Post entry

Spekulativt köp: Wise Group

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Personalavdelnings-firman Wise Group har en god ekonomisk utveckling och bra folk bakom sig, samtidigt som aktien verkar billig.

Tidigare blogginlägg

Wise Group-aktien har tidigare fått köprekommendation här i bloggen i ett blogginlägg från 2 mars 2012: http://www.redeye.se/aktiebloggen/opcon/salj-opcon-kop-wise-group

Då låg börskursen i 1,44 kr och nu ligger den i 1,66 kr (strax efter börsens öppning idag tors 25 apr 2013), dvs det har varit en kursuppgång på 15% på ett drygt år.

Bolaget har även betalat ut en aktieutdelning på 0,08 kr (i samband med bolagsstämman i maj 2012), så inkluderar man även den har man som aktieägare fått en totalavkastning (kursförändring plus aktieutdelning) på 21% sedan det förra blogginlägget.

Är aktien fortfarande köpvärd vid nuvarande börskurs 1,66 kr?

Vd-intervju

Intervju med Wise Groups vd Roland Gustavsson: http://www.talosanalytics.se/podcasts/episod-7-wise-group-roland-gustavsson

Intervjun är gjord av bolaget Talos Analytics AB och daterad igår (ons 24 apr 2013).

Gustavsson är vd för Wise Group sedan 1 sept 2012 men han har tydligen varit i bolagets företagsledning i flera år innan dess.

Så här kommenterade tidigare vd Stefan Rossi (som även är Wise Groups största aktieägare) utnämningen av Gustavsson i ett pressmeddelande från aug 2012:

"Roland Gustavsson har varit en av mina närmaste medarbetare sedan 2004 och varit starkt bidragande till koncernens utveckling.

Roland har kunskaper och erfarenheter som kommer att vara av stort värde för Wise.

Rolands ledaregenskaper, engagemang och förmåga att prestera goda resultat är bra exempel på det.

Detta gör det möjligt för mig att som arbetande styrelseledamot fokusera mer på Wise affärsutveckling och andra större projekt inom koncernen, samtidigt får jag mer utrymme att som ambassadör företräda Wise intressen såväl internt som externt."

http://www.wisegroup.se/finansir/pressreleaser/20120830/ny-vd-i-wise-group

Mer om bolaget

Så här beskrivs Wise Group i ovannämnda intervju:

"Wise Group är ett moderbolag i en koncern som:

• äger
• startar
• utvecklar

specialistbolag inom:

• rekrytering
• konsultuthyrning
• HR

Varje dotterbolag och affärsområde drivs som självständiga enheter med egen ledning.

Bolaget drar fördel av gemensamma stabsfunktioner i moderbolaget såsom:

• IT
• ekonomi
• marknadsföring
• HR
• management"

Wise Groups motto är "Försprång genom människor".

Enl bolagets hemsida:

"Wise Groups vision är att vi ska vara en naturlig samarbetspartner för företag och organisationer som anser att framgångsrika medarbetare är deras väg till att själva bli framgångsrika."

Wise Group hade ca 530 pers anställda i slutet av 2012 och huvudkontor i Stockholm.

Totalt har bolaget 6 kontor i Sverige och Danmark:

• Stockholm
• Göteborg
• Malmö
• Linköping
• Borås
• Köpenhamn

Enl sin hemsida består Wise Group av 9 olika delverksamheter som kan delas in i 3 grupperingar:

1) Rekryterings-verksamhet:

• Wise professionals (rekryteringsfirma)
• Sales only (rekryteringsfirma med inriktning på säljare)
• Kimm (ingår i Wise professionals och är en rekryteringsfirma inriktad på folk inom kommunikation, marknadsföring och media)
• K2 search (chefsrekryteringsfirma)
• Forte executives (chefsrekryteringsfirma)

2) Personalavdelnings-rådgivning:

• Wise consulting (konsultföretag inom personalavdelnings-frågor)
• Edge HR (konsult- och utbildningsfirma för personalavdelnings-frågor)
• Netsurvey (inriktad på personalenkäter)

3) Personaluthyrning:

• Wise IT (personaluthyrnings-firma inriktad på folk i IT-branschen)

Wise IT erbjuder även rekryteringstjänster avseende folk i IT-branschen.

