Post entry

VibroSense Dynamics – ”State of the art” på miljardmarknad

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Att hävda att något är ”State of the art” kan låta oseriöst. Men detta är just vad Malmöbolaget VibroSense Dynamics (nedan VSD) känselmätningsinstrument och -metod är. Än mer vågar jag göra detta uttalande efter att ha läst hela diabetesstudien som VSD skickade ut PM om i förra veckan. Denna studie ”Impaired vibrotactile sense in children with type 1 diabetes – signs of peripheral neuropathy” visar att vart fjärde barn med diabetes typ 1 faktiskt har känselnedsättningar i sina fötter, nedsättningar som inte upptäcks med dagens metoder, men som upptäcks med hjälp av VSDs instrument.

Finns det något svenskt medtechbolag som är i närheten av samma potential som VSD?

Under 2017 lanserar bolaget en CE-märkt produkt som kan spara miljarder i sjukvårdsutgifter på en världsmarknad som i dagsläget omfattar mer än en halv miljard människor som lider av diabetes, MS, genomgår cancerbehandling och därutöver en rad ytterligare patientgrupper.

Metoden och produkten är beprövad och en rad studier verifierar tillförlitligheten och potentialen. Att produktionskostnaden för instrumentet är lågt och försäljningspriset högt innebär att bolaget kommer att generera stora vinster.

Intäkterna till bolaget kommer att bli enorma tack vare att man är ensam i världen. Innan intäkterna bokstavligen kommer att rulla in väntar en rad nyheter i takt med att VSD bockar av sina uppsatta milestones.

Unik produkt och metod - stor fördel i jämförelse med konkurrenter VSDs metod för att mäta vibrationskänsel, multifrekvens vibrametri, är världsunik och baseras på forskning vid avdelningen för handkirurgi vid Lunds universitet. Metoden är inspirerad av traditionell metod for hörseltest, audiometri, där en persons hörsel testas med hjälp av flera olika ljudfrekvenser.

Med multifrekvens vibrametri utsätts en fingertopp eller en fotsula för en kontrollerad mekanisk svängning av varierande styrka och frekvens. Frekvensomfånget är normalt mellan 8 och 500 Hz. Patienten indikerar med en tryckknapp när hon eller han uppfattar vibrationen, precis som vid ett hörseltest. Resultatet åskådliggörs i ett så kallat vibrogram som är en grafisk kurva som visar hur patienten uppfattat vibrationerna. Resultatet visas i förhållande till en åldersrelaterad normalkurva, det vill säga jämförs med friska människors känsel.

Bolagets produkt och metod är unik och har därför inga konkurrenter. Däremot finns det konkurrerande metoder. Det finns en väsentlig fördel med VSD instrument i jämförelse med dessa, nämligen att VSD finner känselnedsättning långt tidigare än konkurrerande metoder. Detta är något som oberoende forskare framhåller i de studier som genomförts.

Konkurrenter

Den vanligaste konkurrerande metoden är manuell mätning med så kallad monofilament. En annan är manuell stämgaffel. Båda dessa metoder används idag i stor utsträckning i hela världen, men anses av läkarna som grova och otillförlitliga. Till skillnad från VSD instrument och metod mäts känseln enbart med en frekvens vilket är en stor brist. Den stora bristen är att känselnedsättning upptäcks i mycket sent skede och det är mycket svårt att sätta in de åtgärder som kan förhindra uppkomst av fotsår och amputation.

Läkare anser att 85 procent av amputationerna kan förhindras om känselnedsättningen upptäcks i tid (Best Practice Guidelines: Wound Management in Diabetic Foot Ulcers, sid 2)

Fokus diabetes

Att finna känselnedsättning tidigare än med dagens metoder efterfrågas av läkare runt om i världen, inte minst bland läkare och forskare inom diabetes. Man vet nämligen att tidig upptäckt innebär mycket större möjligheter att sätta in särskilda åtgärder för att undvika fotsår och amputationer och på detta sätt bespara sjukvården enorma kostnader och mänskligt lidande.

Patent

Bolaget har skyddat produkten på två sätt. Dels är produkten patenterad och dels har bolaget insamlat mätmaterial som ingen utomstående har tillgång till. Själva patenten har olika löptider, nämligen:

Sverige: 2024

Kina: 2025

Japan: 2025

Brasilien: 2025

EU: 2025

Indien: 2025

Dessutom vet jag att bolaget planerar att lämna in fler patentansökningar framöver. Även om patent är ett bra skydd är faktiskt det stora skyddet det material, i form av normaldata och deras algoritmer för att beräkna känseln som funktion av insamlad mätdata den stora fördelen.

