Post entry

Vindarna viskar Seatwirls namn

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Seatwirl är redo för revansch, nytt samarbete med Siemens och en patentporfolio som blir allt starkare visar att bolaget har potential att bli en stor spelare inom flytande vindkraft. Vindarna viskar Seatwirls namn!

Seatwirl är ett bolag baserat i Göteborg som håller på att utveckla flytande vindkraftverk. Vad är då syftet med flytande vindkraftverk kan man då undra? Dagens traditionella vindkraftverk till havs fungerar väl bra nog eller?

Problemet som finns med dagens havsbaserade vindkraft är att det inte är ekonomiskt att bygga dessa ute på djupare vatten, därför har man börjat se sig om efter flytande vindkraftverk.Ute på djupare vatten blåser det mer och kraftigare, således kan man alltså producera mycket mer el på samma tid.

Bolaget Seatwirl släppte sin första prototyp 2009 och deras nuvarande prototyp har varit i drift i Lysekil sen 2015, i snart tre år med andra ord.

Här finns en länk på Youtube som gjordes tidigare i sommar av en privatperson och vad vi kan se verkar prototypen fungera på ett sätt som är mycket tillfredställande:

https://www.youtube.com/watch?v=Zox6IV3scSc

Användningsområden som bolaget själva har identifierat är stora vindkraftsparker ute i djupare vatten där det helt enkelt inte är lönsamt med traditionell teknik. Andra områden är kring avlägsna öar samt fiskodlingar.

Efter en tuff tid på First North där aktien slaktades med närmare 75% håller nu Seatwirl på att rycka upp sig. Vad beror nedgången på kan man då undra? Varför ska man köpa en aktie som gått dåligt? Nedgången beror i mångt och mycket på försäljningar av aktier från Almi Invest. Detta bolag har som en strategi att gå in i onoterade bolag i ett tidigt skede och sedan sälja sitt innehav efter att bolagen blivit noterade. Vid årsskiftet ägde Almi över 9% av aktierna i bolaget.

https://www.avanza.se/aktier/om-bolaget.html/717535/seatwirl

Sedan dess har Almi vräkt ut aktier vilket orsakade att aktien bottnade under 10 kronor i år. I skrivande stund har aktien mer än fördubblats. Enligt bolagets hemsida ägde Almi 1,39% av bolaget den 29:e juni i år. Nu finns det anledning att tro att Almi redan är klar med sin exit och detta tror jag kommer kommuniceras ut nästa månad.

Sajten Swedish Bulls utfärdade en teknisk köpsignal nyligen.

https://www.swedishbulls.com/SignalPage.aspx?lang=en&Ticker=STW.ST

Free float ligger på endast omkring 500 000+ aktier, således innebär ökat att priset på aktien kan stiga rejält. Utöver detta noterar jag att GU Ventures ökat sitt ägande från 7%i årsskiftet till dryga 8% idag. Övriga storägare har inte sålt något, förutom Almi.

Vad talar då för aktien rent fundamentalt? Jag kommer lista ett antal punkter som talar för en uppvärdering av bolaget

Lågt marknadsvärde, justerat för kassan på 12 miljoner enligt senaste delårsrapporten är nu bolaget bara värderat till dryga 30 miljoner kronor. Detta är alldeles för lågt sett till den potential som bolaget har.

Bolaget har nyligen inlett ett tekniskt samarbete med Siemens i syfte att utveckla tekniken. https://seatwirl.com/sv/news/seatwirl-inleder-samarbete-med-siemens/

Man har en patentportfolio på 4 patent och ytterligare 4 ansökningar, patent ger förutsättningar för licensintäkter till exempel från Siemens. https://seatwirl.com/sv/om-seatwirl/patenterad-teknik/

Möjligheten till bidragsfinansiering är god från både svenska myndigheter och från EU. Jämför man med Minesto som sysslar med tidvattenkraft har detta bolag lyckats säkra nästan hälften av sina investeringar via bidrag. Lyckas Seatwirl med samma sak innebär det att enbart hälften så mycket pengar behöver tas in via nyemissioner. Således blir utspädningen mycket mindre.

Till 2020 satsar man på att ta fram en fullskalig prototyp av sitt flytande kraftverk. Om vi återigen gör en jämförelse med Minesto som i nuläget håller på att driftsätta sitt kraftverk så ser vi att Minesto värderas till över 700 miljoner kronor. Jämför detta med Seatwirl som i dagsläget bara är värderat till omkring 42 miljoner kronor.

Seatwirl skall naturligtvis inte värderas till 700 miljoner redan om ett år. Att säga något sådant vore direkt oseriöst, men en kraftig uppvärdering i närtid är rimlig. Framtida triggers som större bidrag från myndighterer såväl inom Sverige som i EU kan innebära en kraftig uppvärdering så fort detta kommer till marknadens kännedom. En uppvärdering till 130 miljoner kronor ser jag inte alls som orimlig inom ett år. Detta skulle motsvara en kurs på 75 kronor.

Givetvis är denna typ av investering mycket riskabelt i ett sånt här tidigt skede. De risker jag ser är att man är ett litet bolag beroende av enskilda nyckelpersoner. Det finns risker med tekniken i ett sånt här tidigt skede och problem som uppstår kan bli dyra att åtgärda. Samarbetet med Siemens kanske inte utvecklas såsom man hoppas och man kanske heller inte lyckas säkra så mycket bidrag som man tänkt sig och tvingas därför till större nyemissioner.

Jag tror dock inte det skall bli några problem för Seatwirl att säkra bidrag, nyligen besöktes bolaget av vice statsminister Isabella Lövin. Uppenbarligen finns det ett statligt intresse för Seatwirl https://seatwirl.com/sv/news/isabella-lovin/

Skall Sverige uppfylla sina klimatmål krävs det enorma investeringar inom förnyelsebar energi och Seatwirl är ett av de bolag som kan komma att gynnas av detta.

På längre sikt ser jag Seatwirl som en uppköpskandidat utav stora drakar som Siemens eller Vestas. Om allt vill säg väl kommer vi då tala om en värdering över en miljard kronor.

Vindarna viskar Seatwirls namn!

Uppdatering: Sen jag publicerade denna analys har bolaget bestämt sig för att ta in Jens Tommerup, före detta VD för MHI Vestas. Rent formellt kommer han bli invald genom en extrainsatt bolagsstämma. Detta visar tydligt vilka kvalitér som finns hos Seatwirl när en sån här gigant väljer att ta en styrelsepost i bolaget. Hans kunnande och kontaktnät kommer vara väldigt värdefullt för Seatwirl. Därmed höjer jag också även motiverat på aktien till 100 SEK.

https://www.bequoted.com/bolag/seatwirl/pressmeddelande/mhi-vestas-forre-vd-jens-tommerup-foreslas-till-seatwirls-st-66431/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?