Alla dessa verksamheter finns i Sverige men 3 av dem finns tydligen även i Danmark; K2 Search, Wise consulting och Sales only.

Ekonomisk utveckling

Wise Groups 2012:

• Intäkterna uppgick till 452 miljoner kr (+53% exkl företagsköp).
• Rörelsemarginalen föll i och för sig från 10% 2011 till 7% 2012.
• Resultatet per aktie uppgick till 0,15 kr (+25%).

Intäkterna på 452 miljoner kr under 2012 fördelade sig enl följande (andel av intäkterna 2012):

• personalavdelnings-rådgivning ("HR-tjänster") 40%
• personaluthyrning ("konsultuthyrning") 39%
• rekryteringstjänster ("rekrytering") 21%

HR betyder väl i detta sammanhang "Human Resources", dvs personal eller personalavdelnings-relaterade frågor.

Wise Groups q4/2012:

• Intäkterna uppgick till 128 miljoner kr (+17% exkl företagsköp).
• Rörelsemarginalen föll från 13-14% i q4/2011 till 9% i q4/2012.
• Resultatet per aktie uppgick till 0,05 kr (oförändrat jämfört med q4/2011).

Positivt att Wise Group har en stark finansiell ställning och är skuldfritt netto med en nettokassa (kassa minus räntebärande skulder) på 2 miljoner kr i slutet av 2012 (att jämföra med bolagets börsvärde på 240-250 miljoner kr).

Framtidsutsikter

Enl resultatrapporten för q4/2012 (som kom 22 feb 2013) uppgavs som framtidsutsikter att "Styrelsens målsättning är att koncernen under 2013 ska visa fortsatt organisk tillväxt med bibehållen god lönsamhet".

Bolaget har enl sin hemsida bla följande långsiktiga ekonomiska mål:

• fortsatt stark tillväxt
• positivt kassaflöde

http://www.wisegroup.se/om-wise-group/affarsidé-och-vision/

Enl intervjun ovan är avsikten med tillväxtfokuset inte primärt att gynna aktieägarna utan att det gör jobbet desto roligare för Wise Groups anställda och öppnar möjligheter för dem.

Nästa rapport, stämma, utdelning

Nästa hållpunkt är resultatrapporten för q1/2013 som ska komma 15 maj 2013.

Därefter är det dags för bolagsstämman 24 maj 2013 i Stockholm. Ett förslag som aktieägarna ska rösta om på stämman är förslaget om en aktieutdelning på 0,10 kr per aktie att utbetalas till aktieägarna dagarna kring stämman.

Om förslaget godkänns av aktieägarna uppgår en utdelning på den nivån till höga 6% av börskursen vilket väl är en god "årsränta" för aktieägarna oavsett börskursens förändring.

Positivt även att styrelsens förslag på en utdelning på 0,10 kr/aktie är en ökning med 25% från 0,08 kr i fjol. Det är en signal om att styrelsen är optimistisk om Wise Groups framtida utveckling.

Utdelningen irrelevant?

Aktieutdelningen är dock i sig egentligen irrelevant för om en aktie är köpvärd eller ej. Det är som om man har 1000 kr på banken och gör ett uttag på 100 kr. Man blir inte rikare för det utan har därefter fortfarande 1000 kr (även om det då blir 900 kr på banken och 100 kr i plånboken).

Allt annat lika bör en aktiekurs falla med lika mycket som aktieutdelningen den dagen då aktien handlas exklusive utdelning.

Faktum är att det egentligen kan vara negativt med bolag som ger hög aktieutdelning eftersom man väl som privatperson åtminstone måste betala 30% skatt på erhållen aktieutdelning (förenklat uttryckt).