Detta är just VSDs stora fördel, ja till och med det som gör bolaget unika i världen. Det kommer att krävas många år av forskning och insamling av data för att komma dit VSD är idag, kanske så mycket som 10-15 år. 10-15 år är nästan ett ointagligt försprång.

Högt täckningsbidrag

Bolaget har en affärsmodell som jag personligen attraheras av, nämligen att köparen har två alternativ att välja mellan. Det första alternativet är att köpa ett instrument för cirka 120 000 SEK. Det andra alternativet är att betala en licensavgift på cirka 20 000 SEK per år och 150 SEK per mätning. Utöver detta säljer bolaget service, uppdateringar och utbildning, ett serviceavtal ligger runt 10 000kr per år.

Att beräkna framtida intäkter ger oss en bild av potentialen i bolaget. Givetvis kommer intäktsmodellerna att variera beroende på land, vald distributionskanal och andra förutsättningar, men för att kunna tydliggöra potentialen får jag här göra vissa antagande (antagande, men inte helt tagna i det blå).

Produktionskostnad borde vid lite volym inte uppgå till mer än 10 000 SEK per enhet, och man har som målsättning att kunna producera minst 10 000 instrument per år, givetvis inte direkt efter lansering, men efter ett tag är det minst dessa volymer man talar om. Utifrån detta är teckningsbidraget alltså cirka 110 000 kronor per instrument, och räknar man samman dessa summor visar 10 000 sålda enheter med en vinst på 110 000kr att vinsten blir 1,1 MILJARD PER ÅR.

Kan kännas som glädjesiffror, och visst är detta utifrån ett scenario där man säljer själv och inte måste ge en del av vinsten till partners och distributörer, men det ger en fingervisning.

Stor potential på diabetesmarknaden

Börjar man beräkna potentiell försäljning blir det uppenbart att bolagets potential är enorm. Så låt oss därför börja i lilla Sverige där det beräknas finnas ungefär 450 000 diabetespatienter enligt Diabetesförbundet (http://www.diabetes.se/Diabetes/Om-diabetes/Diabetes-i-siffror/)

Bolagets fokusmarknad är diabetes och det finns idag något fler än 1 200 diabetesmottagningar i Sverige och det görs årligen cirka 360 000 fotundersökningar. Bolaget beräknar att varje mottagning behöver 1-2 instrument (bolagets memorandum, sid 20f).

Svenska diabetesmottagningar köper instrument till fast pris

Om hälften av alla diabetesmottagningar, 600 stycken, köper ett instrument för 120 000 kronor uppgår intäkterna till 72 MSEK. Om motsvarande antal mottagningar istället köper 2 instrument vardera blir intäkten 144 MSEK, och vinster blir utifrån ovan nämnda siffror 66 MSEK respektive 132 MSEK.

Siffrorna ovan innebär att vinsten per aktie uppgår till mellan 8,85 och 17,7 kronor (antal aktier i bolaget uppgår till 7 466 000).

Utgår vi ifrån att bolagets instrument blir vedertaget innebär detta att Sveriges samtliga diabetesmottagningar, 1 200 stycken, köper 1-2 instrument landar intäkterna på mellan 144 MSEK och 288 MSEK och vinsten på 132 MSEK respektive 264 MSEK. Vinsten per aktie i det här fallet uppgår då till 17,7 och 35,4 kronor.

Svenska diabetesmottagningar ingår licensavtal med VSD

Om 600 mottagningar istället betalar licensavgift samt undersöker hälften av antalet svenska diabetespatienter kommer intäkterna (ett instrument per mottagning) att uppgå till 12 MSEK i avgift per år och 27 MSEK i rörliga intäkter per år (600 x 20 000 + 180 000 undersökningar x 150 kr/undersökning).

Utgår vi från att samtliga mottagningar använder bolagets instrument och genomför 360 000 mätningar per år kommer intäkterna från licensavgiften att årligen uppgå till mellan 24 och 48 MSEK samt därutöver 54 MSEK i rörliga intäkter per år. Här snackar vi potential.

Notera att vi ovan inte beräknar de undersökningar som kan komma att göras av andra patientkategorier, till exempel inom MS, onkologi och neurofysiologer.

