Post entry

Rastlöshet i köpfingret.

Marknaden går upp och den går ner. En del företag är mer intressanta än andra, men någon gång måste man bestämma sig för att hålla sig till ursprungsplanen.

Jag är inte direkt känd för att ligga likvid utan jag tycker att pengarna skall jobba och vara placerade. Varför skall jag vara (delvis) likvid när jag lika gärna kan investera dem och få avkastning på börsen. Det här är ett ytterst konservativt tänkande. Självklart är det bra att ha medlen placerade så att de förräntar sig den vägen men nackdelen är att man blir väldigt orörlig när det svänger ner.

Därför har jag nu skrivit ner på en lapp att allt som flyter in från utdelningar och även från annat håll skall dedikeras nästa börsnedgång. Jag har haft en känsla en tid tillbaka nu att bra bolag, bolag som jag är intresserad av, har gått upp för mycket för att det skall vara värt att investera. Här tycker jag man skall skilja mellan att utöka ett innehav å ena sidan, och köpa in ett nytt innehav å andra sidan. Utökar man så har snittar man endast upp sig något, medans man anlägger en grund för det nya innehav när det ges plats i portföljen.

Men jag tycker generellt sett att börsen, trots en naturlig återhämtning, inte är så intressant. Även om vi endast har tagit igen förlorad tillväxt. Visst, bolagen går bra och företagen ökar sin aktivitet på marknaden osv. men jag vill ändå hålla ett skeptiskt öga mot börsen. Jag kom in väldigt fint i den senaste lågkonjunkturen och tänker fortsätta med cykel-investering.

Min strategi är som sagt att investera i stabila bolag med bra direktavkastning, att anlägga en ytterst bra grund för framtiden. Jag lockas dock av alla dessa kryddor som finns warranter, råvaror osv. men jag är ändå övertygad om att genom att skaffa ett bra flöde från början, så ökar jag avkastning och dessutom troligtivs minskar risken för att sälja i otid och köpa ett riskbolag. Till syveende och sist så handlar det väl om att minimera förlusterna och öka vinsterna, tillväxten. Och jag tror jag gör det genom att skapa en bra platform för framtiden istället för att ta risker med småbolag osv.

Då kanske man kan tycka att jag är lite för....försiktig genom att inte utöka eller köpa in nya bolag i portföljen så här tidigt. Men vad är alternativet egentligen? Att successivt investera och utöka innehaven ändå fram till vi når toppen och åker utför? Vid någon nivå så blir bolagen över-värderade av Mr Market och ROI blir inte densamma som om man hade investerat tidigare eller när kurserna åter sjunker.

Ta som exempel Volvo. När jag öppnade mitt aktiedepåkonto så fick jag en handfull aktier, och däribland en styck Volvo B. Mitt GAV är 37 kronor. Fram till idag så har den gått upp 207 procent. Nu är det roligt att skryta när man har facit i hand men jag tycker ändå att det ligger väldigt mycket lärdom i det enkla exemplet. Volvo är ett stort bolag med bilar som är eftertraktade och som säljer mycket bra! Värderingen var ytterst låg i jämförelse med dagens mått. Det här speglar också den alternativa verklighetens syn på bolagen och kurserna, den är inte alltid korrekt. Likaledes är den också blind tiden innan toppen, men väl medveten när det går utför.

Vi har alla våra strategier och placeringshorisonter. Min är eoner bort och därav intalar jag mig själv, eller försöker i vart fall, att börsen försvinner inte om jag inte trycker på köpknappen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?