Post entry

Vart finns hoppet?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

USA tillväxt var låga 0,4 procent under första kvartalet i år, och preliminära siffror säger att ekonomin växte med fortsatt låga 1,3 procent under det andra kvartalet. Detta ska jämföras med Ben Bernankes utsikt i början av året om att den amerikanska ekonomin går mot en tillväxt på 3-4 procent för helåret. Ett stort problem är att huspriserna i USA har fortsatt att falla. En uppgång i huspriserna skulle ha ökat konsumenternas köpkraft, vilket tyvärr inte är fallet. Det är tydigt att USAs ekonomi är mycket svagare än väntat, och det finns nu en verklig risk att landet går in i en recession igen. Antalet nya jobb i USA har också kommit in långt under förväntningarna de senaste månaderna, och den senaste statistiken visar att de amerikanska konsumenterna nu spenderar mindre för första gången på två år, delvis på grund av ett högre bensinpris. En redan hög arbetslöshet, minskad konsumtion, och dålig tillväxt är ingen bra kombination. Skulle USA gå in en ny recession har FED dessutom inte möjlighet att stimulera ekonomin genom att sänka räntan; då räntan redan är så låg den kan vara.

På andra sidan Atlanten finns andra stora orosmoment för världsekonomin. En rad länder inom eurozonen dras som bekant med stora statsskulder. Besparingar är ett måste, men länderna skulle dessutom behöva tillväxt för att klara av att minska sina skulder. USAs president har sagt att Europa inte kan förvänta sig någon draghjälp från den amerikanska ekonomin. Skulle USA de facto gå in i en recession blir förstås inte situationen i Europa något lättare. En nedgång i ekonomin tillsammans med höga statsskulder som tvingar till besparingar och ökat skattetryck, vore en ekonomisk mardröm för de europiska länderna. Problemen i Europa ser därtill bara ut att vara i sin början. Politikerna har sparkat burken framför sig i hopp om att man ska kunna växa sig ur problemen. Valalternativen har förstås varit begränsade, hade inte IMF lånat ut pengar skulle förmodligen den ekonomiska krisen redan ha blommat ut i Europa, och även slagit ut det redan försvagade USA. Så var finns hoppet? Ser ni något halmstrå att greppa efter?

Företagen både i Europa och USA går dock bra för tillfället och här hemma i Sverige växte BNP med 5,3% under det andra kvartalet i år. Detta kan man å andra sidan tolka som att det nu ”bara kan bli sämre”.

Det viktigaste för världsekonomin är dock tillväxten i USA och för att den ska ta fart måste fler i befolkningen få jobb. På fredag får vi se hur detta utvecklar sig då den viktiga jobbstatistiken från USA tillkännages.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?