Brittiska diabetesmottagningar köper instrument till fast pris

Det finns ingen uppgift hur många diabetesmottagningar det finns i Storbritannien, men landet återfinns på fjärde plats i rankingen som görs av Euro Diabetes Index och man har en väl utvecklad diabetesvård. Låt oss därför utgå ifrån antalet svenska diabetesmottagningar. Dock vet vi att det årligen genomförs 2,7 miljoner fotundersökningar i Storbritannien. Befolkningen i Storbritannien är ungefär 6,7 gånger större än motsvarande i Sverige och då finns det ett underlag för oss att kunna räkna lite.

I Sverige går det 300 diabetespatienter per mottagning (360 000 fotundersökningar dividerat med 1 200 mottagningar). Motsvarande siffra i Storbritannien för antalet mottagningar bör rimligtvis uppgå till 9 000 (2,7 miljoner undersökningar dividerat med 300 patienter per mottagning). Om vi leker med tanken att hälften av mottagningarna i Storbritannien, 4 500 stycken, köper ett instrument till fast pris uppgår intäkterna till 540 MSEK.

Om motsvarande antal mottagningar köper två instrument blir siffran svindlande 1,08 miljarder SEK. Vad siffrorna skulle landa på om alla kliniker i Storbritannien skulle köpa instrument visar en svindlande potential. För ett land som ligger i framkant inom diabetesvård.

Brittiska diabetesmottagningar ingår licensavtal med VSD

Om vi istället räknar på att hälften av Storbritanniens mottagningar ingår licensavtal och undersöker hälften av antalet diabetespatienter kommer intäkterna (ett instrument per mottagning) att uppgå till 90 MSEK i licensavgift per år och 202,5 MSEK i rörliga intäkter per år (4 500 mottagningar x 20 000 kr + 1 350 000 undersökningar x 150 kr/undersökning).

Utgår vi från att samtliga brittiska fotundersökningar görs med VSDs instrument kommer enbart de rörliga intäkterna att uppgå till 405 MSEK per år.

VSD på den globala marknaden

Fler än 400 miljoner människor runt om i världen har i dagsläget diabetes. Men det går inte att förutsätta att VSD metod och instrument kommer att säljas från dag ett i alla världsdelar. Dock kan det vara relevant att skapa en bild av bolagets potential genom att i siffror uppskatta bolagets värde om metod och instrument når ett genombrott i Europa, Nordamerika och Asien, det vill säga länder som dels har stort fokus på diabeteskomplikationer och dels redan idag är villiga att satsa resurser för att förhindra uppkomst av fotsår och amputationer.

Potential vid svag marknadspenetration

I Europa beräknas 60 miljoner människor lida av diabetes. I Nordamerika är motsvarande siffra 40 miljoner och i Kina och Indien ungefär 170 miljoner människor. Låt oss anta att marknadspenetrationen blir enligt följande:

Europa: 10 procent vilket motsvarar 6 miljoner undersökningar.

Nordamerika: 5 procent vilket motsvarar 2 miljoner undersökningar.

Kina och Indien: 1 procent vilket motsvarar 1,7 miljoner undersökningar.

Totalt: 9,7 miljoner diabetespatienter undersöks årligen.

Låt oss anta att ett VSD instrument används för att mäta 15 personer per dag, 300 dagar per år, vilket sammantaget innebär att 4 500 diabetespatienter undersöks per år och instrument.

Antalet instrument som behövs för att mäta känseln hos 9,7 miljoner patienter uppgår till 2 155 stycken.

Om vi antar att TB här istället uppgår till 50 000 kronor efter avdrag för kostnader för försäljning, innebär detta en vinst om 107 750 000 kronor.

Potential vid starkare genomslag

Låt oss anta att nationella riktlinjer i olika länder förespråkar VSDs metod och instrument vid känselmätning av diabetespatienter. Genom att anta att nationella riktlinjer i Tyskland, Storbritannien, Sverige och USA stadgar att VSDs metod ska användas, samt att marknadspenetrationen i Kina och Indien blir en aning bättre, kan vi få följande siffror: Tyskland 8 miljoner diabetespatienter (http://www.diabetes-deutschland.de/aktuellesituation.html).

Storbritannien: 4 miljoner patienter (https://www.diabetes.org.uk/Documents/Position%20statements/Diabetes%20UK%20Facts%20and%20Stats_Dec%202015.pdf).

Sverige: 400 000 patienter.

