Post entry

Morgan Stanley varnar för aktierna!

Osäkerheten på världens börser fortsätter som vanligt. Det förvånar mig inte. Har väntat länge på att någon större bank talar om att börskurserna är för höga. Jag hämtar artikeln från Dagens Industri där amerikanska investmentbanken Morgan Stanley skriver om börsmarknaden inom de närmaste 3-9 månaderna.
_"Morgan Stanley tror på en stark tillväxt hos de europeiska bolagen i år, men menar att analytikerkåren har alldeles för högt ställda vinstförväntningar på bolagen inför nästa år och att dessa måste sänkas. Samtidigt hissar banken varningsflagg för flera svenska aktier.
Det är den enorma analytikersammanställningen IBES, som omfattar över 45.000 bolag på 70 aktiemarknader, som Morgan Stanley utgår från. I denna förväntar sig analytikerna att bolagens vinster stiger med i genomsnitt 35 procent i år och 24 procent under 2011.

Att vinstnivåerna kommer att stiga kraftigt i år efter ett segt 2009, har Morgan Stanley inga argument mot i sina nya marknadsrapporter. Däremot menar banken att siffran för nästa år är alldeles för höga.

Bolagsvinsterna överlag kommer knappast att stiga med mer än 10 procent under 2011, tror Morgan Stanley. I förlängningen kommer detta att leda till att de europeiska börserna kommer att få det tufft ett tag, menar banken och konstaterar att den egna analysen pekar på att indexet MSCI Europe ska ned ytterligare 2 procent på ett års sikt.

En handfull svenska bolag finns med på den observationslista som Morgan Stanley har över europeiska aktier där analytikernas förväntningar kan vara för högt uppskruvade.

Här återfinns lastbilstillverkarna Scania och Volvo, SEB, investmentbolagenKinnevik, Ratos, Lundbergs och Investor, skogsbolaget Holmen, stålbolaget SSAB samt verkstadskoncernen Sandvik."_

Jag tycker det är lite konstigt att bankerna tror på en stark tillväxt. De har tydligen glömt bort att många länder har tyngts av stora ekonomiska problem speciellt USA, som har världens största skuld. Jag instämmer med Morgan Stanley om att EU har en mycket lång väg att komma ur krisen. Euron är mycket svag just nu.

Jag har tidigare skrivit i min blogg och varnade för Scania och Volvo. Men det finns många aktier på Stockholmsbörsen som handlas till överkurser. Det är rätt tid att sälja aktier innan kurserna faller ner mot lägre nivåer.

Må så gott,

Oskar Fredrik

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?