Det enda relevanta för om en aktie är köpvärd är istället bolagets förväntade framtida intjäning mätt som kassaflöden och vilket avkastningskrav man har. Utifrån det är det sedan bara att beräkna aktiens motiverade värde och jämföra det med börskursen. Mer om den analysmetoden här: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Förenklat kan man istället utgå ifrån bolagets intjäning mätt som bokfört resultat och utifrån det bedöma om aktien är dyr eller billig utifrån tex p/e-talet med tex följande huvudkategorier av bolag:

1) Aktier i konjunkturkänsliga bolag utan någon större tillväxt kanske då kan värderas till ett p/e-tal på 6-8 vid en normalårsvinst.

2) Aktier med normal konjunkturkänslighet och normal tillväxt kanske kan värderas till p/e 10-12.

3) Och aktier med god tillväxt och normal konjunkturkänslighet kanske kan värderas till ett p/e-tal på 12-15.

4) Aktier i konjunktur-okänsliga bolag med hög tillväxt kanske kan värderas till ett p/e-tal på 15-20.

Säg att Wise Group verkar höra hemma i kategori nr 3 ovan. Och eftersom det är ett småbolag med ganska liten handel i aktien kanske värderingen på börsen hamnar något lägre än ett p/e-tal på 12-15.

Men då är det bara att vara långsiktig och behålla aktien länge så lär det löna sig om bolaget får en bra utveckling.

Wise Group-aktiens värdering

Väldigt fin långsiktig utveckling för börskursen från en bottennivå på 0,16 kr i slutet av 2008 till nuvarande börskurs på 1,66!

Med nuvarande börskurs på 1,66 kr blir p/e-talet 11 (beräknat som börskurs 1,66 kr delat med resultat per aktie 0,15 kr för 2012).

Det är väl billigt om bolaget kan hålla uppe intäktstillväxten på ovannämnda höga nivå (tex +17% i q4/2012) och om rörelsemarginalen inte fortsätter falla.

Bolaget satsar på tillväxt och har utifrån sin bas i Sverige nu börjat etablera sig även i Danmark.

Storägare, styrelse

Positivt att Erik Mitteregger är styrelseordförande och storägare i Wise Group: http://www.wisegroup.se/om-wise-group/styrelse-och-revisorer/

Han var ju tidigare stjärnanalytiker på aktiemäklarfirman Alfred Berg och är numera på hedgefondbolaget Brummer & Partners.

Han är även styrelseledamot i bolaget Kinnevik: http://kinnevik.se/sv/Bolagsstyrning/Styrelsen/Styrelseledamoter/

Mitteregger har en ägarandel på 12% av Wise Group. Vid nuvarande börskurs är ägarandelen värd 30 miljoner kr så han måste verkligen tro på bolaget, och med sin bakgrund som ansedd aktieanalytiker måste han väl veta vad han gör när han har så mycket pengar investerat i Wise Group.

Senast köpte Mitteregger ytterligare 200 000 Wise Group-aktier i okt 2012 då börskursen låg kring 1,40 kr.

Allra största aktieägare i Wise Group är styrelseledamoten Stefan Rossi med en ägarandel på 40% (värd nästan 100 miljoner kr).

Risker

Här får Wise Group-aktien rekommendationen "spekulativt köp" där "spekulativt" betyder att aktien kan innebära hög risk, dvs det finns en risk för att det kan gå dåligt för bolaget och aktien åtminstone tillfälligt.

1) Konjunkturkänslighet?

Även om Wise Group verkar vara ett väldigt välskött bolag med god historisk utveckling och bra företagsledning etc, är en fråga hur pass konjunkturkänsligt Wise Group är. Hur klarar sig bolaget om konjunkturen försämras kraftigt?

Går man tex tillbaka till q1/2009 och q2/2009 så hade Wise Group negativt rörelseresultat under båda de kvartalen.

Som nämnts ovan verkar det tex som att bolagets ekonomiska utveckling mattades av i slutet av 2012. Intäktsförändringen höll sig ändå uppe på goda +17% i q4/2012 jämfört med q4/2011 (exkl företagsköp) och resultatet per aktie låg oförändrat på 0,05 kr i q4/2012 jämfört med q4/2011.

Både för helåret 2012 och q4/2012 försämrades rörelsemarginalen.