Europa: 47,6 miljoner patienter. (exkl. ovanstående länder, 60 miljoner – 12,4 miljoner)

Nordamerika: 40 miljoner patienter.

Låt oss anta att 75 procent av patienterna i Tyskland, Storbritannien och Sverige undersöks årligen samt att 5 procent av patienterna i Kina och Indien undersöks. Därutöver utgår vi ifrån att 25 procent av diabetespatienterna i USA och övriga Europa genomgår undersökning.

Tyskland, GB och Sverige 75 % av 12,4 miljoner ger: 9,3 miljoner undersökningar.

Övr. Europa, 25 % av 47,6 miljoner patienter ger: 11,9 miljoner undersökningar.

Nordamerika, 25 % av 40 miljoner patienter ger: 10 miljoner undersökningar.

Kina och Indien, 5 % av 170 miljoner ger: 8,5 miljoner undersökningar.

Totalt 39,7 miljoner undersökningar.

Vid samma antagande som ovan, dvs. 15 patienter per dag och instrument 300 dagar per år, vilket sammantaget innebär att 4 500 diabetespatienter undersöks per år och instrument.

Antalet instrument som behövs för att mäta känseln hos 39,7 miljoner patienter uppgår till 8 822 stycken. Om vi fortsätter att antar att TB uppgår till 50 000 kronor efter avdrag för kostnader för försäljning, innebär detta en vinst om 441 100 000 kronor vilket motsvarar en vinst om 59 kronor per aktie.

Antar vi istället att ett instrument används på 10 patienter 300 dagar om året, vilket är mer rimligt, innebär detta en vinst om 661,7 miljoner kronor (fler maskiner behövs, nämligen 13 233st). Detta motsvarar en vinst, vid TB 50 000 per instrument, på 661,7 MKR. Vinsten per aktie uppgår i detta fallet till 88,6 SEK.

Diabetesmarknaden

Räkneexemplen ovan visar att VSDs potential är svindlande tack vare att man besitter ett instrument och en metod som är vida överlägsen konkurrerande metoder. Men marknaden består inte enbart av Europa, Nordamerika och delar av Asien.

Tittar vi på siffror för väsentliga marknader framstår VSD som ännu mer intressant.

Därutöver är ett stort antal människor i Sydamerika, Afrika och Mellanöstern drabbade av diabetes.

  • Enligt World Diabetes Foundation beräknas över 400 miljoner människor runt om i världen ha diabetes idag.

  • År 2040 beräknas antalet uppgå till nästan 650 miljoner enligt International Diabetes Federation. Notera ovan att det finns beräkningar som antar att det enbart i Kina och Indien kan komma att finnas en miljard diabetespatienter om drygt 15 år.

Andra marknader och målgrupper

Ovan har vi fokuserat på diabetes och bolagets fotinstrument. Men faktum är att VSDs metod och instrument har stor potential inom andra områden och målgrupper.

Några exempel är:

  • MS

  • Neuropati vid behandling med cellgifter vid cancerbehandling

  • Neurofysiologer, specialister som undersöker ett stort antal patienter med många olika diagnoser

  • Spetälska

  • Nervrotsproblem

  • Nervinklämningar

Potentialen är svindlande eftersom den totala marknaden för sensorisk neuropati är lika stor som diabetesmarknaden. Ni får själva räkna på denna potential.

Samhällsekonomiskt lönsamt att köpa VSDs instrument

Mot bakgrund av hur många som idag lider av diabetes och att antalet beräknas att öka med cirka 50 procent fram till 2040 blir det uppenbart att sjukvårdssystemen står inför enorma utmaningar om man inte finner känselnedsättning i tidigt skede och därmed ges möjlighet att undvika uppkomst av fotsår och amputationer. Genom några enkla beräkningar blir det tydligt att sjukvårdssystemet sätts under hård press med anledning av det stora antalet diabetespatienter, men inte minst mot bakgrund av den explosionsartade ökningen av antalet människor med diabetes de närmaste 25 åren.

Några år gamla siffror visar att fotkomplikationer kostar sjukvården enorma summor pengar (Bolagets information).

  • USA 250 miljarder SEK

  • Storbritannien 45 miljarder SEK

  • Sverige 2 miljarder kronor

  • Tyskland 40 miljarder kronor

Sverige

Behandling av fotsår kostade 70 000 SEK 1998 vilket med dagens penningvärde uppgår till 86 000 SEK och motsvarande kostnad för underbensamputation uppgår till 645 000 SEK i dagens penningvärde.

