Post entry

Vad är det för fel på oljemarknaden?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Är det råttorna som lämnar skeppet? Någonting är det i alla fall, men jag behöver hjälp med förklaringen… För ett tag sedan började jag studera CoT (Commitment of Traders report) för WTI Crude Oil och blev minst sagt konfunderad.

Börja med att ta en titt på det här diagrammet.

Övre grafen visar pris och de båda undre hur olika handlargrupper är positionerade vid respektive tidpunkt (CoT). Det intressanta sker hösten 2010. Fram tills dess har oljebolagen (comm spec) i mittengrafen och fonderna (large spec) pendlat upp och ner kring nollstrecket. Men därifrån och framåt finns en tydlig trend där oljebolagen går kort olja och fonderna går lång. Varför?

Från denna tidpunkt har också oljebolagen konsekvent handlat mot marknaden, dvs. köpt när priset gått ner och sålt när det gått upp, med utmärkt korrelation. Stödköpt och stödsålt så att säga, för att stabilisera priset kan man kanske anta. Varför?

Förklaringen finns kanske i uppdelningen mellan oljeproducenter och så kallade "swap dealers". Båda är "comm spec", alltså har anknytning till oljebolagen, men är inte samma entiteter. Kanske, kan man spekulera, är det frågan om de stora bankerna / FED (vad vet jag) med syfte att stabilisera, som säljer stort sedan 2010. Det intressanta är hursomhelst att från våren 2011 har producenterna i en klar och löjligt tydlig trend köpt olja (minskat sitt korta innehav) för att nu ligga neutrala. Den trenden är faktiskt så rak att den inte ser ut riktigt som en riktig hedge (vilket den gjort tidigare)… Samtidigt har "bankerna" sålt i samma grad och ligger nu mer kort än någonsin. Varför?

Detta är stora förändringar som inte känns igen från tidigare. De har skett samtidigt som oljepriset rört sig sidledes i intervaller 75-115 dollar.

Jag kan förstå syftet för US-GOV att stabilisera oljepriset i detta intervall då det kan vara bra ur makroperspektiv. Men varför ligga så mycket kort, och varför ta över den korta positionen från producenterna, typ Exxon, Chevron, etc.

För vad skulle hända om det visar sig att bankerna vet något vi andra inte vet. Som ni kan förstå syftar jag på den svarta svanen LENR (jag har skrivit om den tidigare här och det ligger nära till hands att USGOV/JPM/GS/FED visste redan 2010 att det fungerade, OM det nu gör det). Det som kommer att hända ifall oljepriset börjar rasa är att oljeaktierna sjunker medan bankerna tjänar sjukt med pengar samtidigt som fondspararna förlorar , då de sitter både med olja och oljebolag i portföljen…

Man skulle kunna se det som att råttorna nu lämnar skeppet ( dvs. oljebolagen, de kommer ändå att sjunka) och ser om sitt privata hus först genom bankerna. Det har ju hänt förut... På det sättet räddar man ju det som räddas kan. Eventuella derivatvinster i XOM eller CVX kommer ändå bara att bli en del i den allmänna konkursen, ifall det visar sig att LENR är på riktigt. Bättre att GS och JPM tjänar de pengarna...

Bara en idé...

/sifferkoll.se

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?