Post entry

Xact Bear: Molnen tornar upp sig

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tre skäl till varför börsen kan börja falla vilket gör pessimismfonden Xact Bear köpvärd.

1) Ryssland

2) Kina

3) USA

Och även:

4) Konjunkturen

1) Ryssland

Oavsett vem som har rätt eller fel (av de olika inblandade länderna) innebär den militära upptrappningen i Östeuropa att risken ökar för att saker och ting kommer att sättas på sin spets och det blir en riktig militär skärmyttsling mellan USA och Ryssland på den östeuropeiska fronten.

//Edit: Det stavas tydligen "skärmytsling".

Betyder "mindre strid" enl Svenska Akademiens ordbok.

//

Låt oss verkligen hoppas att det inte kommer att gå så långt och att ledarna tar sitt förnuft till fånga, men just nu ser utvecklingen inte bra ut.

Ryssland annekterade Ukraina-landsdelen Krim och öser in sin militär där, där Ryssland sedan tidigare har militära baser.

Visst kan Ryssland hänvisa till att annekteringen bygger på att folket på Krim röstat med överväldigande majoritet för ett ryskt övertagande, men Väst vill ej godkänna omröstningen.

Istället för att ligga lågt väljer USA att bidra till upptrappningen och säger sig nu planera militärövningar med rest-Ukraina och ökad militär närvaro i Baltikum etc.

USA:s utrikesminister John Kerry jämför "utvecklingen på Krim med upptakten till andra världskriget" (enl artikel i Dagens Industri tis 18 mars 2014): http://www.di.se/artiklar/2014/3/18/kerry-krim-ar-som-upptakten-till-andra-varldskriget/

//Edit: Refererade Kerry till när Tyskland med Hitler i spetsen invaderade Polen i sep 1939?

Enl Wikipedia:

Den 1 september 1939 invaderade Nazityskland Polen, vilket i praktiken även var startskottet för andra världskriget.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Polen

//

Och redan med det som har hänt hittills genomför USA och EU ekonomiska sanktioner mot Ryssland, varvid Ryssland svarar med ekonomiska sanktioner mot dem.

Det är inget som gynnar världsekonomin, särskilt inte eftersom Ryssland tidigare utnämnts som ett av de så kallade BRIK-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) som har väntats dra världsekonomin under många år framöver.

2) Kina

Redan varnat tidigare här i bloggen (28 dec 2013) för att Kinas ekonomi riskerar få en sämre utveckling framöver vilket kan dämpa världsekonomin och bidra till börsnedgångar: http://www.redeye.se/aktiebloggen/vad-talar-en-borsnedgang

Nu stämmer schweiziska finansmannen Marc Faber in i den kråksången (enl artikel i Dagens Industri ons 19 mars 2014):

Finanslegendar: "Katastrof" hotar Kina

Kinas kreditbubbla hotar att utlösa en negativ spiral av stagnation i en lång rad tillväxländer, varnar schweiziske investeraren och analytikern Marc Faber i en intervju med CNBC.

http://www.di.se/artiklar/2014/3/19/finanslegendar-katastrof-hotar-kina/

Ur artikeln bla:

"Kina går redan trögare än vad tillväxtdata visar, officiella BNP-siffror är uppblåsta av regimen."

"De senaste fem åren har de kinesiska företagslånen vuxit explosionsartat och skapat en kreditbubbla.

Det börjar nu visa sig genom avarter med uppblåsta skuldportföljer på företagsobligationsmarknaden."

"Det pågår många konstiga saker i Kina.

Och när det hela nystas upp, så väntar en katastrof."

3) USA

Som gammal börsregel bör man:

...köpa aktier när amerikanska centralbanken "Fed" (Federal Reserve) lättar på penningpolitiken (eller bibehåller en fortsatt lätt penningpolitik)

...sälja aktier när Fed stramar åt penningpolitiken

...Att i detta sammanhang "lätta penningpolitiken" avser i praktiken att Fed sänker sin styrränta (eller bibehåller den på fortsatt rekordlåg nivå).