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1531 och http://www.sverigeisiffror.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/prisomraknaren/

I Sverige antar vi att 2,2 - 5,9 % av alla diabetespatienter drabbas av fotsår,

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1531 vilket motsvarar cirka 8 800 till 23 600 fotsår.

Kostnaden för dessa fotsår uppgår alltså till mellan 756,8 MSEK och 2 miljarder SEK (antal fotsår x 86 000 SEK). Då är alltså inte underbensamputationer inräknade. Skulle samtliga diabetesmottagningar i Sverige köpa ett instrument skulle den totala kostnaden för sjukvården uppgå till 144 MSEK (120 000 SEK per instrument, 1 200 mottagningar).

Om VSDs instrument bidrar till att förhindra hälften av alla fotsår skulle det innebära en besparing för samhället på mellan 378,5 MSEK upp till 1 miljard SEK. Om instrumentet och metoden kan förhindra uppkomsten av 75 procent av alla fotsår i Sverige skulle samhället spara uppemot 575 MSEK till 1,5 miljarder kronor. Samhällsvinsten är alltså enorm om VSDs instrument implementeras i den svenska sjukvården.

Storbritannien

Om vi omsätter svenska siffror på Storbritannien visar det sig att en implementering av VSDs instrument är det mest förnuftiga man kan göra för att spara enorma summor pengar. Vi antar att incidensen är samma som i Sverige, det vill säga att 2,2 - 5,9 % av Storbritanniens 3,2 miljoner diabetespatienter drabbas av fotsår. Vi antar också att kostnaden per fotsår är densamma som i Sverige, det vill säga 86 000 per fotsår. Detta innebär att mellan 70 400 och 188 800 brittiska patienter drabbas av fotsår årligen till en kostnad av 6-16 miljarder SEK.

Skulle samtliga uppskattade mottagningar i Storbritannien köpa VSDs instrument uppskattar jag kostnaden till 1,08 miljarder kronor (9 000 mottaningar x 120 000 SEK/instrument). Kan sjukvården därigenom undvika hälften av alla fotsår skulle det brittiska sjukvårdssystemet spara mellan 3 och 8 miljarder svenska kronor. Fotkomplikationer i USA I USA beräknas ungefär 30 miljoner människor lida av diabetes och årligen genomförs ungefär 73 000 diabetesrelaterade benamputationer i USA (http://www.diabetes.org/diabetes-basics/statistics/?loc=db-slabnav)

Beräkningar visar att så många som 86 miljoner amerikaner har ”prediabetes” och kostnaderna har skenat även här (http://www.diabetes.org/diabetes-basics/statistics/?loc=db-slabnav)

Om vi utgår från incidensen 2,2 - 5,9 % innebär detta att mellan 660 000 och 1 770 000 amerikaner får fotsår. Kostnader för enbart fotsår kan i så fall uppgå till 57 till 150 miljarder kronor årligen i USA. USA framstår alltså som en potentiellt mycket stor marknad för VSD, inte minst tack vare de enorma kostnadsbesparingarna som kan göras om känselnedsättning i fötter upptäcks i tidigt skede och fotsår kan undvikas. Vidare kan det faktum att försäkringsbranschen kan spara enorma summor pengar genom tidig upptäckt utgöra ett tacksamt stöd när bolaget lanserar sin produkt i USA.

När bolaget väljer att lansera i USA behövs ett s.k. 510K godkännande, detta 510K är ett enklare förfarande än att lista en helt ny typ av diagnostik. Vibrametri finns redan listat hos FDA, vilket ger en mycket snabbare hantering.

Vad talar för att VSDs instrument och metod accepteras?

Grunden till framgång inom medicinteknik är att instrument och metoder genomgår studier så att läkare och forskare känner sig komfortabla med instrument, metod och inte minst att resultaten är sådana att man kan påvisa en klinisk nytta.

VSDs metod och instrument har använts i en lång rad studier. Fler än 20 studier har gjorts med bolagets handinstrument och används idag bland annat på Arbets- och Miljömedicinklinikerna vid universiteten i Sverige och Norge.

