Post entry

Vad är börsen? Enkelt uttryckt.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har filosoferat lite kring fenomenet börsen. Vad är börsen för något, vad är det för väsen? Tanken är att börsen skall vara ett forum för personer som vill sälja och för personer som vill köpa. Det går att spekulera för en kortare tid, sekunder minuter eller dagar. Det går vidare att investera för framtiden. Vad påverkar detta forum? Köparnas och säljarnas psykologi, köparnas och säljarnas förmåga att spekulera och investera, tillgången av kapital och väder. Människan är ett flockdjur. Det innebär att när en person i flocken vänder åt ett annat håll börjar de andra i gruppen göra det också. Känner den här personen som går åt sitt eget håll till något som övriga gruppmedlemmar inte gör? Har han fått vittring, eller vill han/hon bara göra en skenmanöver? Något som är förhållande vis färskt i minnet är Swedbanks kunder som började köa till bankkontoren för att ta ut sina pengar. Varför? De var rädda för att bli av med dem OM banken gick i konkurs. När grannarna och kollegerna tar ut sina pengar ifrån banken, vad är det då som säger att inte jag också skall göra det? Vågar jag ta risken att inte göra det? Knappast.

Vad jag vill komma till är, om man bortser ifrån dagens fortsatta osäkerhet kring grekland och baltikum, att när en "dålig" nyhet når börsens deltagar så agerar flocken. Det här är ett beteende som blir svårare desto fler som ger vika för trycket. Företag vars finanser är goda och vars kassaflöde är bra kan se sin aktiekurs falla efter ett dåligt besked. Kraftigt om det vill sig så. Anledningen, tror jag, är att många ser börskursen för sig och förtaget för sig. Har man tillräckligt stark karaktär så förhåller man sig objektiv och struntar i flockbeteendet. (Inspirerad av Warren Buffett.)

Ponera att en person har anskaffat sig värdepapper. Börsen går sedan upp kraftigt. Personen har tre val. Antingen behålla och tro att intresset för värdepappret skall stiga, sälja av innehavet och ta hem en säker vinst alternativt sälja av delar av innehavet och på sätt realisera så att han/hon får likvider samt ett fortsatt innehav i ett bra värdepapper.

Det beslutet är ett som måste baseras på företagets fortsatta gång, inte huruvida börskursen tenderar att tappa efter en kraftig uppgång. Rekyler är inget nytt. De är ett resultat av att några av börsens deltagare har spekulerat och vill ta hem en säker vinst. På så vis skulle jag säga att rekyler är bra. Spekulanterna försvinner och kvar finns deltagare som ligger långa vilket gör att kursen blir mindre volatil.

Vad vill jag komma fram till då. Agera inte utifrån hur övriga börsen ser på dagens läge utan gör en egen analys, kanske med utgångspunkt ur andras analyser, och applicera på din egen strategi. För jag tror att om man bara förstår "spelplanen" och dess reaktioner så kan man bygga sin strategi utifrån det.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?