Post entry

Vad skall man tro om Kinas framtid?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kinas tillväxt har under senare år gödslats av frikostiga krediter till framför allt till infrastrukturprojekt, men även till statliga företag. Hur sunt kreditsystemet är kan dock ifrågasättas!

Nyligen publicerad kapitalförvaltaren GMO en rapport om Kinas kreditmarknad med titeln "Feeding the Dragon: Why China’s Credit System Looks Vulnerable"

https://www.gmo.com/Europe/CMSAttachmentDownload.aspx?target=JUBRxi51IIA6KcUdqlSIwIXyKFLDu0ahgi%2fVwwPhMBjQBiRm%2bRLnDmOmauuxY3ieIGb5rFygoEWoFXDEs8Gu%2bAyctYJBUNhPmb9KxTYFrE8%3d

(Länken fungerar nog inte direkt eftersom man måste registrera sig för att ta del av rapporten.)

Mycket intressant läsning. En liten brasklapp inför det följande. Jag har absolut inga specialkunskaper som gör mig särskilt lämpad att bedöma riskerna i Kinas kreditsystem. Mina funderingar/slutsatser nedan skall ses i det perspektivet. Jag skriver således detta huvudsakligen som en uppmaning till övriga att läsa och tänka själva. Förhoppningsvis finns nån eller några som vill kommentera.

Min slutsats är att Kinas nuvarande tillväxt modell förr eller senare kommer till vägs ände. Troligen förr. Modellen bygger som framgår i rapporten på att man öser ut krediter, många gånger på ett högst tvivelaktigt/vårdslöst sätt. En växande andel av BNP kommer från investeringar (se även 1). Till delar kan systemet nog beskrivas som korrupt/kriminellt. Kreditsystemet visar i flera fall betydande likheter med situationen i USA före 2008. Exempelvis, hopbuntning av diverse lån till s k Wealth Management Products som sedan säljs med löfte om förhållandevis hög avkastning till kunder som inte riktigt vet vad de köper.

Stora pengar investeras i projekt som antagligen aldrig betala sig. Betydande summor försnillas förmodligen. Exakt hur mycket som investeras i olönsamma projekt är förstås jättesvårt att säga (speciellt i förväg). Av betydelse är också att andelen investeringar som finansieras via shadowbanking tycks öka dramatiskt(se även 2).

Hur håller sig kreditinstitutionerna då flytande? Vem betalar kreditförluster och försnillade pengar?

Ett sätt som kreditinstitutionerna hålls under armarna är genom att staten bestämmer in- och utlåningsräntorna, vilket medför att spararna/folkets tillgångar kontinuerligt urholkas genom låga räntor. I de fall detta inte räcker ger staten/lokala myndigheter fallerande institutioner direkt understöd med skattepengar. En ytterligare möjlighet skulle förstås vara att stödja fallerande institutioner med nytryckta pengar. Vilket så fall skulle ge förutsägbara konsekvenser.

Betalning för excesserna och slöseriet sker således huvudsakligen genom "beskattning" av folket (samma princip där som här, läs USA bl a), mestadels via de låga inlåningsräntor.

Denna tillväxtmodell kan inte fortsätta i evighet. Men, är det möjligt att genomföra en mjuk växling till en hållbar tillväxtmodell? (Svåra omställningar krävs. Starka intressen behöver utmanas. )

Jag gissar att man i huvudsak kommer att fortsätta på den inslagna vägen tills man når vägs ände. En diktatur har förstås helt andra möjligheter än vårt styrelseskick att dölja förluster i systemet. Helt andra möjligheter att sopa problem under mattan. Ändå har jag svårt att se hur man skall kunna fortsätta att växa kraftigt genom att ständigt öka investeringarna som andel av BNP. Givetvis finns en möjlighet att landet växlar över till en annan tillväxtmodell. I så fall blir tillväxttakten rimligtvis lägre. Min gissning är dock att motståndet mot förändringar är alltför stort och att man i stort sett kommer köra dagens modell till den når vägs ände. Vi kan ju notera att man gjorde ansatser till att strama åt förra året. När detta sedan fick obehagliga konsekvenser tycks man ha bestämt sig för att släppa på bromsarna igen.

Hur lång tid kan det då ta innan nuvarande modell havererar? (Om vi nu antar att detta är vad som kommer att ske.) Som vanligt är det väl antagligen så att en ohållbar situation kan fortfara mycket längre än man skulle tro. Räknas överlevnaden i månader? År? I alla händelser svårt att tro att dagens kinesiska system kan överleva längre än till detta årtiondes slut!

Vad skulle då bli konsekvensen av dramatisk avmattning eller rent av recession Kina. Med tanke på storleken av dagens kinesiska ekonomi så skulle det leda till ett stort bortfall av efterfrågan i världsekonomin i jämförelse med status quo. I dagens bräckliga ekonomiska situation skulle det antagligen få betydande konsekvenser. ( Det är i alla fall vad jag tror/gissar. En kvantifiering av vad en recession i Kina skulle få för konsekvenser för världsekonomin vore förstås önskvärd. Jag är inte kapabel att göra det. Kanske går det att hitta en sådan nån stans.)

Är man fullinvesterad bör man nog hålla ögonen på vad som händer i Kina!

1. http://www.economonitor.com/blog/2013/01/recognizing-the-need-for-economic-adjustment/

  1. http://blogs.wsj.com/marketbeat/2011/10/25/chinas-shadow-banking-system-the-next-subprime/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?