Post entry

Rapportkommentar Värmlands Finans

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fortsatt tillväxt för Värmlands Finans under lönsamhet.

Värmlands Finans släppte under morgonen sin rapport för Q4. Man redovisar i rapporten ett resultat om ca 938 tkr före skatt, tilläggas skall då även att man gör en nedskrivning om 300 tkr på aktieinnehavet i YCO. Den nedskrivningen undantagen så hade vinsten före skatt legat på ca 1,24 Mkr för kvartal 4. Tillväxten på kvartalsbasis är även givetvis skyhög, men rapporten i sig är inte särskilt intressant över hur aktien skall värderas för stunden. Nedan redogör jag över hur förutsättningarna förändrats med de 10 Mkr man lånat in under sommaren och hur det större factoringavtalet påverkar vinsten kommande kvartal.

Det större avtalet var med största sannolikhet enbart med 1 månad sett till omsättningen och generarar förmodat 500-600 tkr i månaden, utöver det har 10 Mkr blivit tillgängliga under sommaren. Vilka förmodligen kan generera intäkter som på raden innan skatt kan ligga på 200-300 tkr per månad.

Alltså är det dryga 1,85 Mkr som rinner längre ned i resultaträkningen till kommande kvartal, antar man även en högre kostnadsnivå om 350 tkr utifrån Q4 så har man framöver ett resultat för skatt om 2,7 Mkr per kvartal.

En annan nyhet som återfinns under VD kommentarerna av Hans Söderberg är att bolaget inom kort kommer att ge ut obligationer för 25 Mkr med en årlig ränta om 10% och som löper på 3 år. Räntan kan av många förmodligen uppfattas som väldigt hög, men återigen så genererar det kapital som snurrar i factoringen 40-70% i avkastning på årsbasis. Senast då Värmlands Finans gav ut en företagsobligation tidigt i våras så fick man in ca 7,6 Mkr. Mycket har hänt i företaget sedan dess och troligen så borde man ha lättare att denna gång kunna attrahera ett större belopp. Potentialen i bolaget utökas dock drastiskt om man skulle kunna få in de 25 Mkr som är angivet som tak.

Antar man att bolaget får in 25 Mkr, så skulle dessa konservativt kunna generera 5,5 Mkr i resultat före skatt utöver den prognos jag har för stunden. Det skulle innebära ca 15,8 Mkr i resultat före skatt på rullande 12-månaders basis från det tillfälle som obligationslikviden inflyter. Det skulle innebära en höjd riktkurs uppemot 2,30-2,40 kr!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?