Post entry

Va Automotive tidernas turn around case

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Från en förlust på hela 18 milj, till att nu ligga 7,6 milj, plus före avskrivningar och en omsättning på hela 294 miljoner hittills i år kan jämföras med föregående helår som landade på 338 milj.

Först lite av vad de gör för något:

VA Automotive är en koncern som huvudsakligen är verksamt inom fordonsindustrin. Bolaget bedriver verksamhet inom fyra affärsområden Engineering, Tooling, Automation och Components. VA Automotives affärsidé är att erbjuda Skandinaviska aktörer inom främst fordons- och verkstadsindustrin fullständiga, innovativa och kostnadseffektiva lösningar för pressverktyg, automatiserad produktionsutrustning och färdiga fordonskomponenter. VA Automotives vision är att utvecklas till en verkstadskoncern i världsklass och att vara en global partner till både etablerade och nya kunder på en bred marknad inom fordons- och verkstadsindustrin. Styrkan är att bedriva verksamhet i nära relation med kunderna och att erbjuda en komplett lösning från en enda leverantör. En ”One Stop Shop”.

VA Engineerings speciella kompetenser kan framför allt nämnas avancerad plåtformningssimulering, beredning av tillverkningsprocesser och konstruktion av pressverktyg avsedda för plåtkomponenter. Många kunder väljer att komplettera sina egna kompetenser med hjälp av VA Engineerings kompetens. Här utnyttjar man VA Engineerings kompetens inom beredning och simulering för att optimera sina produkter redan i produktutvecklingsstadiet.

Affärsområdet VA Components tidigare Läreda Mekan är deras volymtillverkare av fordonskomponenter. Produktionsmetoder som idag erbjuds är pressning, svetsning/sammansättning, målning och slutmontering. Bolaget har lång tradition av avancerad tillverkning för krävande kunder inom Automotivesektorn.

Inom bilindustrin ställs mycket höga krav på kvalitet och korta ledtider. Det kräver i sin tur tillverkningsprocesser som är både effektiva och pålitliga. VA Automation har skapat ett eget kunskapscentrum med egen erfarenhet av produktionslinjer för deras egna komponenttillverkning inom koncernen samt för kunder med extremt högt ställda krav på kvalitet och leveransprecision.

Affärsområdet VA Tooling är samlingsbegreppet för bolagen som tillverkar pressverktyg för plåtkomponenter där verksamheten bedrivs av de båda bolagen Lidhs Verktygsindustri och SwePart Verktyg.

Va Automotive är en koncern under rätt kraftig expansion med ett mål om att omsätta 1 miljard inom 2-4 år samt ansöka om listning på Nasdaq small cap.

2015 var ett tungt år som främst präglades av omstrukturering inom koncernen samt att Volvo valde att avveckla en bilmodell vilket belastade resultatet rejält.

2016 har rullat på i betydligt bättre takt och visade redan i första kvartalet en vinst på 2 miljoner före avskrivningar. I början på maj genomfördes en emission på ca 100% som övertecknades för att stärka va Automotives finansiella ställning på marknan samt bereda och möjliggöra planer på förvärv för att kunna växa ytterligare.

Räntebärande skulder var vid q4 2015 på 71 milj. Vid q1 var de nere på 50 milj, en minskning på 21 milj, under q1 alltså innan ne gjordes..

Vid q2 hade de fortsatt att betala av och var därmed nere på 45 milj. En total minskning på 26 milj inom ett halvår.

Q3 har de fortsatt amortera ca 1 milj och nu nere på 44 milj. (Detta är de räntebärande totala skulderna alltså)

Kassaflödet minskade under q1 rätt rejält från 9 milj. Till -5,9 men återhämtning under q2 med 3 milj. Till -2,5 milj. Q3 drogs det ner igen till -11.5 milj. Negativa kassaflödet beror delvis av volymtillväxten men även en hög amorteringstakt på befintliga skulder. Soliditeten har ökat till 26,2 % (föregående år 15,3 %).

Q1 - likvida medel 10 milj, q2 - 14 milj. Q3 - 5.2 milj. (Minskningen beror garanterat på semesterkostnader m.m. I stället för att öka skulderna)

Q1 eget kapital 25 milj, q2 49 milj. Emission på 22,5 - 2,8 milj, i kostnader + överteckning. Q3 47,7 milj.

Hittills i år är omsättningen uppe i 294,3 milj med en vinst före avskrivningar m.m. På 7,6 milj.

Q4 ifall de ligger lika som tidigare kvartal för i år med en ökning lågt räknat på 30% hamnar vi på en omsättning om ca 150 miljoner vilket gör att årets resultat på ca 430 miljoner i omsättning för 2016. Lägger vi då till en möjlig vinst om 8% i sista kvartalet (q2 var ca 6,5%) så hamnar vi på 12 milj. EBIDTA vilket ger ett resultat för 2016 på 19,6 miljoner EBIDTA. Bolagsvärdet just nu är ca 70 miljoner.

Liknande storbolag som Autoliv, Haldex m.fl. Handlas till ett P/E mellan 13-20. Rimligt P/E för va Automotive borde ligga mellan 8-10 vid årets slut. En kurs på 5-7 kr anser jag fullt rimligt ifall inget negativt meddelats vilket ja knappast tror.

Detta är lågt räknat på grund av expansionstakten de har om ca 30% så att kolla enbart på P/E talet blir rätt felvisande.

Det var allt för denna gång, återkommer med mera framöver men självklart är det upp till var och en att analysera innan köp. Äger självklart aktier själv i bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?