 29, men jag använder 30)

Så vi applicerar helt enkelt 1,3 (30%) med 115 (intäkter Q4 2015) och avrundar till 150 MSEK.

Resultat räknar vi genom att uppskatta 50% av intäkterna till råvarukostnader, och sedan subtrahera lönekostnader och övriga utgifter från Q2. (Q3 hade lägre utgifter där, antaligen pga redovisningteknik eller mindre övertid. Jag föredrar att använda större siffran)

75 MSEK - ~50 MSEK = 25 MSEK i rörelseresultat.

Då ytterligare kostnader bör tillkomma för att motsvara den omsättningen, och 25 miljoner låter lite väl högt, drar jag av 5 miljoner till. Så 20 miljoner är min prognos.

Jag själv gapar lite när jag ser den siffran, men med tanke på att beläggningen nu är bra inom Components, och att Tooling har blivit effektiviserat sedan 2015, så är det faktiskt inga fantasti-summor.

Jag tror heller inte någon glömmer att det är arbetsgivarjul i år. En röd dag i hela december.

Prognosen för Q4 blir således:

Omsättning: 150 miljoner

Rörelseresultat (innan skatt): 20 miljoner

Då slutar vi på ett rörelseresultat innan skatt på 30 miljoner, på en aktie som har ett BV på 80 miljoner, med ett kapital på 20 miljoner redan betalt för förvärv. Men läs vidare, det är självklart aldrig så enkelt.

Skapa gärna också en egen uppfattning med en egen riskbedömning. En stor anledning att jag skriver ner exakta siffror är att jag själv sedan kan följa upp det i Q1-rapporten 2017 och dubbelkolla mina beräkningar.

Kassaflödet och emissionsoro

Många har uttryckt oro för kassaflödet inför Q4, där Q3 visade ett negativt kassaflöde på 9 miljoner, och bolaget redovisade runt 5 miljoner kvar i likvida medel. Det är sunda frågor som bör behandlas och berättas.

Samtidigt har det riktats kritik mot de skulder som bolaget har, och även de bör behandlas och berättas.

Tittar vi på resultaten ser vi dock att skulderna har minskat kraftigt, från ~70 miljoner till 44 miljoner på ett år. (Från Nicklas i Facebook-gruppen, https://www.facebook.com/groups/VAAutomotive/)

Det kommer dock självklart att leda till ett negativt kassaflöde. Och så enkelt var egentligen den punkten avklarad.

Inför Q4 2015 så hade man 6,9 miljoner i likvida medel. Och gjorde förlust. Och då ökade man kassaflödet med 15 miljoner. Bolaget har visat sig kapabelt att hantera kassaflödet på ett sätt som inte riskerar aktieägarnas investeringar. Att oroa sig över en liknande situation när bolaget har större intäkt och bättre resultat över året känns som en rejäl riskrädsla.

Och likt kassaflödet inför Q4 2015 löste sig, hyser jag inga problem om att kassaflödet inför Q4 2016 löser sig. För jag tror helt enkelt att man, som vilket annat sunt bolag, ser till att likvida medel alltid är tillräckligt för att sköta sin kvartalverksamhet. Och resten används till att lösa eventuellt dyra skulder.

I Q4 2016 räknar jag att man antingen återigen fyller på kassan, eller balanserar det mot återbetalning av lån, vilket självklart är sunt mot oss aktieägare.

Övrigt

Lite övergripande skulle jag även vilja lägg ut caset i den stora helheten som det ser ut nu i punktform, då turnarounden här inte handlar om ett perfekt kassaflöde eller perfekta lån. (för då hade värderingen redan justerats)

Chanser

* Bolaget går på högvarv och har till vår vetskap hyffsat med jobb i orderboken 3 år framår

* 2 ordrar på över 100 miljoner 2015 nu i produktion, och ny stor order i år på 90 miljoner (utöver de mindre på 10-15 miljoner), visar att bolaget är konkurrenskraftigt inom sin branch

* Rörelseresultaten i år visar att man kan vara konkurrsanskraftiga med marginal, något som inte 2015 bevisade

* Hittills i år ser intäkterna ut att öka med 25%

* Hittils i år ser det ut som att man vänder från förlust till en stadig vinst

* 22 miljoner från redan utförd emission finns öronmärkta till förvärv

Risker (som berör bolaget, och inte industrin)

* Väljer man att göra en annan analys än mig av likvida medel ovan så är likvida medel lågt

* Fortfarande 44 miljoner i räntebärande skulder

Framtiden

VA tog i år sin första affär utanför fordonssektorn, vilket öppnar en helt ny värld när man sysslar med både komponenttillverkning och verktygstillverkning. Även om ordern i sammanhanget var liten, öppnar det en helt ny marknad att konkurrera inom.

VA har en ny teknik med patentansökan för att göra material lättare, men hållbara, vilket ordföranden är inställd på krävs i en ny värld av eldrivna bilar. Mer om detta i framtida inlägg, men det är absolut också en annan marknad som kan öppna sig.

I slutändan sitter vi fortfarande kvar med ett bolag som i skrivande stund har 84 miljoner i börsvärde, bör göra en vinst om 30 miljoner innan skatt 2016, och som har 20 miljoner från tidigare emission som är reserverat för förvärv.

Frågan är om uppgången senaste dagarna bara är en korrektion, eller om det är investerare som inte vill komma in för sent inför Q4. Utöver riskerna finns det självklart en del anledningar till att kursen har varit nedtryckt, men då dessa ofta är spekulationer så låter jag eventuella nya intressenter bilda sig en egen uppfattning om det genom t.ex. att delta i Placera-forumen eller Facebook-gruppen.

Så, i en kortsummering, nästa milstolpe, förutom eventuellt förvärv, är Q4, där min prognos är:

Omsättning: 150 miljoner

Rörelseresultat (innan skatt): 20 miljoner

Totalt för året

Omsättning: 440 miljoner

EBITDA: 30 miljoner

Börsvärde: 84 miljoner

Källor

Q3 2016: Kvartalsrapport

Q2 2016: Kvartalsrapport

Annat: Årsredovisning 2015

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?