Post entry

Vitec Software - säkert i det osäkra

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Har länge tänkt på om jag ska börja blogga, men känner att vi börjar nå höga värderingar på börsen och således har tankarna växt fram om att försöka dela med mig av min erfarenhet samt uppfattning om vart man bör ligga med kapitalet framöver.

Kort om mig - jag är en investerare som under många år inte kunnat handla då jag var en investment bankir och arbetade med M&A främst utomlands på en global bank. Idag arbetar jag med investeringar inom private equity.
Då jag inte längre har konflikt pga mitt yrke, har jag återigen börjat aktivt förvalta och investera för den privata portföljen.

Genom åren då jag haft "förbud" (och tack vare min yrkeserfarenhet) har jag helt och hållet bytt investeringsstrategi samt lärt mig en hel del om vad som kännetecknar bra bolag. Begreppet "bra bolag" är svårt att definiera, då det innebär olika för olika personer. När jag letar efter bra bolag, letar jag efter:

- Bolag som erbjuder nischade produkter eller tjänster, helst inom nischer i en mogen marknad. På så sätt blir man ofta en "liten del av kakan" hos kunden och kan hålla bra marginaler. Det ska även vara tillräckligt höga inträdesbarriärer för potentiella konkurrenter, samtidigt som storbolag inte finner marknaden intressant pga storleken.

Jag är inte bloggare, så med tiden kommer jag säkert bli bättre på att presentera bolag i användarvänligt format. Jag kommer skriva om en serie bolag som jag tycker är "bra bolag".

--------------------------------------------------------------

Ett bra bolag tycker jag är Vitec Software Group.
Vi slår rekord efter rekord på börsen, värderingarna blir allt mer ansträngda. Även om det inte finns några extremt stora orosmoment nu, så känner jag personligen att det bara ligger en korrektion i luften. När det vänder neråt, då finns det vissa bolag som mycket snabbare tappar fart, de cykliska (ex. konsulter, bygg) och sedan finns det bolag som som är defensiva (ex. läkemedel, livsmedel).

Bolag som Vitec däremot tycker jag är speciellt intressanta, för här köper jag god tillväxt, fina marginaler, bra marknadsposition och sist men inte minst - återkommande intäkter. Affärsmodeller som bygger på återkommande intäkter är grovt underskattade och jag tror att fler investerare borde titta närmre på det. Det är intäkter som ofta beror på att man har långa avtal och på så sätt minskar risken för extrema oväntade nedgångar - se bara Fingerprint.

Bolaget
Vitec är ett nordiskt mjukvaruföretag som utvecklar affärskritisk och standardiserad mjukvara för branschspecifika behov.

Man är inte beroende av en kund utan många små och stora. I bilden nedan kan ni också se att det är ganska god geografisk spridning över flera industrier. På så sätt är man diversifierad och faller inte med en kund/marknad/industri.

Koncernen består vidare av 30-tal bolag inom dessa olika affärsområden som drivs självständigt av ledning i varje land för varje industri.

Affärsmodell och strategi
Affärsmodellen är baserad på en hög andel återkommande intäkter. Det ger Vitec stabila och förutsägbara kassaflöden som skapar möjligheter att agera på lång sikt. Man blir också mindre känslig för tillfälliga nedgångar i enskilda företag. I dagens värld levereras mjukvarufunktioner med ökad frekvens över internet via så kallade molnbaserade tjänster. Det innebär att Vitec's erbjudande utökas så att det även omfattar drift och lagring. När traditionell licensförsäljning ersätts med en abbonemangsmodell (SaaS) ökar både rörelsemarginalen och andelen återkommande intäkter. För kunder innebär detta låg investeringskostnad och att kostnader för utveckling, drift, underhåll, uppgradering och support ingår i det pågående avtalet. Ett bra helhetserbjudande till en känd kostnad.

