Post entry

Vadsbo SwitchTech med Spåkulan i handen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vadsbo SwitchTech med spåkulan i handen

Listning

Den 3e Maj introduceras Göteborgsbaserade Vadsbo SwitchTech på aktietorget och jag tror det kommer bli en riktigt fin resa framöver för oss aktieägare.

Intresset var stort och övertecknades med hela 815% innan övertilldelningen tillkom, sett till den tecknades den totalt till ca 700%.

Vadsbo SwitchTech

Bolaget har dom senaste åren växt med mellan 20 och 30 procent med ett EBITDA på i snitt 7.4% de senaste åren och prognosen framöver att växa hela 25-35 % årligen med ett EBITDA på ca 13 %.

Detta i sig är otroligt bra och man har säkerligen fog för att det blir just så. Halva 2016 har nästan gått och man har hunnit se hur beställningarna utvecklat sig till alla deras återförsäljare som Jula, Elgrossisten Ahlsells mfl för att nämna några.

Sett till nyemissionen inför listning blir post money lite drygt 50 miljoner (premoney drygt 40 miljoner). Omsättningen var förra året 34,5 miljoner och kommer troligtvis ligga på runt 45 miljoner 2016. Det ger ett P/S tal på 1,5 sett till introkurs på 3.60 kronor och lite drygt P/S 1 om man når upp till sin prognos för helåret i båda fallen inklusive kassan.

En bra presentation av bolaget kan ni se här:

https://www.youtube.com/watch?v=q_pgnS7d-fo

Prisbelönt och i Framkant vad gäller Teknologin

Vadsbo LightTech (numera Vadsbo SwitchTech) fick som bekant pris 2014 för deras belysnings lösning och uppdateringen stöder numera både Apples IOS och Android . Man kan se de är i full gång med presentationer för deras kunder på olika event vilket ni kan läsa mer om på:

http://us5.campaign-archive1.com/?u=fc9fbc1c6dfeeee242c60bfce&id=913784966d

https://www.facebook.com/VadsboLightTech/?fref=ts

Att man är i framkant vad gäller deras teknologi visade man då man under mars månad 2016 tecknades ett avtal rörande sin STP (SoftSwitcher Technology Platform) med en större tillverkare av belysningsarmaturer i Europa och har flera dialoger där affärsförhandlingar pågår varifrån de förväntar sig fler affärer under året (från memorandumet)

Historik

2014 Första blåtandsstyrningen (Bluetooth) för belysning lanseras av Bolaget och utses till årets bästa eltekniska nyhet på Elmässan i Kista 2014. Första större OEM1 -avtalet tecknas baserat på STP-plattformen.

2015 Bolaget lanserar ett fullt sortiment för blåtandsstyrning för att möjliggöra leverans av system för smarta hus och i förlängningen vara del i den framtida utvecklingen inom Internet of Things (”IoT”).

2016 Ny affärsplan lanseras tillsammans med en ny ledningsgrupp och styrelse. Styrelsen beslutar om att notera bolagets aktie på Aktietorget som en del i Bolagets framtida affärsutveckling.

Vadsbo SwitchTech är utan tvekan en direkt konkurrent till Plejd . Vadsbo är som sagt redan etablerade med sitt kundnät och ute på marknaden vilket inte Plejd är och har således en klar fördel av det.

Plejd kommer säkerligen med gå en ljus framtid till mötes men det kommer ta tid och pengar att bygga upp.

Värdering av bolaget

Hur skall man då värdera ett bolag som Vadsbo Switchtech? Vi kan börja att titta på en del redan listade bolag.

Använder EBITDA ( rörelseresultat före räntor, skatter, nedskrivningar och avskrivningar men inklusive goodwillavskrivningar) P/S tal (pris/omsättning)samt omsättningstillväxt i jämförelsen.

Garo

Ser vi till Garo som nyligen listades värderas de till ett P/S tal på ganska exakt 2, tillväxt på i snitt 10% de senaste åren och liknande EBITDA som Vadsbo SwitchTech kommer ha framöver (enligt prognos) dvs runt 13 % förra året (senaste 3 åren ett snitt på 11%).

Fagerhult

Ett annat exempel är Fagerhult som växte ca lite drygt 4 % förra året inklusive förvärv, utan förvärv negativ tillväxt med ett EBITDA på knappt 10%, tillväxt på mellan 5-10 % historiskt sett inklusive förvärv. Värderas idag till ett P/S tal på ca 1.65.

Malmbergs Elektriska

Ett tredje exempel är Malmbergs Elektriska: P/S tal på 2, EBITDA på i snitt 13 % , tillväxt på ca 10% de senaste åren.

Nu är ju dessa bolag jag jämför med betydligt större men med tillväxten Vadsbo SwitchTech har så borde deras P/S tal ligga på runt 2 vid handelsstart vilket bara det ger en bra uppsida från introduktionskursen.

