Post entry

Potentiel kassako - Vicore Pharma Holdings AB

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nyligen har bolaget Vicore Pharma noterats på börsen. Bolaget visar samma tendenser som andra framgångsrika företag som Profetior och Intermune som jobbar inom samma område som Vicore Pharma. Profetior har blivit uppköpta för 1,25 miljarder dollar och Intermune har blivit uppköpta för 8,3 miljarder dollar och mycket tyder på att Vicore Pharma också kommer bli uppköpta inom 1- 2 år.

Vicore Pharma är aktiv inom Renin-angiotensin-system. Detta systemet går ut på att reglera sjukdomar som är relaterade till en ohälsosam livsstil (gällande rätt kost, motion, rökning och andra substanser som påverkar vårt livsstil negativt). Renin-angiotensin-system ska bota genom ett medicin som kontrollerar hormonsystem som i sin tur reglerar salt- och vattenbalans, samt blodtrycket i kroppen. När kroppen drabbas av sjukdomar på grund av en ohälsosam livsstil behöver den återställas. För att återställa kroppssystemet så måste AT-1 receptor blockeras och AT-2 receptor stimuleras. I dagsläget finns det medicin för att blockera AT-1 receptorn, men medicin för att stimulera AT-2 receptorn saknas.

AT-2 receptorn är ett själv läkande mekanism i kroppen som finns hos barn för att reglera vävnad vid växandet, dock saknas mekanismen hos vuxna. Vicore har utvecklat en molekyl C21 (Compound 21) som stimulerar AT-2 receptor. Molekylen har testats prekliniskt och har visat markant signifikanshos råttor. Testet var baserad på att smitta råttor med sjukdomen Idiopatisk lungfibros för att efteråt testa C21s verkan. I resultatet har man konstaterat att C21 molekylen återställer lungstyrkan och funktioner till den normala formen som finns hos friska djur. C21 är patenterat fram till år 2028. Till skillnad från konkurrenterna som utvecklar produkter för att lindra sjukdomar så går Vicores produkt ut på att förlänga livslängden hos patienter.

Marknad

Vicore Pharma har valt att rikta sig mot att förbättra behandlingseffektiviteten för att i första hand den dödliga sjukdomen Idiopatisk lungfibros (IPF), men medicinen har också visat signifikant resultat på andra sjukdomar som alzaimers, stroke, diabetes och mm. Idiopatisk lungfibros drabbar ca. 15-20/100’000 invånare med en median överlevnad på ca. 3 år. Idag finns det ca. 150’000 patienter i EU och USA. Medelålder på de drabbade är 66 år.

Idiopatisk lungfibros klassas som särläkemedelssjukdom (ovanlig sjukdom) och ger exklusivitet på marknaden, beroende på vilken världsdel läkemedel säljs så har man en ensamrätt att sälja produkten mellan 7-10 år. De befintliga läkemedel som finns tillgängliga idag för IPF är Perfenidone och Nintedanib. Dessa läkemedel har en begränsad effekt, då medicinet är för att öka livskvalite men inte livs längden samt att läkemedlet är för bara patienter som är i tidig stadiet av sjukdomen. I en studie av GlobalData beräknas marknaden för Idiopatisk lungfibroshamna på 1 miljard dollar år 2017.

Potential hög avkastning

Vicore Pharma kommer påbörja fas I studie i februari 2016 och avsluta redan efter 9 månader för att sedan på börja fas II år 2017. Andra bolag som Promeditor som också jobbar inom samma område (IPF) har blivit uppköpta för 1,25 miljarder dollar redan under fas II. Efter att ha gjort nyemission på 26 miljoner kronor visar Vicore Pharma beräkning att chansen för att företaget ska klara av av fas I ligger på 88%. Pengarna räcker också för att påbörja fas II. Denna tendensen kan jämföras med Promeditor som också visade liknande prognos och som blivit uppköpta efter att ha avklarat fas I. Promeditor är inte det ända bolaget som har blivit uppköpt. På listan nedan kan man se affärer inom IPF därav bland annat Promeditor:

En prognos som beräknas på tidigare uppköpta bolag inom IPF, samt senario på Vicore Pharmas royalty och där de klarar av fas I studie visar att aktiekursen kan stiga upp till 3000% inom 1 - 2.

Utöver den stora chansen för att klara av fas I så äger Vicore Pharma 17% andel av företaget I-Tech vilket ger ytterligare finansiell möjlighet. I-Tech jobbar med målarfärg för fartyg som hindrar påväxt av havstulpaner på botten av fartygsytan. Med detta kan man reducera drivmedelsförbrukning upp till 40% (Mistra, 2010). Bolaget har idag kontrakt med ett Japanskt färgtillverkare och flera affärer väntas (Selektope, 2015).

Källförteckning

GlobalData (2013). IPF Market to Hit $1 Billion in 2017 – Opportunities For Pharma Companies Willing to Research, Says Report. http://healthcare.globaldata.com/media-center/press-releases/pharmaceuticals/ipf-market-to-hit-1-billion-in-2017-opportunities-for-pharma-companies-willing-to-research-says-report

Mistra (2010). Amerikanska flottan till attack mot havstulpanen. http://www.mistra.org/aktuellt/nyhetsarkiv/2010-06-11-amerikanska-flottan-till-attack-mot-havstulpanen.html

Selektope (2015). I-Tech. http://selektope.com/

Vicore Pharma (2015). Clinical development. http://www.vicorepharma.com/archive/files/19501/Vicore+Pharma+Holding+bolagspresentation.pdf.aspx.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?