Post entry

Vad har Björn Rosengren på gång i Medirätt?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

På aktietorget finns ett litet bolag som heter Medirätt. De har två produkter som jag tycker är intressanta. Dosell: Stationär uppkopplad tablettdispenser. Medcheck: Är ett journalprogram/system som bla säkerställer att patienternas utskrivna läkemedel är kompatibla med varandra. Här finns ett stort behov inom vården.

Felaktigt läkemedelsintag är den största orsaken till sjukhusvistelse:

*8-10 % av alla intagningar på sjukhus.

*25 % av alla intagningar av patienter över 65 år.

*10-15 % av de fall som vårdas på intensivavdelningar.

*Förvärrad sjukdom, som leder till sämre hälsa och livskvalitet.

Källa: J Lars G Nilsson, Stiftelsen NEPI, Stockholm.

Såhär beskriver Göran Sjönell problematiken och möjligheterna i en artikel i SVD nyligen:

"Att göra rätt saker innebär också att skaffa sig rutiner så att felbehandlingar kan undvikas. Varje år dör omkring 3 000 patienter till följd av informationsmissar om patientens läkemedel. Av samma skäl tros uppskattningsvis 500 patienter läggas in varje dag på landets olika akutsjukhus - insatser som alltså kunde ha undvikits.

Det är ett jätteproblem att läkare blandar ihop läkemedel utan att ha en aning om konsekvenserna för patienterna. 100 000 svenskar tar fler än tio läkemedel varje dag och här kan det gå väldigt fel om läkaren inte har all information eller om patienten slarvar med medicineringen. Därför behövs bättre läkemedelskassetter som styrs via nätet och olika IT-system för de äldre i hemmen, säger Göran Sjönell.

Men för läkarna behövs ett journalsystem som är tillgängligt över hela landet och att man ställer krav på att de signerar läkemedelslistan varje gång de skriver ut ett nytt läkemedel eller ändrar doseringen.

En pilot måste signera en checklista för att få startillstånd, varför inte kräva något liknande av läkaren när det handlar om patienter över 75 år som har minst fem läkemedel, säger Göran Sjönell".

Källa: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/halsokontroll-av-friska-dyrt-och-onodigt_4117501.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20141127

Bolaget ägs till stor del av styrelsen. Bla:

Sjönell&Co 11,0%

Björn Rosengren 7,30%

Göran Sjönell 5,45%

Källa: Aktietorget

Dessutom finns optionsprogram TO3B som enligt PM 2014-10-01 ser ut såhär:

”Styrelsen har glädjande meddelat att man löpande kommer att lösa in optioner för att stärka kassan, vilket möjliggör att vi fortsättningsvis kommer att hålla högsta fart i processerna. Vid full inlösen tillförs bolaget 7 500 000 SEK innan 1 juni 2015”, säger Carl Johan Merner, VD i MediRätt AB. Optionsprogrammet TO3B för styrelse och nyckelpersoner innefattar 3 000 000 optioner till lösenpris 2,50 SEK och löper till och med 1 juni 2015”.

Att sedan Björn Rosengren som tidigare varit Sveriges Näringsminister är styrelseordförande och storägare måste anses som anmärkningsvärt. Han besitter stora kunskaper och har ett stort kontaktnät inom svenskt näringsliv och landsting. Börsvärdet är idag ca 14miljoner och enligt nedan är bara patenten värda betydligt mer. Läs nedan:

"Styrelsen har låtit värdera Medcheck-patentet. Brann AB har agerat värdeinstitut och kommit fram till en värdering om 16-24 MSEK för det svenska patentet och 32-48 MSEK om patentet beviljas i de övriga nordiska länderna. Sannolikheten för patentets beviljande i de övriga nordiska länderna bedöms vara mycket hög"

"Värderingsinstitutet Grant Thornton har tidigare värderat det svenska Dosell-patentet till mellan 10-30 MSEK. Dosell-prototyperna kommer att kliniskt testas under slutet av juli och augusti"

Källa: Medirätt

På gång i bolaget:

Dosell:

Dosettens iPhone, som DI har uttryckt det står inför att finansieras upp och ingå i en större aktörs erbjudande på marknaden. En tänkbar partner har uppvaktats, en svensk stark och kunnig aktör på området med en stor kundbas både i Sverige och internationellt. Vi för nu löpande samtal med detta företag.”

Medcheck:

Samtal förs löpande angående implementering inom primärvården i Jönköping. Patenttvisten mot CompoGroup Medical och SLL(Stockholms läns landsting) kommer med stor sannolikhet att avgöras i Tingsrätten innan sommaren 2015. Diskussionerna med SLL har dock fördjupats och kommer sannolikt att resultera i en förlikning.

Ett gemensamt projekt ligger på bordet som innebär införandet av Medcheck i testmiljöer på vårdinrättningar runt om i landet. VD´s prognos är att kunna visa positiva siffror under året.

I bolaget i övrigt är värt att nämna att styrelsen är förstärkt med Johan Grevelius som är Kapitalmarknadschef på Svenska Bostadsfonden. Han var tidigare VD för Swedbank Robur kapitalförvaltning.

Källa ”Pågång i bolaget”: Carl Johan Merner, VD, via PM&Telegram.

Om ni funderar på nyemisson så är det tydligt kommunicerat att de inte tänker ta in pengar via en traditionell nyemisson på dagens börsvärde.

Källa: VD i bokslutskommunike.

I skrivandets stund står kursen i 1.90:- och det ger ett börsvärde på ca 14 miljoner. Blygsamt om man frågar mig. Uppsidan är stor bara vid ett undertecknat avtal med SLL.

Eller vad tror ni?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?