Här är slutsatsen att Wise Groups ekonomiska utveckling och börskurs kommer att ha en långsiktigt fortsatt god utveckling. Tex är bolagets mål att ha "en fortsatt stark tillväxt" och att bolagets verksamhet samtidigt ska generera "positivt kassaflöde".

En risk är dock att bolaget under tillfälliga perioder kan ha en sämre utveckling.

En strategi som aktieinvesterare kan därför vara att invänta större tillfälliga kursnedgångar i aktien och successivt köpa den då.

Men redan vid nuvarande börskurs lär aktien bli en bra, långsiktig investering.

2) Balansräkningen

Per slutet av 2012 hade Wise Group tillgångar bokförda till 249 miljoner kr minus skulder bokförda till 149 miljoner kr, vilket ger ett bokfört eget kapital på 100 miljoner kr.

Av tillgångarna bokförda till 249 miljoner kr fanns det dock bara konkreta tillgångar med ett bokfört värde på 151 miljoner kr. Resten (98 miljoner kr) var Wise Groups bokförda värde på tillgångar i form av följande poster:

• goodwill 74 miljoner kr
• immateriella anläggningstillgångar 24 miljoner kr

Som aktieinvesterare blir man alltid lite orolig när ett bolag har den här typen av abstrakta tillgångar bokförda till ett stort belopp jämfört med det egna kapitalet.

Goodwill uppstår väl främst när ett bolag köper ett annat bolag för ett pris som innebär att det köpta bolagets tillgångar värderas till ett belopp som överstiger det köpta bolagets bokförda värde på sina tillgångar.

Problemet är väl att om det blir sämre tider och det köpta bolaget börjar gå dåligt blir goodwillen värdelös.

Men om Wise Group skulle göra en nedskrivning av ovannämnda abstrakta tillgångsposter från 98 miljoner kr till noll kr skulle det leda till en resultatpost på -98 miljoner kr som (allt annat lika) minskar det egna kapitalet med lika mycket.

Då skulle det alltså bara finnas kvar ett eget kapital på 100 miljoner kr minus 98 miljoner kr = 2 miljoner kr (allt annat lika).

Och det är ett så litet eget kapital ett Wise Group då skulle behöva ett kapitaltillskott från aktieägarna i form av utförsäljning av nya Wise Group-aktier via nyemission, vilket ger en utspädning av befintliga Wise Group-aktier vilket skulle leda till kursnedgång i aktien.

Men nu får man väl hoppas att det inte blir en djup lågkonjunktur etc så att Wise Group behöver göra en sådan jättenedskrivning.

Det är revisorns uppgift att tillse att ett bolags bokföring är korrekt och rättvisande. Wise Groups revisor är Stefan Hultstrand från revisionsbyrån Ernst & Young, och han har godkänt Wise Groups balansräkning per slutet av 2012 och att den har ovannämnda abstrakta tillgångsposter på 98 miljoner kr.

Så han anser tydligen att det verkliga värdet på den tillgångsposten motiverar ett bokfört värde på 98 miljoner kr, åtminstone tills vidare.

Resurs Bemanning

Av Wise Groups ovannämnda goodwill bokförd till totalt 74 miljoner kr per slutet av 2012, uppstod tex 21 miljoner kr när Wise Group köpte bolaget Resurs Bemanning i mars 2012.

Wise Group betalade 73 miljoner kr för Resurs Bemannings tillgångar som var bokförda i 52 miljoner kr.

Skillnaden ledde alltså till en goodwill-ökning på 21 miljoner kr för Wise Group.

Var då priset på 73 miljoner kr för Resurs Bemanning motiverat?

Det var i nov 2011 som Wise Group offentliggjorde ett pressmeddelande om att ett bud läggs på Resurs Bemanning (som var börsnoterat på Stockholmsbörsens småbolagslista First North, precis som Wise Group är): http://www.wisegroup.se/finansir/pressreleaser/20111130/wise-group-lamnar-offentligt-erbjudande-till-aktieagarna-i-resurs-bemanning-ab

I pressmeddelandet jämfördes Wise Groups och Resurs Bemannings intäkter och resultat för de första 9 månaderna 2011:

• Wise Group hade intäkter på 147 miljoner kr och ett rörelseresultat på 12 miljoner kr.
• Resurs Bemanning hade intäkter på 113 miljoner kr och ett rörelseresultat på -1 miljon kr.