...Och att "strama åt penningpolitiken" betyder att Fed höjer sin styrränta.

I kombination med styrräntan har Fed de senaste åren gasat på ordentligt med lättast möjliga penningpolitik där en komponent förutom sänkt/låg styrränta varit att Fed stödköpt amerikanska statsobligationer.

Uppfattningen verkar ha varit att förre Fed-chefen Ben Bernankes efterträdare Janet Yellen skulle vara lika duvaktig (dvs stimulansvillig) som han, men nu enl besked idag ons 19 mars 2014 gav hon klara, oväntat hökaktiga (dvs åtstramningsvilliga) indikationer.

Yellen gav besked om att Feds obligationsköp omgående sänks ytterligare (så kallad "tapering", dvs "nedtrappning") från 65 miljarder dollar i månaden till 55 miljarder dollar i månaden, och att obligationsköpen from hösten 2014 ska ha upphört helt och hållet.

Dessutom sa hon att styrräntan vid slutet av 2015 och 2016 nu kommer att bli högre jämfört med vad Fed trodde under sitt möte i dec 2014, även om Yellen samtidigt sa att det kan dröja något halvår eller så från dess att obligationsköpen upphör till att styrräntan dessutom börjar höjas.

Börsen har ju som bekant blåsts upp rejält ända sedan finanskrisen 2008/2009, mer exakt sedan mars 2009 då USA-presidenten Barack Obama själv blåste krisen över och sa att det var läge för folk och fä att köpa aktier för fullt.

Och idag värderas börskurserna på börsen till höga nivåer med p/e-tal på 15-20 för konjunkturkänsliga industriföretag, trots att de ev borde värderas till p/e-tal på max 8-10 under normala förutsättningar (och baserat på ett resultat per aktie som är att betrakta som en normalårsvinst).

Tex:

...I goda tider bör p/e-talet ännu lägre för konjunkturkänsliga industriföretag eftersom det i sådana företags natur ligger att resultaten under sådana toppår sällan blir långvariga.

...Samtidigt kan högre p/e-tal medges under dåliga år eftersom sådana företags resultat då är låga (och ev kan p/e-tal ej alls beräknas då om företagen visar förlust vilket ju ej är ovanligt för konjunkturkänsliga industriföretag under lågkonjunktur).

4) Konjunkturen

Dessutom har konjunkturen inte ens tagit fart.

Dvs de p/e-tal på 15-20 som analytikerna tycker är motiverade, bygger på en fortsatt förbättrad världskonjunktur framöver vilket ska ge kraftiga resultatökningar för börsbolagen under de närmaste åren.

Men bara de senaste dagarna har flera industriföretag flaggat för att någon riktig konjunkturförbättring ej syns av:

...Atlas Copco arrangerade middag med vd Ronnie Leten och meddelade då att konjunkturen ser fortsatt svag ut varför Atlas Copcos börsvärde skalades av med 4 miljarder kr.

...Industriföretaget Trelleborgs vd Peter Nilsson meddelade i bolagets nyutkomna årsredovisning för 2013 att konjunkturen är fortsatt svag, och det kom dagen efter att aktiemäklarfirman Carnegie för sin del precis meddelat att Carnegie räknar med väldigt goda stundande tider för Trelleborg och höjd riktkurs för aktien från 140 kr till 150 kr.

