Post entry

Winter is coming

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vinter närmar sig och det kommer bli extrem kyla!

Vintern närmar sig på många olika sätt. Ska man analysera börsläget så fanns det en Rysk ekonom vid namn Nikolai Kondratiev. Han beskrev marknadsklimatet i fyra olika faser enligt årstiderna.

Enligt honom så befinner vi oss i vinterfasen och har gjort det sen i början på år 2000. Det stora problemet är att vi aldrig tillåter ekonomin att glida in i en recession som rensar systemet från skulder. När systemet börjar kollapsa och arbetslösheten stiger och företag tvingas slå igen då drar centralbankerna igång sedelpressen och räddar oss och skjuter fram kollapsen. Vi fick en försmak på den 2007-2009 men det är ingenting mot vad vi står inför nu. Systemet rensades inte då från skulder. Vi stod inför en fullständigt kollaps som hade blivit ännu större om inte Fed hade klivit in. De räddade oss då när de fortfarande hade ammunition kvar.

Räntorna är låga och skuldberget i exempelvis USA är värre nu än för 10 år sedan. De är inte intresserade av att köra ännu en QE. Vad är vi uppe i nu. QE5 eller är det QE6..!? Jag är övertygad om att när börsen rasar ytterligare 20-25% så kommer man lansera någon form av "easing" och börserna kommer rusa uppåt 15-20% på kort tid. Problemet är att det är för sent. Jag tror att vi inom 6 månader kommer se en kollaps på världens börser.

Det är möjligt att vi faller 20-30% på relativt kort tid. Paniken kommer vara total! Jag vill inte skrämma någon men jag ser inte riktigt hur vi ska ta oss ur kollapsen de närmaste åren. Systemet måste rensas från skulder och överskott precis som Kondratiev skrev om. Tillåter vi inte det så skjuter vi eländet framför oss och smärtan blir så mycket större.

Enligt Nikolai Kontratiev så består vinter fasen i första delen av deflation. Det innebär att allting kommer rasa inklusive olja och guld. Det kommer inte rasa lite utan råvarorna kommer kollapsa fullständigt. Enligt kontratiev så kommer exempelvis guldet vara en säker hamn och kommer att stiga i pris. Dock är jag tveksam till det till en början. Vi får se vad som händer gällande guldpriset. Börsen och övriga råvaror kommer kollapsa. Guldet är jag lite tveksam till.

Jag tradar mycket och föredrar att trada på långa positioner. Det kommer vara extremt svårt att trada i detta klimat då centralbankerna kommer ösa på järnet för att förhindra fallet.

Börsen kommer att vara slagig upp och ned.

Vi hade en lågkonjuktur år 2000. Vi hade en lågkonjuktur 2007-2009. Det är dags igen nu då det gått drygt 10 år sen sist. Denna gång kommer vi inte att ta oss ur den utan kylan kommer gripa tag i oss och social oro kommer att sprida sig.

Jag hoppas innerligt att jag har fel och att omvärlden kommer att blomstra upp och allt är frid och fröjd. Problemet är att vi skjutit upp skuldberget och vi lever på lånad tid. Det som gör mig lite rädd är att när ekonomierna går dåligt och nu pratar vi om en kollaps då startar också många konflikter för att missleda den stora skaran. Det är lättare att hålla kontroll på massan om det är krig och skräck.

Detta är ju en mycket dyster läsning från mig. Det är viktigt att påpeka att jag förövrigt är en positiv människa. Jag har en familj och har tidigare postat mycket på redeye under namnet Warren B. Denna gång tyvärr vill jag varna småspararna om att det är för sent i cykeln att ligga lång i aktier och fonder. Att sälja av och ligga med kontanter är också en position. En position vi sällan har för att vi blir giriga och hela tiden vill tjäna mer pengar.

Det jag tror kommer hända inom kort 3-6 månader är kraftiga fall nedåt på börsen. När smärtan är för stor 20% börsfall så kommer vi se aktiva centralbanker. De kommer försöka rädda börsen och tillväxten så gott de kan. Jag pratar då om ECB, BOJ och Fed. Det kommer funka en kort period. 3-6 månader möjligtvis innan vi far nedåt igen.

Den stora frågan är vad som hände med Kontratiev. Jo Joseph Stalin sände honom till gulag där han blev avrättad.

God jul på er. Ta hand om nära och kära. Mvh/ Warren

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?