På årsbasis innebar det förenklat följande

• Wise Group hade intäkter på knappt 200 miljoner kr/år.
• Resurs Bemanning ca 150 miljoner kr/år.

Så tillsammans skulle de få intäkter på 340-350 miljoner kr/år.

Som jämförelse hade Wise Group alltså därefter intäkter på 452 miljoner kr 2012, och då ingick Resurs Bemanning inte ens hela året utan bara from 15 mars 2012. (Wise Group skrev ju i sin resultatrapport för 2012 att intäktsförändringen under helåret var hela +53% exkl företagsköp.)

Så här beskrevs Resurs Bemanning i pressmeddelandet om förvärvet:

"Resurs Bemanning är ett av Sveriges ledande kompetensförsörjningsföretag och är noterat på First North.

Bolaget har verksamhet över hela landet och erbjuder tjänsterna:

• personaluthyrning
• rekrytering
• konsultförmedling
• personalomställning

inom specialistområdena:

• IT
• ekonomi
• kontor & administration"

Wise Group motiverade förvärvet bla enl följande:

"Resurs Bemanning passar väl in i Wise Groups struktur och genom förvärvet tas ett viktigt strategiskt steg mot att bli en helhetsleverantör av rekryterings- och bemanningstjänster."

Resurs Bemanning är numera tydligen Wise Groups ovannämnda dotterbolag Wise IT (verksamt inom personaluhyrning och rekrytering avseende folk i IT-branschen).

Köpeskillingen på 73 miljoner kr för Resurs Bemanning betalade Wise Group dels genom utförsäljning av nya Wise Group-aktier för 61 miljoner kr och dels genom att betala 12 miljoner kr cash.

Och Resurs Bemanning hade för sin del en kassa på 40 miljoner kr, så förvärvet innebar att Wise Groups kassa ökade med ca 29 miljoner kr (allt annat lika); dvs Resurs Bemannings kassa på 40 miljoner kr minus Wise Groups kontantbetalning på 12 miljoner kr.

Wise Groups ekonomiska utveckling per kvartal

Intäkter:
q1/2010: 27 miljoner kr (+23%)
q2/2010: 33 miljoner kr (+45%)
q3/2010: 27 miljoner kr (+39%)
q4/2010: 42 miljoner kr (+63%)

q1/2011: 43 miljoner kr (+63%)
q2/2011: 56 miljoner kr (+70%)
q3/2011: 48 miljoner kr (+75%)
q4/2011: 75 miljoner kr (+80%)

q1/2012: 97 miljoner kr (+124%)
q2/2012: 125 miljoner kr (+125%)
q3/2012: 101 miljoner kr (+113%)
q4/2012: 128 miljoner kr (+70%)

Intäktsförändring exkl företagsköp:
q1/2012: +63%
q2/2012: +40%
q3/2012: +29%
q4/2012: +17%

Dvs 17% är väl fortfarande en god intäktstillväxt organiskt (dvs exkl företagsköp) även om tillväxttakten var ännu högre kvartalen innan.

Rörelsemarginal:
q1/2010: 0%
q2/2010: 9%
q3/2010: 3%
q4/2010: 16%

q1/2011: 9%
q2/2011: 12%
q3/2011: 4%
q4/2011: 14%

q1/2012: 5%
q2/2012: 8%
q3/2012: 6%
q4/2012: 9%

Dvs en generellt något lägre rörelsemarginal under 2012 års kvartal men ändå på en ok nivå.

Att rörelsemarginalen ser lägre ut under 2012 jämfört med 2011 lär bero på ovannämnda förvärv av Resurs Bemanning som ingår i Wise Group from 15 mars 2012. (Dvs på ett sätt positivt att det i så fall inte har att göra med sämre efterfrågan från kunderna etc.)

Som nämnt i pressmeddelandet (från nov 2011) om förvärvet hade Wise Group en klart bättre rörelsemarginal än Resurs Bemanning före förvärvet.