//Edit: I och för sig låter Nilsson inte så pessimistisk om Trelleborg och konjunkturen i detta videoklipp från ons 19 mars 2014: http://www.youtube.com/watch?v=5be-va3eUZM

Edit 2: Artikel från 24 mars 2014 från nyhetsbyrån Direkt: www.avanza.se/placera/telegram/2014/03/24/trelleborg-star-fast-vid-efterfrageprognos-1-kv-ir.html

Enl den sa Trelleborgs vd Peter Nilsson i Trelleborgs årsredovisning för 2013 (som är daterad 13 feb 2013) att:

"förhoppningar om en positiv global ekonomisk utveckling ännu inte syns i bolagets orderböcker"

Men T:s investerarkontakt Christofer Sjögren understryker i Direkt-artikeln (från 24 mars 2014) i länken ovan att det inte ska tolkas som en vinstvarning från T, utan att T fortfarande står fast vid sin tidigare guidning:

"vi förväntar oss samma efterfrågan under första kvartalet som under det fjärde kvartalet, justerat för säsongseffekter"

//

//Edit: Även:

...Industriföretaget SKF:s vd Tom Johnstone kom med negativa uttalanden om bolagets utveckling under en investerarkonferens anordnad av amerikanska aktiemäklarfirman Merrill Lynch i London fre 21 mars 2014:

www.avanza.se/placera/telegram/2014/03/21/skf-aktien-backar-samtidigt-som-vd-talar-pa-bofa-ml-konferens.html

www.avanza.se/placera/telegram/2014/03/21/skf-vd-uppges-ha-gett-negativa-signaler-pa-konferens.html

Uttalandena gjorde att SKF-aktien föll med 3-4% från ca 169 kr kl 11 (fre 21 mars 2014) till ca 163 kr strax efter kl 11.30.

Kring kl 14 låg aktien i ca 164 kr med Merrill Lynch som klart största nettosäljare av aktien dittills under dagen.

Enl nyhetsbyrån Direkt fre 21 mars 2014 kl 17.45:

SKF:s vd Tom Johnstone uppges av källor till Nyhetsbyrån Direkt ha lämnat nedslående uppgifter om fortsatt marginalpress och valutamotvind vid en presentation i London.

www.avanza.se/placera/telegram/2014/03/21/borsen-sma-indexrorelser-volvo-i-topp-omxs30-01.html

Och därefter enl nyhetsbyrån Direkt fre 21 mars 2014 kl 18.24:

SKF: BEKRÄFTAR SEKVENTIELLT SVAGARE EFTERFRÅGAN 1 KV - IC

SKF har sänkt sin prognos för hur koncernens efterfrågan väntas utvecklas under det första kvartalet, jämfört med fjolårets sista kvartal.

Det säger SKF:s informationsdirektör Ingalill Östman till Nyhetsbyrån Direkt.

...SKF spådde i sin bokslutskommuniké att efterfrågan på bolagets produkter och tjänster under det första kvartalet 2014 skulle bli något högre för koncernen jämfört med föregående kvartal.

...Nu talar bolaget om en utplanande efterfrågan och beskriver den som "närmare oförändrad".

www.avanza.se/placera/telegram/2014/03/21/skf-bekraftar-sekventiellt-svagare-efterfragan-1-kv-ic.html

SKF:s B-aktie slutade fre 21 mars 2014 i 165 kr med SEB och UBS som dagens största nettosäljare av aktien.

//

...Bland de övriga börsbolagen har tex stora sjukhusutrustnings-leverantören Getinge kommit med dåligt resultatbesked vilket fick aktien att rasa, dvs även för den typen av bolag var aktieinvesterarnas förväntningar alldeles för högt uppskruvade.

...Elekta som jobbar i samma bransch som Getinge kom också med dåligt resultatbesked vilket fick den aktien att också rasa.

Pessimismfonden Xact Bear stiger i värde när storbolags-börsindexet OMXS30 faller, och OMXS30 domineras ju av:

H&M
Teliasonera
Ericsson
Nordea

Men ingen av de aktierna lockar enl tidigare blogginlägg från 2 mars 2014: http://www.redeye.se/aktiebloggen/spekulativt-kop-xact-bear-1

//Edit: OMXS30 består ju av de mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen, som sedan ingår i indexet med respektive akties börsvärde (antal utestående aktier gånger rådande börskurs, delat med summan av alla OMXS30-aktiernas börsvärden).

