Post entry

VJ since 1890 VD- intervju 2

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den 6 december förra året skrev jag om företaget VJ since 1890 som en potentiell pärla inför det nya året (länk 1). Bolaget hette tidigare Guld Invest AB och köptes upp av Stureguld AB som dock valde att behålla det som ett noterat bolag på Aktietorget och byta namn på det. Bolaget hade stora problem tidigare då man bl.a. förra året utsattes för ett rån, vilket kan ses i rapportsiffrorna nedan för 2011 (Länk 2). Bolaget handlar med ädelmetaller och säljer smycken: De har bl.a. ett samarbete med Isabella Löwengrip eller Blondibella som hon är mer känd som i bloggsammanhang. Isabella har tillsammans med företaget tagit fram en ny smyckeskollektion som presenterades tidigare i år. Företagets produkter säljs via återförsäljare, egna butiker i Sverige och Norge samt via en webbshop.

Dagen efter publiceringen av bloggen blev jag uppmärksammad av skribenten ”marben” på DI Börssnack att kassaflödet såg dåligt ut under första halvåret vilket gjorde mig lite nervös. Dessutom påtalade han att checkräkningskrediten var utnyttjad nästan helt till sin limit. När sedan moderbolaget Sture Guld AB sålde ytterligare aktier i bolaget någon dag efter fick jag kalla fötter och sålde mitt innehav. Därefter bestämde jag mig för att gräva lite djupare i bolaget och skickade iväg lite ytterligare frågor till VD Joacim Nord. Idag fick jag svar:

Hej Joacim. Nu när jag kollat lite närmare på företaget så kom det fram lite mer frågor:
1. Varför har ni inte skickat med någon balansräkning och resultaträkning i q3-rapporten. Det brukar ni göra.

-VD-svar: Vi valde att göra en kvartalssammanställning på Q3.

2. Jag såg att kassaflödet var negativt med drygt 3 Msek från 120101 tom 120630. Hur var kassaflödet under q3?

-VD-svar: Vi kommer att redogöra kassaflödet för andra halvåret 2012 i nästa rapport.

3. Varför var kassaflödet negativt? lageruppbyggnad? VD-svar: Ja det är en den största delen. Lageruppbyggnad påverkad kassaflödet ca 2,5MSEK.

  1. Såg att bl.a. den populäraste varan på webbshoppen var slut(isabellaring). Tror du att ni hinner få in nya produkter till julhandeln?

- VD-svar: Vi har redan gjort en till beställning som också redan är slut. Nästa beställning kommer först i mitten på jan. Tyvärr kan vi inte få fram mer snabbare innan jul. Vi jobbar nu för att skapa ett långsiktigt samarbete med Isabella. Responsen från kunder och butiker har varit mycket god.

5. Såg att ni har en Facebooksida som dock inte är så aktiv. Här ser jag en hel del potential i att använda sidan som en marknadsföringsvertyg där man kontinuerligt kommer med produktnyheter och ibland har tävlingar (presentkort)för att locka till sig nya kunder. Såg inte heller att ni hade någon länk från VJ:s webbshop till Facebooksidan: kolla gärna Jays och G5 Entertainments Facebooksidor för inspiration. Hur går funderingarna här?

-VD-svar: Vi har tagit till oss detta och jobbar nu mer med hemsidan/ facebook. Det finns även nu en länk från VJ1890.com till VJ1890s facebooksida.

6 Har ni några funderingar på att ta in nytt kapital till vj inom det närmaste året? Med tanke på tillväxt framöver?

-VD-svar: Växer vi snabbt så är det bara positivt.

7. Hur värderas ert lager i bokföringen?

-VD-svar:
All info finns i rapporterna.

Anläggningstillgångar
Anläggningstillgångar värderas till anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerade
avskrivningar och eventuella nedskrivningar.
Immateriella och materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde med avdrag
för ackumulerade avskrivningar och eventuella nedskrivningar.
Linjär avskrivning görs på avskrivningsbart belopp (anskaffningsvärde med avdrag för
beräknat restvärde) över tillgångarnas nyttjandeperiod enligt följande:
Inventarier, verktyg och installationer
5 år
Goodwill
5 år

Värdering:Företaget värderas nu till 5,1 Msek (kurs 4 öre) hade en omsättning på 160 Msek, en vinst efter skatt på 2,3 Msek och ett substansvärde på 11 öre per aktie för de tre första kvartalen 2012. (länk 3)

Slutsats:Företagets lansering av smyckeskollektionen som Isabella Löwengrip designat verkar vara en stor succé för företaget. Känslan säger att de har någonting riktigt bra på gång. Det är dock för tidigt att säga till hur stor del detta påverkar företaget i och med att den största delen av företagets omsättning kan hänföras till handeln med ädelmetaller. Värderingen i sig känns i absoluta tal väldigt låg och om företaget får ordning på kassaflödet så tror jag fortfarande att det kan bli en riktigt bra investering. Men risken för en nyemission kan inte uteslutas om de inte får ordning på kassaflödet. Det faktum att moderbolaget fortsätter att sälja aktier är inte heller positivt på korts sikt enligt mig. Dock vet vi inte vem som köper aktierna så på längre sikt kan detta vara bra. Värderingen idag är med andra ord låg på grund av ovanstående risker. Jag väljer därmed att i dagsläget stå utanför och invänta den kommande rapporten som presenteras den 28 februari i år. Jag drar även en personlig slutsats som jag bannar mig själv för att jag inte gjorde tidigare: Läs på, läs på och läs på ännu mer innan du investerar i ett nytt företag.

Till sist vill jag tacka marben och alla andra investerare därute som bidrar till en bättre genomlysning av potentiella investeringar. Tack för er positiva och negativa feedback. Stort Lycka till!

Länkar:

1. http://www.redeye.se/aktiebloggen/mina-sma-parlor-del-3-vd-intervju

2. http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=62213

3. http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=63879

Hemsida/webbshop: http://www.vjsince1890.com/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?