Skillnaden mellan känseldiagnostik i hand och fot är inte särskilt stor utan liknar varandra helt enkelt vilket inneburit kort sträcka i framtagning av produkt för mätning av känsel i fötter. Studier med bolagets fotinstrument visar entydigt att man kan finna känselnedsättning långt tidigare än konkurrerande metoder. Efter att ha genomfört en rad framgångsrika studier i Sverige ligger vägen vidöppen för studier i en rad andra länder. I och med att man förhållandevis enkelt kan starta studier i lämpliga länder har man tagit ett stort steg mot en lyckad lansering vilket leder till god försäljning.

Resultaten från studierna visar att metoden fungerar, metoden har till och med visat känselstörningar som man tidigare inte känt till innan VSDs upptäckt. Tack vare dessa resultat får bolaget en enorm hävstång när VSD skall starta nya verifierande studier i utlandet. I förra veckan kom VSD med ett PM som marknaden inte riktigt har förstått vikten av. Resultaten i en pågående studie visar på tydliga resultat.

Nedan är hämtat från VSDs PM

”Känselnedsättning i framför allt fötter kan vara ett tecken på en begynnande nervskada orsakad av diabetes. En fullt utvecklad nervskada, perifer neuropati, drabbar många diabetespatienter och kan leda till svårläkta sår i fötter, varför tidig upptäckt av neuropati är viktigt. I uppsatsen framhålls att dagens metoder för att finna neuropati i fötter är otillräckliga. Studiens fynd kommer att bekräftas med upprepade mätningar och undersökningar av ett större antal barn med diabetes typ 1.

Studien är gjord av läkarstudent Erik Ising under handledning av överläkare Helena Elding Larsson på barnkliniken och Lars Dahlin, professor i handkirurgi, på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Uppsatsen syftade till att undersöka i vilken utsträckning barn med diabetes typ 1 redan i tidig ålder visar tecken på känselnedsättning i fötter och i händer.

Studien visar att en metod som utvecklats i Malmö, MultiFrekvens Vibrametri, kan finna känselnedsättning i tidigt skede och att den teknik som i stor utsträckning används idag, monofilament, uppvisar en mindre känslighet att upptäcka känselstörningar. Förhoppningen är att finna barn med tidiga tecken på nervskador, periferi neuropati, för att i största möjliga mån undvika att skadorna blir utbredda och permanenta. Preliminära data från studien visar att en del barn med diabetes uppvisar tecken på försämrad känsel i fötterna. Fynden skall bekräftas med upprepad mätning.”

http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID_News=78355

Studieresultat

Efter att ha läst hela studien måste jag säga att resultatet i denna studie är fantastisk och bekräftar det bolaget sedan tidigare vetat och jag är övertygad om att genombrottet för bolaget kommer att bli enormt.

Väljer nedan att klippa ut några utdrag från denna studie.

”I nuläget finns ingen botande behandling mot periferi neuropati, utan målet är att så länge som möjligt motverka uppkomsten och om möjligt bromsa utvecklingen. Något som har diskuterats som en påverkbar faktor i utmaningen att bromsa utvecklingen av perifer neuropati är att hålla patienternas blodsocker på en lagom och stadig nivå över tid”

”I vår studie fann vi att barn redan efter en kort tids sjukdom visar tecken på neuropati. Dessa förändringar syns tydligast i fötterna och är mest utmärkande vid testning av låga frekvenser. En annan teknik, mätning av känsel med tunna nylontrådar (s.k. monofilament), uppvisade en mindre känslighet att upptäcka känselstörningar.”

Results

Our findings suggests that, when using our multifrequency method, up to 10 out of 38 (26 %) of the examined children show signs of impaired vibrotactile sense. Our results also indicate that impaired vibrotactile sense is more common in the foot than in the hand, and more common at low frequencies than at high. In our study, only one patient out of 32 (3 %) had pathological TPTs”

Conclusion

Diabetic peripheral neuropathy is present among children with T1DM. It is possible to identify subjects with signs of DPN by detecting impaired vibrotactile sense using a multifrequency method. By the use of the VibroSense Meter, instead of Semmes-Weinstein´s monofilaments, a larger number of subjects with already tactile sense, reflecting DPN, will be identified.”

VSDs milestones

Många bolag som kommunicerar till aktieägarna säger slentrianmässigt att allt går enligt plan. Men jag vill hävda att flertalet de facto gjort missbedömningar och i vissa fall medvetet angett en alltför snäv tidsplan.

Skiljer sig VSD på denna punkt?

