Post entry

Viktig vecka för oljan

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag tänkte ursprungligen kalla den här bloggen för "Bobby Ewing med en miniräknare". Det är nämligen vad känner mig som när jag kommenterar oljeprisets uppgång och fall. Bobby, JR Ewings lillebror, försökte också vara en oljemagnat, men föll lite på sin naivitet ochsi sitt förnuft, jämfört med JRs tuffare tag. Frisyren har jag väl inte ännu, men den som ser min profilbild har aldrig sett mig efter 2 månaders fri utväxt...

När oljan var som hetast i maj skrev jag några bloggar om att vi förutom peak oil också tycktes närma oss peak consumption.

Peak oil and peak consumption: http://www.redeye.se/aktiebloggen/2237/peak-oil-and-peak-consumption

Oljan - peak consumption redan här? http://www.redeye.se/aktiebloggen/2266/oljan-peak-consumption-redan-har

Mina argument, som var baserade på lite miniräknareknackande snarare än lång erfarenhet av oljesektorn, stämde faktiskt rätt bra. Dock var det alldeles för tidigt ute, då oljan fortsatte att stiga ett tag till.

Därefter vände oljan ned, och jag prickade toppen med mitt kontraindikatoriska "Oljepriset är högt, och jag är tveksam till att det kan falla så värst mycket på kort sikt". Fel, fel, fel!

I vilket fall som helst, oljefallet tilltog och jag började intressera mig för var en botten kunde ligga. Återigen var jag för tidigt ute, och trodde för mycket på marknadens förnuft, t.ex. då jag i bloggen "Olja till vilket pris"

http://www.redeye.se/aktiebloggen/2753/olja-till-vilket-pris

försökte beräkna ett rimligt fundamentalt pris för oljan. Mitt intervall var 100-135 USD, och med tanke på oljeprisets volatilitet, under ett kvartal allt från 70-170 USD!

Återigen hade jag väl ungefär rätt (hur rätt ett intervall om 100 USD nu är ...) men underskattade helt det fula / irrationella spelet i oljan. Jag är helt övertygad om att det finns en mycket stark spekulativ komponent i oljan. Däremot behöver det inte vara hedgefonder eller råvarufonders fel. Just nu sitter eder Bobby Ewing och kikar på derivathandeln i olja, och utan att hoppa in i detalj för mycket ser det snarare ut som att det mesta drivits av kommersiella spekulanter, eller deleveraging i de investmentbanker som ställt marknader i olika oljederivat och samtidigt spekulerat för egen räkning.

Så det är med allt detta i bakhuvudet, jag nu gett upp att spå oljepriset.

Men jag kan i alla fall konstatera att detta är en viktig vecka i oljevärlden.

För det första, mycket välkänt, kommer OPEC hålla sitt krismöte den 24 oktober. Nyckelfrågan tycks vara hur Saudiarabien ställer sig, OPECs största medlem, då de har mest kapacitet men också kanske den bästa relationen med USA att tänka på. Det blir ju också intressant att se om övriga länder klarar att hålla de kvoter man enas om, eftersom deras uppblåsta statsbudgetar hänger på ett högt oljepris. Faller oljan, kan någon lockas till att i smyg försöka sälja mer olja, och på det sättet balansera budgeten. Men om alla gör det, förlorar alla. Ett s.k. "Fångarnas dilemma" direkt ur läroboken där varje stats genom att se till sitt eget bästa, kan lockas göra läget sämre för alla OPEC-staterna.

Lite mindre uppmärksammat är att detta också är en intressant vecka i oljestatistiken. EIA, den amerikanska energimyndigheten, publicerar varje onsdag mycket uppmärksammad statistik på amerikanska oljelager och oljakonsumtion. Konsumtionen mäts på 4 veckors löpande medelvärden, och förra veckans siffror baserades 15 september - 10 oktober. 15 september är känt som första veckan efter orkanen Ike, som slog ut oljeplattformar, raffinaderier och pipelines i Gulfen. Det lite mindre uppmärksammade i Europa i alla fall, är att den även skapade stora brister på bensin i södra och sydöstra USA. Veckan efter Ike rapporterade kortföretaget Mastercard att köpen av bensin föll kraftigt, och nästan hela fallet skedde i de regioner som drabbats av Ike. Det syntes även i EIA-statistiken, med ett gradvis fall de senaste 4 veckorna allt eftersom fler veckor "efter IKE" och färre veckor "före IKE" inkluderades i medelvärdet. Siffrorna på oljelagren är däremot mycket färskare, och har efter en dipp veckorna efter Ike, stigit i takt med att raffinaderierna rampat upp sin kapacitet.

Det finns alltså 2 tolkningar av vad som händer med konsumtionen på den så viktiga amerikanska marknaden.

1. Ike och finanskrisen knäckte konsumenterna. Oljeinfrastrukturen är tillbaka men inte konsumtionen. Lagren stiger därför och läget för oljan är mycket "bearish".

2. Ike och finanskrisen knäckte inte konsumenterna mer än tidigare i år (efterfrågan var ju redan ner rejält under sommaren). Den sista tidens extra efterfrågefall beror mest på att det inte fanns någon bensin att tanka. Dock har raffinaderierna de senaste veckorna gradvis kört igång igen, och anledningen till att man bygger lager är att man nu ser konsumtionen återvända till den trend som var före Ike - när oljan stod i runt 100 dollar fatet. När bensinpumparna nu är fulla kommer konsumtionen att haka på igen. Situationen är alltså mer "bullish" än vad oljepriset låter påskina.

Hur avgöra vilken situation som stämmer? Jo, för varje vecka som går, byts en gammal vecka ut mot en aktuell vecka i 4-veckors-medelvärdet i EIAs statistik. Denna vecka kommer statistiken att inte innehålla den värsta veckan efter Ike, utan den kommer bytas ut mot konsumtionen förra veckan, som är den första veckan då inga större bensinbrister längre förelåg i USA. Stiger medelvärdet kraftigt tyder det alltså på att konsumtionen gick upp igen förra veckan jämfört med veckan efter Ike, och då medelvärdet laggar räcker det att det stiger något för att indikera att konsumtionen gått upp till en högre nivå på veckobasis. Ligger det stilla eller faller det tyder det på att konsumtionen inte tagit fart utan ligger kvar på efter-Ike-nivåer.

Redan förra veckan kunde man dock se att när veckan före Ike (veckan efter Gustav slog ner i Lousiana) skiftades ut, minskade inte längre snittet på konsumtion. Det betyder att konsumtionen förförra veckan redan låg på nivåer motsvarande veckan före Ike.

En annan indikation kommer vi att få från Mastercard, vars Spendingpulse mäter köpen av bensin utifrån Mastercard-innehavares tankningar i USA. Den statistiken görs på veckobasis, och den senaste veckan var riktigt dålig (ner 9,7% år över år för veckan som slutade 10 oktober), även om den var något upp från föregående vecka. Mastercards rapporter pekar alltså till skillnad från EIA snarare på att efterfrågan inte hämtat sig alls. En skillnad kan ligga i att den ena mäter tankningar, den andra antagligen utleveranser från raffinaderier. När bristen minskar kan konsumenterna då tänkas minska sina nödlager och tanker under en vecka, för att ta igen det nästföljande. Svaret lär även här komma denna vecka - nästa rapport ska nämligen komma onsdag 22 oktober.

En krånglig förklaring, värdig en Bobby Ewing med miniräknare, för att kort sagt säga: det här kan bli en avgörande vecka för oljepriserna. 30, 50, 100 eller 150 dollar om ett år? Vi får väl se ...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?