Rådande börsvärden för de fyra ovannämnda bolagen (under eftermiddagen tors 20 mars 2014 enl Bloomberg.com):

...H&M 469 miljarder kr (vid börskurs 284,60 kr)

...Nordea 375 miljarder kr (vid börskurs 92,15 kr)

...Ericsson 272 miljarder kr (vid börskurs 82,60 kr)

...Teliasonera 209 miljarder kr (vid börskurs 48,33 kr)

Dock ingår väl tex Ericsson ej med hela det börsvärdet som vikt (andel av det totala börsvärdet för bolagen i OMXS30) eftersom det bara är Ericssons B-aktie som ingår i indexet men ej A-aktien.

Även H&M har både A-aktier och B-aktier varav det bara är B-aktien som handlas på Stockholmbörsen.

Osv.

//

Tidigare har Xact Bear fått rekommendationen "spekulativt köp" vid flera tidigare tillfällen, men det har hittills inte visat sig vara rätt rekommendation:

1) 8 aug 2013: Xact Bear i 150,00 kr vid indexnivån 1249,22 för OMXS30.

http://www.redeye.se/aktiebloggen/spekulativt-kop-xact-bear

2) 2 okt 2013: Xact Bear i 147,50 kr vid indexnivån 1260,24.

http://www.redeye.se/aktiebloggen/spekulativt-kop-xact-bear-0

3) 21 nov 2013: Xact Bear i 142,40 kr vid indexnivån 1290,50.

http://www.redeye.se/aktiebloggen/varning-borsintroduktioner

4) 20 dec 2013: Xact Bear i 140,60 kr vid indexnivån 1299,54.

http://www.redeye.se/aktiebloggen/aktiestrategi

5) 27 dec 2013: Xact Bear i 135,30 kr vid indexnivån 1334,42.

http://www.redeye.se/aktiebloggen/vad-talar-en-borsnedgang

6) 28 feb 2014: Xact Bear i 129,80 kr vid indexnivån 1369,13.

7) 3 mars 2014: Xact Bear i 133,45 kr.

http://www.redeye.se/aktiebloggen/spekulativt-kop-xact-bear-1

8) 11 mars 2014: Xact Bear i 130,75 kr.

http://www.redeye.se/aktiebloggen/saab/xact-bear-saab-svedbergs

Nu ligger Xact Bear i 130,60 kr samtidigt som OMXS30-index ligger i 1360,48.

Och av ovannämnda skäl bedöms det finnas förstärkta skäl att köpa ytterligare Xact Bear till denna kursnivå.

Ev kommer det ej att gå att köpa Xact Bear till den låga kursnivån när börsen öppnar imorgon tors 20 mars 2014 eftersom Fed-chefen Janet Yellens negativa uttalanden kom sent på kvällen svensk tid idag ons 19 mars 2014 vilket fick USA-börserna på fall varför Stockholmsbörsen även lär falla när börsen öppnar tors 20 mars 2014.

Men då får man väl köpa till den kurs som Xact Bear står i när Stockhlmsbörsen öppnar tors 20 mars 2014.

För utifrån ovanstående faktorer kan det bli en rejäl börsnedgång så småningom, vilket då alltså leder till kraftig kursuppgång för Xact Bear.

Mer om Xact Bear i de tidigare blogginläggen men principen är följande:

...Om OMXS30-index är +1% under en börsdag så är Xact Bear -1,5%.

...Om OMXS30-index är -1% under en börsdag så är Xact Bear +1,5%.

//Tillägg 20 mars 2014

Enl tidigare blogginlägg från 2 mars 2014 svarade de fyra storbankerna (Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank) för 27% av OMXS30-indexet per 1 nov 2013.

Och utöver ovannämnda riskfaktorer som även påverkar bankaktier negativt, finns nu en framväxande oro över att de svenska storbankerna är för stora i relation till lilla Sverige och att skuldsättningen i Sverige är för hög.

Politiker etc skramlar därför med hot om hårdare regler för att skulderna ska amorteras av kraftigare osv.