För Wise Group låg rörelsemarginalen på 8-9% för jan-sept 2011 medan den samtidigt låg på ca -1% för Resurs Bemanning, så tillsammans skulle de då ha en rörelsemarginal på ca 4% under samma period.

Men Wise Group har säkert ambitionen att få upp Resurs Bemannings rörelsemarginal till samma nivå som den övriga verksamheten, plus att det i samband med förvärvet var tal om att kostnadsbesparingar kunde genomföras tack vare förvärvet (tex pga minskad central administration i Resurs Bemanning?).

Resultat efter skatt:
q1/2010: 0 miljoner kr
q2/2010: 3 miljoner kr
q3/2010: 1 miljon kr
q4/2010: 5 miljoner kr

q1/2011: 3 miljoner kr
q2/2011: 5 miljoner kr
q3/2011: 1 miljon kr
q4/2011: 7 miljoner kr

q1/2012: 3 miljoner kr
q2/2012: 7 miljoner kr
q3/2012: 4 miljoner kr
q4/2012: 7 miljoner kr

Resultat per aktie:
q1/2010: 0 kr
q2/2010: 0,02 kr
q3/2010: 0,01 kr
q4/2010: 0,04 kr

q1/2011: 0,01 kr
q2/2011: 0,04 kr
q3/2011: 0,01 kr
q4/2011: 0,05 kr

q1/2012: 0,03 kr
q2/2012: 0,05 kr
q3/2012: 0,03 kr
q4/2012: 0,05 kr

Säsongsmässigt verkar q1 och q3 vara Wise Groups svagaste kvartal varje år, medan q2 och särskilt q4 är de starka kvartalen varje år.

Nettokassa (i slutet av respektive kvartal):
q4/2009: 7 miljoner kr

q1/2010: 7 miljoner kr
q2/2010: 13 miljoner kr
q3/2010: 8 miljoner kr
q4/2010: 17 miljoner kr

q1/2011: 20 miljoner kr
q2/2011: 4 miljoner kr
q3/2011: 0 miljoner kr
q4/2011: 10 miljoner kr

q1/2012: 14 miljoner kr
q2/2012: 6 miljoner kr
q3/2012: -1 miljon kr
q4/2012: 2 miljoner kr

Kassan har förändrats bla med Wise Groups löpande intjäning men även bla utbetalningar av den årliga aktieutdelningen till aktieägarna.

Aktieutdelningen har uppgått till följande belopp:

q2/2010: 0 kr
q2/2011: 7 miljoner kr
q2/2012: 12 miljoner kr

Dvs utan dessa utbetalade utdelningar på totalt 18-19 miljoner kr så hade nettokassan varit lika mycket högre i slutet av q4/2012.

Ovannämnda kassaökning på ca 30 miljoner kr pga köpet av Resurs Bemanning i mars 2012 märks av någon anledning inte direkt i siffrorna ovan för Wise Groups nettokassa.

Handeln i Wise Group-aktien

• Handeln i Wise Group-aktien kan tyckas vara ganska låg på börsen, vilket riskerar leda till stora kursrörelser om man snabbt vill köpa eller sälja aktien för stora belopp.

• Tex idag (tors 25 apr 2013) handlades det drygt 60 000 Wise Group-aktier på börsen vilket med börskurser på 1,64-1,69 kr motsvarar handel för ett belopp på drygt 100 000 kr.

• Den senaste månaden har det i handlats Wise Group-aktier för i snitt ca 400 000 kr/börsdag.

• Det inkluderar dock en dag (3 apr 2013) då handeln i aktien var ovanligt stor och uppgick till över 4 miljoner kr.

• Exkl den dagen uppgick handeln till i snitt drygt 200 000 kr/dag.

• Som lägst handlades det Wise Group-aktier för drygt 20 000 kr under en enskild börsdag under månaden (19 apr 2013).

- - -

Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:

• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt, även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommandtionen "kortsiktigt köp").

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Här fick alltså Wise Group-aktien rekommendationen "spekulativt köp" vid nuvarande börskurs 1,66 kr (strax efter kl 9, tors 25 apr 2013).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?