Post entry

Vestas Wind väntar värsta vädret

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vestas Wind System 250 Dkr

Vindkraftverksbolaget kallar sig danskt men det blir alltmer uppenbart att amerikanska intressen betyder mycket. Just nu håller aktieägarna andan. Orderingången minskade i senaste kvartalrapport, och om inte kreditläget i amerika förbättras inom någon månad så måse Vestas börja varsla folk.

USA- kunderna har mycket svårt att få krediter i nuvarande kärva finansklimat. Det är alltså inte "efterfrågan" som viker, utan kundernas betalningsförmåga som sviker.

Om någon månad måste kniven skära, om inte orderläget förbättrats. Tystnaden från Vestas talar för sig själv. Inget pressmeddelande har meddelat att det blir någon ändring. Det blir vindkrafts-Vestas värsta väder hitills. Från att ständigt fått anställa nya medarbetare, står organisationen inför en hårdbantning. För närvarande arbetar drygt 20.000 inom företaget. Frågan är om den aviserade neddragningen redan är inberäknad i aktiekursen? I viss mån tror jag att det är så, men man kan inte riktigt vara säker. Varning och hot, är inte detsamma som krass realitet.

Vestas vind kämpar även med kvalitetsproblem. Det är föga tröst att liknade svårigheter finns för alla företag i branchen. Växellådorna håller inte för de kraftiga rycken.

Som om inte det vore nog. Ny teknik är under uppsegling, som innebär "växellådsfria vindkvarnar". Huruvida Vestas är redo att införliva den nya kunskapen i sin produktutveckling är oklart. I vart fall framkom inget om detta i årsredovisningen. Där stod däremot att läsa om att Vestas är världsledande och just nu lanserar en nya generation av egenutvecklade vindkraftverk. De beskriver det som ett tekniskt genombrott. Vindkraftverket har en högre strömproduktion och överträffar allt annat som finns tillgängligt på marknaden i dag.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?