Man är också ganska aktiv på förvärvsmarknaden, där man alltid försöker plocka upp de bolag som på sikt skulle kunna vara en konkurrent. När man köper mindre bolag, så betalar man ofta ganska låga multiplar på vinsten, då dessa bolag inte kan jämföras med något större och publika bolag. Redan där, i varje affär, gör man en trevlig multipel arbitration. Man köper för ex. P/E 5-7x och dessa bolag blir sedan en del av gruppen som handlas på högre nivåer motsvarande börsbolagets. Ett axplock av bolag som arbetar med fokus på denna strategin är ex. Indutrade, Volati, Addtech etc (dvs att som affärsmodell ha att förvärva andra bolag). En del av tillväxten kommer även i fortsättningen vara förvärv och vid senaste bokslutet så här:

"Vitecs finansiella ställning och beredskap för framtida förvärv är god, och vi ser goda förutsättningar till fortsatt förvärvsbaserad tillväxt"

Marknad
Vitec har en bra position i en mogen marknad där man inte konkurrerar med tusentals giganter. Kort sammanfattat kan man säga följande:

- Vitec fokuserar på vertikala marknader: skräddarsydda program för kunders unika behov inom deras olika industrier

- Vitec erbjuder standardiserade produkter: standardiserade produkter för kunder som kostnadseffektivt kan fortsätta växa och utveckla sin affär med hjälp av uppdateringar och utveckling som Vitec tar för hela industrin

- Hög andel av egenutvecklade produkter: specialister i de olika omständigheter som markanderna står inför. Organisationsstrukturen är byggd på ett sådant sätt så at anställda fokuserar på en viss bransch i ett land. Genom många års erfarenhet inom sin nisch förstår de vilka funktioner kunder behöver för att hantera alla aspekter av sin verksamhet

- Position med höga inträdesbarriärer: varje enskild vertikal kräver hög specialisering, vilket kräver stora investeringar för nya spelare att etablera sig och ofta långa ledtider i produktveckling. De vertikala marknaderna är relativt små och ersättningskostnaden för kunden är hög vilket minskar möjligheterna att uppnå avkastning på investeringar.

Inom varje vertikal finns det ofta några mindre aktörer som specialiserar sig på branschspecifik programvara - den allmäna mjukvaran ger vanligtvis mindre kostnadseffektiva lösningar för de unika behoven hos vertikala marknader.

Vitec strävar alltid efter ledande position inom vertikalerna man väljer att gå in i - detta gör skalfördelar som möjlggör långsiktig lönsamhet.

Finansiell översikt
Bolaget är noterat på Stockholmbörsens Mid Cap-lista och har per idag 4de maj börsvärde på ca 1.8mdr (stängningskurs 70,25kr). Bolaget har relativt få aktieägare och jag skulle våga påstå att det här är ett bra bolag som gått under radar för många. Dels kan det var för att människor inte förstår exakt vad de gör men framförallt är det för att det de gör inte låter så sexigt som ex. fingertrycksavläsare eller kancer botemedel.

Nedan kan ni se utvecklingen och siffrorna i detalj själva, men jag tycker att en så pass lång period säger allt om hur viktigt det är att investera med trenden (där det tickar på uppåt) och framförallt med återkommande intäkter.

Vitec har enligt senaste kvartalsrapporten 75% i återkommande intäkter! Läs det igen.

Värt att nämna också är att under förra året tappade man två större kunder inom mäklarsegmentet, som under en kort stund drog ner resultaten i det affärsområdet. Men med nyligen påskrivet kontrakt med Skandia har man börjat ta igen tappad mark där, medan man i övriga affärsområden kört på.

För de som inte orkar räkna fram det från bilderna nedan, så kan jag säga följande. Enligt Remium som tagit fram estimat för Vitec, så är P/E talet för 2017E ca. 26x. Det tycker jag är lockande värdering på ett bolag som under perioden 2008-2016 växt:

- Omsättning: 24% årligen
- Rörelseresultat: 24% årligen
- Utdelning: 27% årligen

Bolaget har bruttomarginaler på ca. 75% och EBITDA marginal på ca 26% som växt allt eftersom. Varför? Kom ihåg det här med SaaS lösning - i takt med fler kunder och ännu högre andel återkommande intäkter i form av olika licenser kommer marginalen fortsätta ticka på.

Bilderna ovan är från Börsdata, en produkt jag kan rekommendera.

Avslutning
Som analysen antyder, så tycker jag att Vitec är ett bra bolag. Det är ett bolag som står sig starkt i sin marknad, gör bra förvärv, har hög andel återkommande intäkter och som jag är väldigt bekväm med ifall konjukturen vänder.
Man rider dessutom på digitaliseringsvågen och personligen har jag svårt att tro att konkurrenskraftiga organisationer skulle dra ner på kostnader gällande produkter Vitec tillhandahåller.

Jag tänker inte ge ut rekommendationer, men det framgår nog ganska tydligt vad jag tycker. Var och en får läsa och se vad som känns rätt.
Personligen gillar jag Vitec och avser att fortsätta bygga på min position där.

Disclaimer: Jag äger aktier i Vitec.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?