Vid noteringen, våren 2015 angav man följande milestones (bolagets memorandum, sid. 22):

1. Genomföra minst fyra studier på fötter i Sverige med prototypinstrumentet fram till 2017/18.

2. Starta minst tre internationella studier, däribland Storbritannien och USA med syfte att förankra metoden och instrumentet på viktiga marknader utanför Skandinavien.

3. Genomföra en marknadsundersökning för multifrekvens vibrametri på fötter i Skandinavien och Övriga Europa.

4. Bearbeta Key Opinion Leaders vid ledande diabetesinstitut vilket ska pågå löpande men intensifieras kring Q3 2016.

5. Utveckla ett kommersiellt fotinstrument mellan Q3 2015 och Q3 2017.

6. CE-märkt fotinstrumentet Q4 2017.

7. Lansering av fotinstrument Q4 2017.

För enkelhets skull bockar vi av i följd.

1. Studier - CHECK

Bolaget har genomfört fyra studier och fler är säkert på gång. Därmed har man uppnått den första målsättningen. Studierna visar med tydlighet att VSDs metod och instrument har en klinisk nytta i och med att man kan påvisa känselnedsättningar i fötter i tidigt skede hos såväl barn som vuxna.

2. Internationella studier

Bolaget står i begrepp att starta internationella studier och det finns ett antal intresserade läkare, forskare och kliniker. Med största sannolikhet kommer vi ganska snart att få mer information om detta.

3. Genomföra marknadsundersökning - CHECK

Bolaget erhöll 50 000 Euro från EU för att ta fram en marknadsplan och genomförde i samband med detta en marknadsundersökning. En handlingsplan är på gång från bolaget, denna handlingsplan tar utgång från den strategiska marknadsundersökning VSD gjorde i samband med ansökan till Horizon 2020. Man har utifrån marknadsundersökningen kunnat dra slutsatsen att läget är betydligt värre än man anat.

För er som vill läsa mer finns några intressanta länkar nedan, http://fast.wistia.net/embed/iframe/t6zhuze0gt

http://diabeticfoot.nl/

http://iwgdf.org/

4. Bearbetning av KOL - CHECK 

Bolaget har goda kontakter med lämpliga KOL runt om i Europa tack vare ett unikt nätverk bland världsledande forskare i Sverige samt inte minst intressanta studier som banar vägen för studier runt om i världen.

5-7. Utveckling av CE-märkt fotinstrument

Ett CE-märkt fotinstrument kommer att färdigställas enligt plan, vilket innebär under att produkten är CE-märkt under 2017, alltså senast under Q4 2017. Men bolaget nöjer sig inte enbart med denna CE-märkning, utan arbetar parallellt med typgodkännande både i Kina, Japan och i Nordamerika. Dock ligger CE-märkningen först av dessa.

Därmed kommer man att nå även milestones 5, 6 och 7 enligt den plan som fastslogs för mer än ett år sedan och som kommunicerades i memorandum inför noteringen. Detta är viktigt för oss aktieägare att veta att bolaget håller sina tidplaner, jag har flera exempel där bolagets talespersoner flertalet gånger haft alltför optimistiska tidplaner och detta skadar både bolaget och intresset för bolaget från oss aktieägare.

Vi kan alltså förvänta oss ett positivt nyhetsflöde framöver i takt med att bolaget bockar av ytterligare milestones och inte minst inleder internationella samarbeten.

Summering

Idag har bolaget ett värde på blygsamma 56 MSEK, med hänsyn till framtida potential borde värdet redan idag vara betydligt högre. Hade bolagsvärdet idag varit 250 MSEK hade jag inte höjt på ögonbrynen.

En ledning som har erfarenhet från att ta en idé till en världsmarknad är viktig, detta har VD Toni Speidel redan varit med om i sitt arbetsliv, nämligen vid sin tid i Axis och vet vad som krävs.

Att det finns en mycket liten free-float av aktier gör också att aktien känns väldigt intressant.

Summerar jag dagsläget i VSD, måste jag säga att bolaget och aktien har enorm potential, kanske den bästa jag någonsin sett. Frågan är hur länge detta bolag kommer att harva på dessa låga nivåerna, och nästa fråga är hur länge Novo Nordisk (som redan har en man i bolagets styrelse) låter bolaget vara ifred. Uppköp lär komma, frågan är bara när och på vilken nivå.

Dagens kurs ger ett ypperligt läge att öka sitt innehav eller att faktiskt ta in denna guldklimp för första gången. I vilket fall kommer det att bli en fantastisk resa.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?