Det fick bankernas branschorganisation Svenska Bankföreningen att "mota Olle i grind" och själv föreslå skärpta amorteringsregler enl debatinlägg i Dagens Nyheter 19 mars 2014: http://www.dn.se/debatt/nu-sanker-vi-gransen-for-amortering-till-70-procent/

Enl debattinlägget:

”Nu sänker vi gränsen för amortering till 70 procent”

Ohållbar skuldökning.

Många hushåll bygger inte upp en nödvändig buffert för bolånet, och en sundare lånekultur behöver skapas.

Vi vidgar nu vår amorteringsrekommendation till alla bolån med belåningsgrad över 70 procent, jämfört med dagens 75 procent, skriver Bankföreningens vd Thomas Östros.

Lustigt att det är fd socialdemokratiska politikern Thomas Östros som nu företräder bankerna som vd för bankernas branschorganisation.

Historiskt har ju socialdemokrater varit avogt inställda till kapitalismen, storkapitalet och banker osv.

Men hans utspel visar i alla fall att bankerna själva är villiga att försämra villkoren för sig själva för att inte politiker etc ska komma med ännu hårdare förslag.

Östros förslag är alltså att även om man som privatperson bara tar bolån motsvarande 70% av värdet på en bostad man köper, så kommer man att behöva amortera av på det lånet regelbundet.

Tidigare har det ju inte funnits samma krav på att bolåntagare ska amortera ned sina bolån.

Finansminister Anders Borg för sin del (efter bla svenska statens ingripande för att rädda SEB och Swedbank under finanskrisen 2008/2009) talat för att bankerna ska ligga lågt med stora aktieutdelningar för att stärka upp sin ekonomiska ställning inför ev framtida kriser.

Annars är det ju stora förväntade aktieutdelningar från bankerna som till stor del har drivit upp börskurserna i bankaktier.

Han har även kommenterat bankföreningens senaste utspel enl tex artikel i Dagens Industri:

Borg välkomnar hårdare krav på låntagare

Sverige har en stor banksektor, och ska man leva med det måste man dra slutsatser av det.

Allting talar för att Sverige måste fortsätta att stärka stabiliteten.

Det sa finansminister Anders Borg i ett tal på onsdagen (19 mars 2014).

http://www.di.se/artiklar/2014/3/19/borg-valkomnar-hardare-krav-pa-lantagare/

Riksbanken är också tillsynsmyndighet för bankerna och Riksbankschefen Stefan Ingves anser för sin del enl DI-artikel också från ons 19 mars 2014:

Ingves vill strama åt ännu mer för bolåntagare

Bankföreningens förslag ett "steg i rätt riktning", men frågan är om det räcker med tanke på hushållens skuldsättning.

Det sa Riksbankschef Stefan Ingves till journalister på onsdagen.

http://www.di.se/artiklar/2014/3/19/ingves-vill-strama-at-annu-mer-for-bolantagare/

Dvs njuggare förutsättningar för bankerna är ju inget som i längden gynnar bankaktier (utöver ovannämnda omvärldsrisker med Ryssland och Kina etc).

Edit: Amerikanska aktiemäklarfirman Merrill Lynch ger Swedbank-aktien rekommendationen "underperform" med riktkurs 170 kr i en ny analys enl nyhetsbyrån Direkt 21 mars 2014: www.avanza.se/placera/telegram/2014/03/21/swedbank-bofa-ml-tror-aktien-kommer-under-press-ex-utdelning.html

Enl den artikeln anser ML att Swedbank-aktien värderas till ett p/e-tal på 11-12 (beräknat som börskurs delat med förväntat justerat resultat per aktie för 2014) och 190% av eget kapital per aktie.

Ur ML:s Swedbank-analys enl Direkt-artikeln i länken ovan:

Enligt vår syn är värderingen (av Swedbank-aktien) något ansträngd i ljuset av svaga tillväxtförväntningar på medellång sikt.