Transtema paralleller syns i spåkulan ang tillväxt/förvärv

Ovan är inte mycket fog för att titta i spåkulan så djupt men nu kommer vi till det som kommer/kan göra Vadsbo SwitchTech till en riktigt bra investering på lite sikt om man tittar in i min spåkula.

Jag drar klara paraller mellan Vadsbo SwitchTech och Transtema. I Transtema köpte huvudägarna upp bolaget för en krona aktien precis innan listningsemissionen som sattes till 3,80 kronor aktien.

Säkert en hel del som reagerade på detta och trodde ägarna skulle casha in (trots lockup). Idag knappt ett år efter intro står kursen i skrivande stund i drygt 18 kronor 4 förvärv senare.

Vid introduktionen på aktietorget hade man endast några få procent tillväxt de senaste 3 åren och en omsättning på knappt 49 miljoner, en prognos på en tillväxt på 15-20 procent med 15% i EBITDA.

Man omsatte 2015 62 miljoner och idag inkluderat förvärven omsätter bolaget ca 155 miljoner på årsbasis (sett till 2015) och handlas till ett P/S tal på lite drygt 2. EBITDA vore totalt 13% under 2015 om man inkluderar nyförvärven.

Bolaget har nu som nytt mål att växa totalt mellan 20-30 % årligen via organisk tillväxt och förvärv.

I Vadsbo SwitchTech var det ett mer eller mindre exakt samma setup. Ägarna som gick in fick köpa aktier för motsvarande knappt en krona aktien under 2015 och vid listningsemissionen hamnade teckningskursen på 3,60 kronor vilket uppmärksammades på forumen (vilket det säkert även gjordes inför Transtemas listning).

_Å_terigen spekulerades det i att ägarna ville casha in trots att det är lockup på samtliga aktier i mellan 1-3 år (1/3 per år).

I presentationen säger koncernchefen att man kommer att växa 25-35 % årligen detta exklusive förvärv med ett EBITDA på runt 13% . Observera titeln koncernchef som även den är talande för att förvärv kommer ske (finns separat vd för Vadsbo Transformatorer)

Dessutom kommer man använda en del av kapitalet man tar in (enligt presentationen och memorandum) till förvärv även om man säkerligen gör förvärven av bolag främst med nyemitterade aktier precis som man gjort i Transtema.

Citat memorandum

”Bolaget undersöker möjliga förvärv av liknande verksamheter i framför allt Norden. I första hand skall Bolaget förvärva lönsamma mindre bolag med upparbetade försäljningskanaler och/eller med kompletterande produktportföljer samt med en lokal marknadsnärvaro”

Att Vadsbo SwitchTech har en liknande setup som Transtema är uppenbart tycker jag, frågan är snarare om man förvärvar i långsammare, samma eller än fortare takt än Transtema framöver.

Stor Kurspotential Potential Vid Förvärv

Om man växer på samma sätt som Transtema genom förvärv så kommer bolaget inom ett år ha en omsättning på en bra bit över 100 miljoner och då även ett BV på kanske 250 miljoner?

Mycket möjligt vi kommer att se en liknande kursstegring i Vadsbo SwitchTech (3,60 till 18 kronor) som det varit i Transtema. Tror för övrigt även att Transtema har en hel del mer att ge framöver.

Självfallet kan man ha åsikter om ovanstående sätt att förvärva för att växa och öka värderingen av bolaget . En del skulle kanske tom kalla detta pyramidspel ala Drax en gång i tiden.

Den väsentliga skillnaden är dock att förvärven/tillväxten inte är några förhoppningsbolag som inte visar vinst utan är i sig redan är etablerade bolag med både vinst och tillväxt som köps upp för en billig peng utanför börsen dvs precis vad Transtema gjort.

Rek om teckning av Vadsbo SwitchTech

Privata Affärer var positiva till teckning i Vadsbo SwitchTech medan BörsPlus Peter Benson gjorde en helt annan analys på både Vadsbo SwitchTech och Nepa (Nepa ej noterad i skrivande stund) där man rekommenderade att inte teckna medan man rekommenderade att teckna i Simris Alg.

Jag har gjort precis tvärtom mot Börsplus dvs tecknade inte Simris ALG (kan läsas på Börssnack) men både Nepa och Vadsbo Switchtech.

Simris Alg fick en dålig start och gick ner drygt 25% från emissionskursen (kan nu iofs vara intressant efter nedgången). Både Nepa och Vadsbo Switchtech lär gå upp vid handelsstart.

De som betalat 390 kronor för Börsplus för att följa Peter Bensons råd vid listningsemissioner, borde kanske tänka om milt uttryckt.

För en annan är det självfallet positivt att han har helt fel då tilldelningen blir bättre för en annan i dessa 2 kvalitetsbolag.

Får jag eller Benson ta på sig dumstruten?, slutresultat vet vi om en dryg vecka. Jag tror mig veta svaret...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?