Med kortsiktig risk för kapitalkraven och en avsaknad av ett trovärdigt positivt investeringscase tror vi att aktien kommer att hamna under press.

Swedbank-aktien slutade fre 21 mars 2014 i 171,10 kr.

Edit: Enl Swedbanks hemsida är det aktieanalytikern Johan Ekblom (baserad i London) som bevakar Swedbank-aktien hos ML: http://www.swedbank.se/om-swedbank/investor-relations/swedbanks-aktier/analytiker/index.htm

Edit 2: Bättre info om ev skärpta regler för bankerna i detta videoklipp från ons 19 mars 2014 med finansminister Anders Borg: http://www.youtube.com/watch?v=isiH96PP93k

//

//Tillägg 21 mars 2014

Artikel i Dagens Industri idag:

Investerare riskerar rejäl baksmälla

Vinstutvecklingen har varit dyster sedan 2011 och baserat på förra årets vinster är Stockholmsbörsen skyhögt värderad.

Nu hoppas alla på vinstexplosionen 2015.

http://www.di.se/artiklar/2014/3/19/investerare-riskerar-rejal-baksmalla/?qr=senaste-veckan

Även enl artikeln:

Baserat på 2013 års faktiska vinster värderas i dag de 60 största bolagen i snitt till 22,5 gånger vinsten.

Ställs dagens aktiepriser i relation till vinstprognoserna för 2014 och 2015 värderas bolagen till p/e 19,7 respektive 16,9.

Dvs genomsnittligt p/e-tal för de 60 största bolagen på Stockholmsbörsen (utifrån resultat per aktie för respektive år; faktiskt utfall för resultatet per aktie 2013 men förväntade resultat per aktie för 2014 och 2015):

2013: p/e 23

2014: p/e 20

2015: p/e 17

Enl aktiemäklarfirman Nordnets sparekonom Günther Mårder i artikeln:

Ett p/e-tal på 22,5 är oerhört högt i ett historiskt perspektiv.

Och jag brukar sammanfatta de här siffrorna med att marknaden tagit ut festen i förskott.

Risken för baksmälla blir uppenbar i det här läget.

Det relativt låga p/e-talet baserat på 2015 års vinstprognoser visar att analytikerna räknar med en formidabel vinstexplosion 2015.

//

//Tillägg 25 mars 2014

Negativ artikel om Kina i Dagens Industri idag:

Skuldberget i Kina skrämmer

Svagare ekonomisk statistik, sprickor i den finansiella stabiliteten och ett växande skuldberg har fått oron för Kina att växa.

Pessimisterna har fått fel förut, men omställningen av ekonomin ökar riskerna den här gången.

http://www.di.se/artiklar/2014/3/25/skuldberget-i-kina-skrammer/

//


Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:

• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning som väntas leda till kursuppgång inom en ganska snar framtid (typ inom 0,5-1 år).

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt (typ inom de närmaste månaderna), även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt (dvs på typ 3-5 års sikt).

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång. Man bör alltså ej ha en stor del av hela aktieportföljen i en sådan aktie.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp").

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Det är ej säkert att blogginlägget har tagit upp alla aspekter som är relevanta för bedömningen av den aktie som blogginlägget handlar om. Och de aspekter som tas upp i blogginlägget kan ha feltolkats.

"Käpphästar" i denna blogg bla:

1) Fundamental aktieanalys vs teknisk aktieanalys

På lång sikt är fundamental aktieanalys det enda relevanta för att bedöma om en aktie är köpvärd eller ej, dvs förenklat; den ekonomiska utvecklingen för ett börsbolags verksamhet och hur bolagets aktie värderas i förhållande till den ekonomiska utvecklingen mm.

Enl den finansiella vetenskapen går det inte att i längden bli rik på så kallad teknisk aktieanalys, dvs att spå framtida börskurser utifrån diagram för historiska börskurser etc.

Det har även visat sig i vetenskapliga studier.

Man kan tjäna pengar på teknisk aktieanalys några enstaka gånger, men därefter kommer man förr eller senare att göra förlustaffärer vilket gör den analysmetoden meningslös.

Inte heller fundamentalanalys ger vinst varje gång, men här är i varje fall uppfattningen att den i längden ger klart bättre resultat för aktieinvesteringar än teknisk analys.

Och rent logiskt borde även fundamentalanalys vara det enda som fungerar långsiktigt eftersom det bara är den som är underbyggd av rimliga resonemang jämfört med teknisk analys.

2) Aktieutdelningar

Aktieutdelningar och nivån på dem anses här vara irrelevanta i sig för bedömning av om en aktie är köpvärd eller ej.

Aktieutdelningar är ju bara som att man har 1 000 kr på banken och gör ett uttag på 100 kr. Man blir inte rikare för det utan har ändå bara 1 000 kr (fast 100 kr kontant och 900 kr kvar på banken).

Allt annat lika bör en aktiekurs falla med lika mycket som aktieutdelningen när aktieutdelningen avskiljs från börskursen.

Däremot kan aktieutdelningen indikera att bolaget är lönsamt och genererar bra resultat per aktie och räknar med en fortsatt god utveckling för resultatet per aktie, men då är aktieutdelningen bara en sekundäreffekt av det.

Det enda relevanta för bedömning av om en aktie är köpvärd eller ej anses här vara hur mycket pengar ett bolag genererar (och väntas generera de kommande åren) i sin löpande verksamhet (mätt förenklat som tex resultat per aktie), och hur börskursen ligger i förhållande till det.

Sätter man in pengar på bankkonto vet man alltid säkert (förhoppningsvis) att man får tillbaka insatta pengar plus ränta (även om räntan är låg) när man vill ta ut pengarna.

Köper man en aktie för att få aktieutdelning tar man alltid en risk för att börskursen står lägre när man senare vill sälja aktien.

Dvs det är inte säkert att man får tillbaka insatta pengar när man köper en aktie.

Dessutom får man ju (normalt) betala 30% skatt på erhållna aktieutdelningar, vilket snarare i sig gör det till en nackdel med aktier som ger hög aktieutdelning.

3) Immateriella tillgångar

Många börsbolag har mycket "luft" i sina balansräkningar i form av abstrakta så kallade immateriella tillgångar (immateriella anläggningstillgångar) bokförda till stora belopp bland tillgångarna i balansräkningen.

Ofta kan de immateriella tillgångarna ha uppstått tex om ett bolag köpt ett annat bolag dyrt (dvs för ett pris som överstiger det köpta bolagets bokförda tillgångsvärden), eller om ett bolag bokför utvecklingskostnader som en tillgång som belastar resultatet utspritt över flera år i form av årliga avskrivningar.

Om ett bolag börjar gå dåligt finns risk för att det bokförda värdet på de immateriella tillgångarna måste skrivas ned. Och det kan då bli stora nedskrivningar eftersom många bolag har stora immateriella tillgångar.

Nedskrivningarna ger en negativ resultateffekt med samma belopp som även minskar bolagets egna kapital med lika mycket (allt annat lika).

Med de stora nedskrivningar det därmed lätt kan bli, kan det mesta eller hela ett bolags egna kapital därigenom raderas ut (och ev till och med bli negativt) vilket gör att bolaget omgående måste få kapitaltillskott från aktieägarna för att överleva.

Sådana kapitaltillskott erhålls då oftast genom att bolaget säljer ut nya aktier till aktieägarna via nyemission, vilket då brukar försämra börskursens dåliga utveckling ytterligare.

Dvs stora immateriella tillgångar i ett bolags balansräkning innebär en förhöjd risknivå i bolagets aktie.

I detta blogginlägg blev alltså rekommendationen "spekulativt köp" för Xact Bear vid kurs 130,60 kr (som var slutkursen för fondens andelar ons 19 mars 2014).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?